Cauta:
Metode contraceptive: anticonceptionalele orale

Metode contraceptive: anticonceptionalele orale

  Autor Adina Hrincu Data: 24.02.2009

Metode contraceptive: anticonceptionalele orale

I. Ce sunt anticonceptionalele orale?

Aparute in anul 1955, contraceptive orale sunt medicamente care previn sarcina, dar nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ele sunt destinate administrarii regulate si ar trebui sa fie stocate la temperaturi cuprinse intre 15 °C si 30 °C. Actiunea pilulelor inceteaza odata cu intreruperea tratamentului. Folosirea anticonceptionalelor orale este  eficace si fara pericol pentru femei, daca sunt respectate contraindicatiile. Ca forma de prezentare, pilulele sunt ambalate in cutii de 21 sau 22 comprimate. Se foloseste o placheta (blister) la un ciclu.

Anticonceptionalele orale incep sa se ia LA INDICATIILE MEDICULUI si dupa efectuarea analizelor recomandate de acesta. Inainte de a va prescrie anticonceptionalele, specialistul va v-a face  un bilant de rutina: glicemie, colesterol, trigliceride.

RECOMANDARE: Din doi in doi ani este bine sa faceti un control clinic general si un frotiu vaginal.

II. Pilula moderna

Contraceptivele orale de astazi nu mai seamana deloc cu pilula excesiv dozata de acum 20-30 de ani. Iata cateva argumente care v-ar putea spulbera indoiala:

 • Concentratia de estrogen este mai mare. Contraceptivele orale au fost permanent imbunatatite, astfel incat tipul de molecula din pilule a suferit schimbari majore, iar concentratia de estrogen a ajuns sa fie de aproximativ cinci ori mai mica fata de cea folosita in anii precedenti.
 • Regleaza menstruatia. In afara de prevenirea sarcinii, contraceptivele orale moderne mai aduc ca beneficii pentru organism, reglarea menstruatiei si reducerea sindromului premenstrual.  Nu veti mai simti atat de puternic crampele menstruale, iar sangerarea nu va fi abundenta, ca inaintea administrarii anticonceptionalelor orale.
 • Stopeaza secretia hormonala normala. In mod normal, cresterea nivelului hormonal, asociata cu ovulatia, determina ingrosarea peretilor uterini in asteptarea sosirii ovulului. Daca insa fertilizarea acestuia nu are loc, nivelul hormonal descreste, iar peretii uterului se subtiaza, eliminand surplusul sub forma de sange menstrual. In acest context, rolul contraceptivelor este acela de a stopa secretia hormonala normala, inlocuind aportul natural cu cel asigurat de ele, unul mult scazut fata de cel dintai. Astfel, peretii uterini nu se mai ingroasa, iar fluxul sangvin menstrual scade considerabil. Menstruatia revine doar in cazul in care se intrerupe administrarea anticonceptionalului.
 • Trateaza acneea. Pilulele contraceptive reprezinta, in zilele noastre, un tratament suplimentar eficientimpotriva acneei, seboreei si pilozitatii excesive deoarece actioneaza asupra cauzei hormonale care duce la aparitia acneei, seboreei sau pilozitatii excesive. Noile tipuri de contraceptive reduc aproape in totalitate aceste potentiale efecte, cu conditia ca ele sa fie administrate corect.
III. Tipuri de pilule:

Pilulele secventiale: au dozajul de hormoni reglat in functie de perioadele lunii. Astfel, unele pilule contin mai multi hormoni, altele mai putini, mai ales in zilele dintre ciclurile menstruale. Daca vrei sa beneficiezi de atuurile unei pilule cu administrare pe termen lung, dar sa si acorzi trupului tau pauze binemeritate de la administrarea controlata de hormoni, aceste contraceptive sunt alegerea cea mai buna.  Primele pilule (sunt numerotate in ordinea in care trebuie luate) contin estrogen. In partea a doua a ciclului se adauga in compozitie progesteron. Acest tip de anticonceptionale reproduc ciclul natual si se prescriu in anumite cazuri: dupa un chiuretaj, de exemplu.

Pilulele combinate: estrogenul si progesteronul sunt asociate de la inceput, iar rolul lor este acela de a opri ovulatia. Unele limiteaza, altele opresc de tot ciclul menstrual. In acest moment, exista doar 3 produse avizate de organismele legiuitoare in domeniu. Sunt pilulele cele mai utilizateRead the English version of this article: Contraceptive methods: oral contraceptives
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  luni, 18.07.2011
  buna, cel mai bine este sa-l intrebi pe unul dintre specialistii noastri in ostetrica-ginecologie. [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 16.07.2011
  am facut intrerupere de sarcina acum o saptamana cand sa incep sa iau anticonceptionale? [ ... ]
 • a spus
  duminică, 03.05.2009
  e ffff important controlul ginecologic inainte de a lua anticonceptionale.am avut o prietena care a [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 29.04.2009
  si eu am folosit contraceptive orale fara probleme. asta dupa un control ginecologic si la sfatul [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.02.2009
  eu am luat contraceptive orale 8 ani de zile; cu pauze de catre 1-2-3 luni o data la un an si nu am [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.02.2009
  Foarte bun si educativ articolul. Pacat ca e pe un sait pentru mamici si tinerele domnisoare nu prea [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.02.2009
  bun bun bun,............pacat ca copilele astea isterice nu se gandesc inainte si folosesc pilula de [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.02.2009
  e complet si util.multumim! [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.02.2009
  Comentarii la articolul Metode contraceptive: anticonceptionalele orale Foarte bun articol [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.02.2009
  foarte bun articol,felicitari!!!chiar ne ajuta sa luam o decizie buna in privinta [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.02.2009
  Articolul este foarte bun,expilcatile in detaliu ma ajuta sa fac alegerea potrivita atunci cand imi [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu