In afara de unele cazuri bine motivate ,este bine sa se respecte legile naturii.”Laptele si dragostea de mama nu se inlocuiesc”.
Se stie ca la orice animal, dezvoltarea optima este asigurata cu laptele propriei specii.

Si la om, laptele matern garanteaza o buna dezvoltare a copilului. Este singura hrana care este adaptata nevoilor nou-nascutului.De aceea este bine ca sa fie hranit cu lapte matern cat mai mult timp posibil. In acelasi timp este singurul lapte crud care poate fi baut fara pericol, pentru ca ajunge direct, curat si steril,din sanul mamei la copil. Copilul hranit exclusiv la san nu va suferi de infectii intestinale de origine alimentare. Consumat crud, laptele pastreaza intact continutul in vitamine si in saruri minerale.El transmite o serie de substante protectoare (anicorpi,enzime) impotriva unor boli. Alimentatia la san prezinta si un alt avantaj mai putin cunoscut: permite o adaptare mai usoara la cantitatea de lapte necesara fiecarui copil. Acesta poate suge cat simte nevoia.Se pare ca din aceasta cauza copiii hraniti la san isi sug degetul mai putin decat cei alimentati artificial.S-ar parea ca aici intervine si surplusul de afectiune si intimitate care se stabileste intre mama si copil prin actul alaptarii.

Teama atingerii frumusetii corpului nu trebuie sa fie niciodata un motiv de a renunta la alaptare.Trebuie sa-i oferim intodeauna ce-i mai bun copilului nostru. Nu consider a fi un efort prea mare.

Pont:
Daca sanii sunt sustinuti tot timpul in sutien,se impiedica distensia exagerata a pielii sanului si lasarea acestora.Printr-un mecanism complicat (neuro-hormonal), uterul si organele abdominale revin mai repede la volumul initial, la mamele care alapteaza.

Numarul mamelor care alapteaza se micsoreaza in mod ingrijorator. Mai ales in lumea oraselor,mamele ,,evoluate” considera alaptarea ca pe o oboseala nefolositoare. Daca nu si-au alaptat copiii si acestia au progresat in greutate ,ele se cred indreptatite sa supraaprecieze si chiar sa denigreze alimentatia naturala. Ele nu stiu ca aproape toti copiii care ajung in spitale pentru boli inter-curente, si mai ales pentru diaree,sunt alimentati artificial. Numarul de imbolnaviri intr-un teritoriu este determinat in cea mai mare masura de felul alimentatiei. Asadar, dati copiilor ce e al copiilor!

Un articol scris de  yoana_yd, membru NN