Este foarte important ca o femeie insarcinata sa stie ce alimente sunt sigure si ce alimente ii pot face rau. O alimentatie sanatoasa, sigura poate aduce multe beneficii atat mamei cat si fatului. Iata cateva sfaturi in legatura cu alimentele care nu sunt considerate sigure pentru o femeie insarcinata:

Nu manca sushi, fructe de mare sau alte feluri de carne cruda. Evita si fripturile in sange de vita sau pui, pentru ca risti sa faci toxoplasmoza sau sa te contaminezi cu salmonella si alte bacterii.

Evita ouale crude, sau felurile de mancare facute cu oua crude (sos Caesar, maioneza, inghetata de casa, lichior de oua), pentru ca si ouale pot fi contaminate cu salmonella.

Diverse bacterii periculoase se pot afla si in sortimentele de branza moale: Brie, Camembert, feta.

Daca vrei sa incerci mancaruri exotice, evita-le pe cele care contin peste, in special peste cu acumulari de mercur, precum rechin, peste sabie, macrou. Mercurul ajuns in sangele unei femei insarcinate poate dauna creierului fatului.

Tot ca specialitati din peste, evita speciile de apa dulce, precum somon, stiuca, pastrav, pentru ca sunt cele mai susceptibile de a f contaminate cu poluanti industriali.

Mezelurile au dus in trecut la o epidemie de listerioza, o toxinfectie alimentara foarte periculoasa pentru fat. Desi acum riscul este mic, ar fi indicat sa eviti mezelurile sau macar sa le reincalzesti la o temperatura mare pentru a elimina eventualele bacterii.

Consuma cat mai putin ficat. El contine multa vitamina A, care este buna pentru organism, dar se banuieste ca prea multa vitamina A consumata de mama poate duce la defecte congenitale ale copilului. Studiile nu sunt inca foarte clare, dar nu strica sa fii atenta.

Nu exista studii care sa arate ca indulcitorii artificiali ar fi periculosi pentru fat. Totusi, pentru linistea ta, si pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, poti incerca sa reduci cantitatea de indulcitori artificiali consumata.

Laptele nepasteurizat poate contine Listeria, o bacterie care traverseaza placenta si poate infecta fatul, ducand la probleme serioase. Asigura-te ca laptele pe care il bei este pasteurizat.

Legumele si fructele ar trebui sa ocupe un loc important in alimentatia ta, dar nu le manca nespalate. Legumele pot fi contaminate cu diversi virusuri si bacterii, inclusiv toxoplasmoza, fructele pot fi stropite cu insecticide, ca sa nu mai vorbim de toate mainile murdare care le-au atins pe taraba sau la supermarket.

Evita sa bei ceaiuri din plante, chiar daca eticheta spune ca sunt speciale pentru femei insarcinate. Deocamdata se stie prea putin despre efectele pe care le au anumite plante asupra fatului. In plus, unele ceaiuri, de exemplu cel din frunze de zmeur pot provoca contractii.

Iata si cateva sfaturi in legatura cu preparea alimentelor:

  • Nu manca din conserve sau borcane si nu bea din cutii care curg sau care nu scot zgomotul caracteristic la deschidere.
  • Inainte de a gati carnea inghetata ai grija sa o dezgheti complet. Dezgheata carnea in frigider sau in apa rece. Nu dezgheta niciodata carnea la temperatura camerei.
  • Odata ce ai dezghetat carnea, nu o ingheta la loc.
  • Incalzeste mancarea gatita o singura data. Ce a ramas este mai bine sa fie aruncat decat incalzit a doua oara.
  • Cand cumperi mancare, nu lua peste, carne sau oua care nu au fost pastrate la congelator sau la gheata.
  • Spala-te bine pe maini dupa ce pregatesti mancarea, intre pregatirea a doua feluri de mancare sau dupa ce folosesti toaleta.