Boala diareica a copilului mic se manifesta prin scaune frecvente, cu o consistenta apoasa. Majoritatea episoadelor sunt acute, durand intre 2-3 zile si 2 saptamani. Un episod diareic care dureaza peste 4 saptamani este considerat diaree cronica.

Pentru inceput, problema este sa putem recunoaste diareea sugarului si a copilului mic. La ei, scaunele sunt mai frecvente decat la adulti si fiecare scaun este relativ lichid, parca mereu cu un alt miros. Aici va trebui sa te bazezi pe instinctul tau de mamica. Probabil cunosti deja corpul copilului tau si ai reusit sa-ti dai seama ce inseamna la el scaune normale, ca si consistenta sau frecventa. In primul rand, te anunta ca ceva este in neregula freventa scaunelor. Daca in ultimele zile copilul a avut mai multe decat normal, deja ar trebui sa apara un semn de intrebare. Urmareste si celelalte simptome. Pentru ca diareea este, de obicei, provocata de o bacterie sau un virus, este posibl sa se instaleze si febra, oboseala, anorexia, impreuna cu o stare generala proasta. Daca in ultimele zile au aparut schimbari in dieta copilului, daca este la varsta primilor dintisori sau daca ia anumite medicamente, de exemplu antibiotice, atunci probabil ca este, intr-adevar, vorba de diaree.

Foarte multi copii sufera cel putin un episod diareic in primii ani de viata. Cele mai multe cazuri trec de la sine, dar asta nu inseamna ca afectiunea nu este periculoasa. Intr-un corpusor atat de mic, diareea poate face ravagii, prin deshidratare si pierderea echilibrului hidroelectrolitic.

Multe lucruri pot sa provoace diaree la un copil mic. Poate fi vorba de o infectie (o bacterie, un virus, un parazit), de anumite medicamente, anumite boli, intoleranta la anumite alimente sau o alergie alimentara. O cauza foarte frecventa a diareei la copilul mic este gastroenterita virala, care poate fi provocata de mai multe virusuri. Cele mai des intalnite sunt rotavirusul, adenovirusul si astrovirusul. Dintre acestea, infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza a diareei acute la copilul mic.
Totusi, unele episoade diareice sunt provocate de mancare. Laptele si produsele lactate, mai precis o proteina care intra in compozitia lor, provoaca multe alergii alimentare la copiii mici, iar unul dintre simptome este diareea. De asemena, aceste produse provoaca diaree la copiii cu intoleranta la lactoza. Unele sucuri din fructe (mere, pere, cirese) contin sorbitol, un tip de zahar complex care poate fi dificil de digerat pentru un copil mic si care poate, de asemenea, sa duca la diaree.
Cazurile usoare de diaree pot fi tratate acasa, mai ales la copiii peste un an. Totusi, trebuie consultat de urgenta medicul daca sugarul e foarte mic (cateva luni), daca scaunul e foarte lichid si vomita in mod repetat, daca materia fecala contine sange, mucozitati sau puroi, daca temperatura creste peste 38 de grade Celsius si daca cel mic are mai mult de opt scaune in opt ore. De asemenea, trebuie sa urmaresti semnele deshidratarii: niciun scutec udat in trei ore, plans fara lacrimi, apatie, somnolenta, iritabilitate, gurita si limba uscata. Fiecare dintre aceste motive este suficient pentru a contacta de urgenta medicul pediatru sau pentru a merge la camera de garda. Pentru un sugar diareea poate sa devina o problema serioasa.
Tratamentul diareei se concentreaza pe prevenirea si/sau tratarea deshidratarii. Pentru asta, trebuie pastrat un nivel constant al lichidelor si al electrolitilor (sodiu si potasiu) prin administrarea orala a unui lichid special (terapie de rehidratare) care se gaseste la farmacie. Citeste cu atentie prospectul inainte de administrare si urmeaza sfatul farmacistului! Nu iti imagina ca terapia de rehidratare va vindeca diareea. Ea are numai rolul de a mentine un echilibru hidroelectrolitic.
Nu uita ca nu trebuie eliminate lichidele din dieta copilului cu diaree.

Alte cateva lucruri pe care le poti face daca diareea este usoara si medicul nu-ti recomanda tratament special:

Pentru cateva ore, da-i copilului doar solutia pentru rehidratare pentru ca tractul intestinal sa se poata „linisti” putin. Daca vomita, da-i sa bea apa sau ceai neindulcit, cu inghitituri mici.

Dupa aceste cateva ore, daca cel mic mananca alimente solide, reintrodu incet, incet, mancarea, incepand cu alimente usor de digerat: banane pasate, morcovi fierti, orez fiert gol, piure de cartofi. Daca sistemul imunitar al copilului este puternic, el va elimina cauza diareei in 1-10 zile.  Nu se administreaza medicamente de nicin fel, nici antidiareice, nici antibiotice, daca nu au fost prescrise de medic.

Cand observi ca esti pe calea cea buna poti continua, a doua zi, cu branzica de vaci dietetica, paine alba prajita, carnita slaba fiarta.

Chiar daca starea copilui merge spre bine si chiar cand si-a revenit complet, este bine sa continui cateva zile cu aceasta dieta pentru a permite tractului digestiv sa-si revina complet. Chiar si cand copilul revine la alimentatia normala, este bine sa evite pentru un timp dulciurile, laptele de vaca, mazarea, varza, fasolea, conopida.

Aceste sfaturi sunt adresate mamicilor cu copilasi maricei, peste un an, cu diaree usoara. Chiar si asa, este bine sa consultam medicul inainte de a lua orice masura, mai ales daca avem de gand sa apelam la un tratament medicamentos. Cu atat mai mult, daca sugarul este mic si diareea e grava, avem nevoie de sfatul mediuclui. Uneori copilul trebuie tratat in spital, cu perfuzii si alte masuri specifice.