Un partener de la cursurile Lamaze spune: „Cum Dumnezeu voi putea eu sa ii ofer ei suportul de care are nevoie in timpul travaliului? Voi avea vreun ajutor?”

Moasele din comunitate participau la aproape toate nasterile. Pe masura ce nasterea s-a mutat in spital, in secolul al XX-lea, femeile au pierdut suportul valoros si incurajarea femeilor din comunitatea lor. Asistentele au oferit suport, dar ele sunt responsabile de mai multe femei aflate in travaliu in acelasi timp si nu pot ramane continuu numai langa una dintre ele.

In timpul anilor 1960, Lamaze International si alte organizatii similare au pledat cu succes pentru a permite accesul tatilor in camera de travaliu. Tatii au oferit suport emotional special femeilor aflate in travaliu. Acum, in secolul XXI, femeile descopera o data in plus valoarea suportul suplimentar oferit de femei cu cunostiinte speciale despre nastere.

In unele maternitati, moasele si asistentele sunt capabile sa ofere suport continuu femeii aflate in travaliu si familiei ei. Totusi, in majoritatea maternitatilor, realitatea este ca alte responsabilitati le tin pe moase si pe asistente departe de a putea sta cu femeia continuu. Chiar si atunci cand o moasa se ocupa de femeia in travaliu, poate fi de ajutor sa existe o femeie experimentata in plus, care sa ofere suport emotional si fizic. Inainte de nasterea bebelusului vostru, ar trebui sa decideti cine va va oferi suport continuu.

Puteti alege o prietena, o ruda sau poate va veti decide sa angajati o doula, persoana de suport pentru travaliu calificata. De ce este important suportul continuu Travaliul va poate surprinde (pe voi si pe partenerul vostru) cu forta lui. Avand o femeie experimentata in ceea ce priveste nasterea, prezenta continuu pentru a va reasigura pe voi si pe partenerul vostru ca travaliul progreseaza normal, va va ajuta pe amandoi sa faceti fata mai usor.

O femeie care are experienta in nastere va sti de asemenea cum sa va ofere atingerea reconfortanta care va trebuie, precum si sa sugereze pozitii care vor ajuta la progresia si confortul travaliului vostru.

Puteti avea prieteni sau rude care au nascut si care sunt dornici sa va ofere un astfel de suport continuu. Daca nu aveti, puteti lua in consideratie angajarea unei doula.

Rolul unei Doula

Conform cu Cartea Doulei, o doula este „un insotitor de travaliu experimentat care ofera femeii si sotului sau partenerului ei atat suport emotional cat si fizic pe toata durata travaliului, nasterii si putin dupa nastere.”

O doula va ramane cu voi si cu partenerul vostru continuu de-a lungul travaliului si nasterii, oferind suport fizic, emotional si informational. Doula voastra nu va pleca niciodata de langa voi mai mult de cateva minute decat daca voi cereti sa va lase singura numai cu partenerul vostru.

O doula va lucra cu voi si cu partenerii vostri pentru a va ajuta sa aveti tipul de nastere pe care o doriti. Va poate ajuta sa intrati in cada cu apa calda sau la dus, se va plimba cu voi si cu partenerii vostri, va va masa spatele, mainile sau picioarele. O doula va va sustine atunci cand luati decizii cu privire la medicatia pentru durere.

Daca ii spuneti unei doula ca va doriti o nastere ne-medicata, ea va va ajuta sa va atingeti acest scop. Dupa nastere, de obicei, doula sta cu voi inca 1 sau 2 ore pentru a va ajuta sa alaptati. Doulele nu sunt pregatite sa realizeze vreun tip de sarcini medicale si nu trebuie sa va ofere sfaturi medicale. Totusi, va pot ajuta sa intelegeti evenimentele medicale.

Va pot totodata incuraja sa comunicati personalului medical preferintele voastre. Daca travaliul vostru porneste pe o cale diferita decat cea la care va asteptati, o doula va poate ajuta sa va clarificati sentimentele si sa va revizuiti optiunile. Unul dintre cele mai importante roluri ale unei doula este sa va ajute sa aveti amintiri pozitive despre experienta nasterii. Dupa nastere, va veti reaminti impreuna aspectele pozitive ale nasterii, si ea va va raspunde la orice intrebare ati putea sa aveti. Daca nasterea nu a decurs asa cum ati planuit, doula voastra va fi acolo sa va asculte si sa va ofere sprijin.