Daca te urci pe cantar la doar cateva zile de la nastere, vei fi ori dezamagita, ori de-a dreptul ingrozita. Te-ai astepta ca dupa nastere sa pierzi multe kilograme, dar se intampla sa nu pierzi atat cat te-ai fi asteptat sau sa ai cam aceeasi greutate dinaintea nasterii.

Daca te numeri printre ghinionistele care n-au slabit atat cat sperau dupa nastere, nu este nicio tragedie. Este posibil ca greutatea copilului, a placentei si a lichidului amniotic sa fi fost inlocuite de greutatea lichidelor pe care le-ai acumulat in corp. Multe mamici primesc diverse lichide in perfuzii pe durata travaliului si acestea raman in tesuturi. Vor fi eliminate in urmatoarele doua-trei saptamani prin urina si transpiratie.

Este normal sa vrei sa ajungi cat mai repede la greutatea initiala, mai ales dupa ce ai avut atatea neplaceri si ai purtat atatea kilograme in plus. Dar sa nu ne grabim. Viata cu un nou-nascut ridica tot felul de probleme care probabil vor sta in calea planurilor tale de a slabi. Asa ca ia-o incet si gandeste-te ca toate acele kilograme au fost acumulate in noua luni. Va fi nevoie de cel putin tot atata timp pentru a scapa de ele.

O greseala pe care o fac multe mamici este aceea de a se compara cu vedetele care au nascut recent. Intr-adevar, majoritatea revin la silueta de diva la cel mult o luna de la nastere, dar sa nu uitam ca ele au in spate o echipa intreaga de nutritionisti, bone si multi alti specialisti. Pentru o femeie oarecare este aproape imposibil sa slabeasca mult in timp ce ingrijeste un nou-nascut.

Corpului tau ii trebuie cel putin sase luni pentru a-si reveni dupa sarcina si nastere. Deci nu te grabi sa tii diete, chiar daca nu alaptezi. In afara de trauma fizica a nasterii, care probabil te-a obosit peste masura, ingrijirea bebeluslui necesita foarte mult efort din partea ta si foarte multa energie. Asa ca, in primele cateva luni, nu te gandi neaparat la slabit ci mai degraba la o alimentatie sanatoasa care sa-ti asigure toata energia necesara. Daca ai timp sa gatesti mancaruri sarace in calorii, cu atat mai bine, daca nu, ai grija sa primesti toti nutrientii necesari.

Sigur ca activitatea fizica este buna, insa prea mult efort iti va face rau. Asta nu inseamna ca trebuie sa devii o sedentara, mai ales daca inaintea sarcinii erai foarte activa. Dar trebuie evitate exercitiile care necesita un efort intens, cel putin inaintea controlului de sase saptamani. Mersul pe jos este un exercitiu excelent, mai ales ca plimbarile ii vor placea si bebelusului.
Daca alaptezi, ai un ajutor in plus in incercarile de a slabi. In medie, o mamica produce 850 mililitri de lapte pe zi, ceea ce necesita aproximativ 500 de calorii. Asta inseamna ca din totalul caloriilor pe care le „mananci”, 500 sunt consumate numai de alaptat. Este ca si cum ai pedala o ora la bicileta medicinala. Tocmai de aceea nu trebuie sa tii diete cand alaptezi. Poti ajunge sa suferi de diverse carente nutritionale.

Un program de slabit poti incepe la doua-trei luni de la nastere, cand simti ca iti revin puterile, bebele a mai crescut si esti putin mai relaxata, iar ciclul menstrual a revenit la normal. Nici in acest moment insa nu este bine sa incerci diete prea drastice. Ideal este sa pierzi un kilogram pe saptamana.

Incearca sa gasesti activitati placute si relaxante care sa te ajute in acelasi timp si la slabit si care sa-i faca placere si bebelusului.

Cat vadura pana revii la greutatea initiala depinde de cate kilograme ai luat in timpul sarcinii. In medie, mamicile se ingrasa intre 11 si 15 kilograme. La nastere pierd cam 5-7 kilograme. Restul ar trebui sa dispara in sase – opt luni. Daca ai luat mai mult de 15 kilograme in timpul sarcinii, ai nevoie de cate o luna pentru fiecare trei kilograme ce trebuie pierdute. Facand un calcul simplu, iti vei putea da seama in cat timp vei putea ajunge la silueta ta ideala. Chiar si asa, nu te grabi si nu-ti impune anumite standarde. Lasa-ti corpul sa-si revina incet-incet.