Spermicidele vaginale
De obicei acestea sunt o combinatie de spermicid chimic (nonoxinol-9 sau octoxinol) cu o baza de crema, gel, spuma aerosol, tablete spumante, pelicula sau supozitor.

Spermicidele sunt detergenti activi de suprafata, neionici ce imobilizeaza spermatozoizii.

Spuma aerosol produce o dispersie rapida la nivelul intregului vagin, oferind cea mai buna protectie. Gelurile si supozitoarele ce se topesc prezinta o distributie redusa si necesita un interval de 10-15 minute de asteptare, timp in care acestea se dizolva.

Utilizarea doar a spermicidelor are o eficienta considerabil redusa comparabil cu prezervativele sau diafragmele cu spermicide, astfel incat ele se utilizeaza in cele mai multe cazuri in combinatie cu alte metode.

Nu aduc risc de pierdere a sarcinii, nici de defecte congenitale ale fatului sau de greutate redusa la nastere. Femeile care utilizeaza spermicidele in mod regulat au insa o crestere a colonizarii vaginale cu bacteria Escherichia Coli si pot fi predispuse la contaminarea cailor urinare cu aceasta bacterie in timpul actului sexual.

Dispozitivele intrauterine
Sunt piese flexibile facute din metal sau din plastic, acestea din urma fiind insa mult mai putin utilizate azi. Actualmente exista DIU (dispozitive intrauterine) care elibereaza progesteron.
Sunt foarte importante in intreaga lume dar se folosesc rar in SUA deoarece exista o teama de a dezvolta infectie care insa nu mai este justificata.
Prezentam doua variante:

  • Progestasert – eliberator de progesteron si care necesita inlocuire anuala
  • Paraguard – este construit din cupru si ofera siguranta si contraceptie pe termen lung (10 ani) cu eficienta egala cu a sterilizarii tubare.

Mecanism de actiune:
DIU determina formarea unei spume biologice in interiorul cavitatii uterine ce contine produsi ai reactiei tesuturilor. DIU elibereaza continuu o anumita cantitate de metal producand astfel un raspuns inflamator accentuat.
Climatul uterin modificat interfera trecerea spermatozoizilor prin uter ceea ce impiedica fertilizarea.
DIU nu determina avortul.

Ambele dispozitive prezentate au o eficienta buna, ea fiind totusi putin mai redusa in cazul Progestasert.

Singurul tip de infectie cu care au fost asociate aceste dispozitive este actinomicoza, infectia fiind mai frecventa la dispozitivele de plastic si mai redusa la cele de cupru. Daca se detecteaza aceasta infectie se va indeparta DIU si se va face tratament cu penicilina.

Fertilitatea
In general dupa indepartarea DIU, femeile obtin sarcina imediat. Cazurile de infertilitate sunt atribuite expunerii la infectii trasmise pe cale sexuala.

Contraindicatiile DIU (in aceste situatii nu se pot folosi)

  • Sarcina
  • Istoric de boala inflamatorie pelvina
  • Orice infectie serioasa a tractului genital inferior (vaginita, cervicita)
  • DIU cu progesteron nu se pun la femei cu afectiuni hepatice acute sau cronice
  • Sangerari genitale de cauza necunoscuta
  • Cancer ovarian, cancer de col uterin
  • Fibroame uterine mari
  • La femeile ce nu au avut copii si la cele cu parteneri sexuali multiplii datorita riscului de infectii
  • Alergia la cupru sau boala Wilson (boala metabolica in care exista o anomalie a utilizarii cuprului)

Inainte de insertia DIU se efectueaza un examen fizic, se iau analize pentru culturi cervicale- pentru gonoree si Chlamidia.
Pacienta trebuie sa evite contactul sexual pana la revenirea la medic pentru insertia DIU- aceasta se va face de catre un medic cu experienta in domeniu.
Insertia e precedata de un test de sarcina.

Atentie- mergeti la control daca aveti amenoree sau nu mai simtiti firele dispozitivului (acesta poate fi expulzat spontan in primele 6 saptamani sau in timpul menstrelor).

Majoritatea femeilor prefera tipul din cupru care asigura o protectie de 10 ani si un risc redus de sarcina, acesta avand si un risc redus de sarcina ectopica fata de alte tipuri de DIU ( in afara uterului).

Pacienta trebuie sa revina la control la 3 luni dar nu mai devremne de prima menstruatie iar apoi se fac examinari anuale.

Daca la inceput apar dureri in abdomenul inferior se vor administra paracetamol sau ibuprofen.