Agenda medicala

Bebe are problemele de auz? Cum ne dam seama?
http://www.nou-nascuti.ro/agenda-medicala/bebe-are-problemele-de-auz-cum-ne-dam-seama.html
Autor: Echipa NN

Pierderea capacitatilor auditivite se pot intampla in orice moment si poate avea consecinte serioase asupra dezvoltarii vorbirii. Medicul va va intreba constant despre progresele copilasului in materie de limbaj si va verifica daca bebe aude corespunzator. Dar daca remarcati la copilul dumneavoastra unele dintre semnalele de avertizare prezentate mai jos, este bine sa solicitati chiar dumneavoastra un consult de specialitate.

Care sunt cauzele principale?
Se aproximeaza ca 50% dintre problemele de auz au cauze genetice si ca bebe se naste cu aceasta deficienta. In restul cazurilor, exista alti posibili factori responsabili, precum infectiile de tip bacterian sau viral, loviturile locale, infectiile urechii medii sau infectiile canalului auditiv extern, medicamentele care determina ototoxicitate (streptomicina, gentamicina, kanamicina) si expunerea la substante precum arsenic, mercur, cositor, plumb si mangan.  

Cum detectati eventualele probleme
Iata cateva dintre simptomele pe care nu trebuie sa le neglijati si care trebuie sa va convinga sa mergeti neintarziat la cabinetul pediatrului. Pentru a va fi mai usor, prezentam aceste semnale in functie de varsta copilasului.

Intre 12 si 18 luni
Intre 19 si 24 luni
Intre 25 si 29 luni
- Nu raspunde indemnurilor complexe, de genul "Stai jos si papa".
- Nu poate raspunde intrebarilor care incep cu "ce" sau "cine" ("Cine a venit?").
- Nu poate forma propozitii simple, de genul "plecam afara", "papam banana".
- Nu pare interesat atunci cand i se spun povesti.
- Nu intelege foarte multe verbe de actiune (a alerga, a merge, a sta).

Intre 30 si 36 luni

Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)