50% din totalul femeilor insarcinate au dureri de spate in timpul sarcinii. Cel mai adesea, aceste dureri apar in trimestrul al treilea in sarcina, pe masura ce burtica se mareste. Totusi, durerile pot debuta si mai devreme in timpul sarcina si pot dura si mult dupa ce ati nascut (pana la cinci-sase luni).

Nu exagerati cu efortul

Este posibil ca deja sa fi simtit, in timpul sarcinii, niste dureri de spate, sau este posibil ca acestea sa apara de acum incolo, pe masura ce cresteti in dimensiuni. Unele femei resimt dureri de spate acute in urma exercitiilor fizice in exces, dupa mult mers pe jos, daca se apleaca, daca ridica greutati sau daca stau in picioare. In general, in timpul sarcinii, durerile de spate nu foarte acute sunt mai comune decat problemele severe. Anumite femei trebuie sa aiba mai multa grija cand se dau jos din pat sau cand se ridica dupa ce au stat pe scaun. In cazurile cu adevarat grave, este dificila chiar si deplasarea.
Cresterea uterului modifica pozitionarea centrului de greutate, si-l muta mai in fata, deasupra picioarelor, fapt ce poate afecta articulatiile de la nivelul pelvisului. Toate articulatiile sunt mai largi. O cauza posibila ar fi cresterea hormonala; totusi, starea de disconfort poate reprezenta si un indiciu pentru probleme mult mai grave, cum ar fi pielonefrita sau pietre la rinichi. Discuta cu medicul tau daca durerile de spate sunt o afectiune cronica in cazul tau.

Ce puteti face pentru a scapa de dureri

Incercati urmatoarele trucuri cat mai devreme posibil in sarcina, si veti vedea ca a meritat, mai tarziu, pe masura ce sarcina inainteaza.

  • Supravegheati-va alimentatia si cresterea in greutate.
  • Continuati sa faceti exercitii fizice, cu atentie, in timpul sarcinii.
  • Obisnuiti-va sa dormiti pe o parte.
  • Faceti-va timp sa puteti sta intinsa pe o parte, vreme de 30 de minute, in fiecare zi.
  • Daca mai aveti copii, dormiti dupa-amiaza, odata cu ei.
  • Puteti lua acetaminofen pentru dureri de spate.
  • Aplicati comprese calde pe zona dureroasa.
  • Daca durerea devine constanta sau mai grava, discutati cu medicul despre acest subiect.