Agenda medicala

Bronhopneumonia
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/bronhopneumonia.html
Autor: Echipa NN

Bronhopneumonia este o infectie a plamanului, mai precis a unora dintre partile sale, ce poate fi provocata de diversi agenti patogeni (virusuri, bacterii). Este unul dintre cele doua tipuri de pneumonie, in functie de localizarea infectiei. Fata de pneumonia lobara, care afecteaza un intreg lob (o sectiune) a plamanului, bronhopneumonia afecteaza bronsiolele (sau bronhiile mici), cai de transport ale aerului in plamani, iar infectia este localizata in mici pete pe suprafata plamanului. In timp, bronhopneumonia poate sa se transforme in pneumonie lobara, pentru ca infectia avanseaza si cuprinde tot lobul pulmonar.

Bronhopenumonia este mai degraba un simptom al unei boli, infectia cu agentul patogen. Acest agent patogen poate fi un pneumococ, un stafilococ, E. coli sau chiar Chlamydia. Streptococul este mai degraba specific pneumoniei lobare.
Boala se poate lua de la un alt bolnav, fie prin aer fie prin contactul direct, in functie de tipul agentului patogen, sau din spital (infectie nosocomiala). In ultimul caz infectia poate sa fie mai grva si mai greu de tratat pentru ca bacteriile sunt mai rezistente la antibiotice. Orice copil poate sa faca pneumonie, dar mai expusi sunt aceia care au sistemul imunitar slabit, fie din cauza uui tratament, fie din cauza unei boli cronice. Bronsiolele sunt mai sensibile la copiii care sufera de astm, motiv pentru care acestia fac mai des bronhopneumonie. 

La bebelusi este mai des intalnita bronsiolita, tot o infectie a bronhiolelor, care se poate transforma in pneumonie. De obicei, simptomele bronsiolitei dispar in 7-10 zile, insa bebelusul trebuie urmarit cu atentie pentru a detecta din vreme cianoza buzelor si a unghiilor.

Simptomele bronhopneumoniei pot sa difere mult in functie de gravitatea bolii si de agentul patogen care a provocat-o. Cele mai des intalnite simptome sunt:
Pentru a stabili un tratament, medicul trebuie sa afle care este agentul patogen ce a provocat infectia plamanilor. Daca este vorba de o bacterie sau un streptococ, se vor folosi antibiotice. Important in acest caz este sa dati copilului tot tratamentul prescris, chiar daca simptomele se amelioreaza inainte de terminarea lui. Daca boala provine de la un virus, nu aveti ce face decat sa asteptati si sa asigurati confortul copilului prin tratament simptomatic (paracetamol pentru febra, Bromhexim pentru expectoratie etc.). Pentru pneumoniile fungice se folosesc antifungice.

Nu folositi decat medicamente prescrise de medic. Nu-i dati copilului antibiotice daca are o pneumonie virala. Nu ati face decat sa-l chinuiti si mai mult cu medicamente agresive, care ii pot aduce alte probleme (diaree, candidoza).Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)