Cauta:
Vitaminele necesare copilului

Vitaminele necesare copilului

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 05.04.2006

Vitaminele necesare copilului
Vitamina A denumita si retinol, se gaseste in cantitate mare in lapte, ou, ficat de peste.

Provitamina A sau  caroten (din care provine vitamina A) este de origine vegetala si se gaseste in sfecla, morcovi. Hipovitaminoza A (cantitatea redusa de vitamina A) are ca prim semn scaderea acuitatii vizuale la intuneric (hemeralopie) si este cunoscuta si sub numele de xeroftalmie (cornee uscata). Se intalneste in tarile Asiei de Sud-Est unde alimentatia este bazata pe orez, aliment care nu contine vitamina A. Necesarul de vitamina A este de 450g/zi la sugar, respectiv 750g/zi peste aceasta varsta.

Vitamina D, este o vitamina indispensabila pentru cresterea si in reglarea metabolismului fosfocalcic (al fosforului si calciului), inclusiv osificare. Sursa principala de vitamina D isi are originea in piele, unde 7-dehidrocolesterolul furnizat de alimente de origine animala se transforma, sub actiunea razelor ultraviolete, in vitamina D3. Pentru tarile cu climat rece temperat se merge pe sursele alimentare de vitamina D (peste, ou, unt) sau pe administrarea medicamentoasa (in primul an de viata). Laptele uman contine o cantitate mica de vitamina D liposolubila; cu toate acestea, rahitismul apare rar la sugarul alimentat natural, probabil prin coexistenta unui produs hidrosolubil (suflat de vitamina D) si a unui raport optim Ca/P(calciu/fosfor).

Formulele de lapte imbogatite in vitamina D, nu acopera necesarul, astfel ca, pentru conditiile climatice ale tarii noastra, este necesar adausul medicamentos zilnic de vitamina D, pana la varsta de 1 an.

Vitamina B2 sau riboflavina

Aceasta vitamina are rol important in desfasurarea reactiilor ce au loc in organismul uman. Este distribuita larg in sursele alimentare, precum lapte, vegetale, carne. Pentru aceasta vitamina, doza care se recomanda este de 100g/100kcal de alimente consumate.

Vitamina B6 sau piridoxina

Necesarul de vitamina B6 depinde de cantitatea de proteine ingerate si se recomanda ca doza zilnica sa fie de 0,4 mg/zi la 1 an si de 2mg/zi pana la 18 ani.

Vitamina B1 sau tiamina

Este o vitamina ce se gaseste in ficat, carne si germeni de cereale. Necesarul zilnic recomandat este de 40g/100 kcal, cantitate in general ce este acoperita de alimentele zilnice, cu exceptia populatiilor care se hranesc cu orez decorticat si care dezvolta o boala numita beri-beri prin deficitul acestei vitamine.

Vitamina B12 sau ciancobalamina

Acesta vitamina pentru a fi absorbita, are nevoie de o proteina secretata de celulele parietale ale stomacului (factor intrinsec), in lipsa acesteia ea neputand fi absorbita. Aceasta vitamina are rol in mielinizarea (formarea tecii de mielina a axonilor neuronilor) sistemului nervos. Deficienta de vitamina B12 conduce la anemie megaloblastica (un tip de anemie in care eritrocitele- celulle rosii, sunt mai mari decat normal). Nevoia de vitamina B12 variaza intre 0,3g/zi la sugar pana la 3g/zi la adolescentRead the English version of this article: Necessary vitamins for the baby
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    smbt, 21.08.2010
    S-ar putea sa ma insel, dar nu cred ca chimicalele cu care sunt tratate fructele "fura" [ ... ]
  • a spus
    vineri, 16.01.2009
    Problema cea mare este ca fructele din ziua de azi sunt asa de mult tratate cu chimicale, incat nici [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu