Nu exista vreun moment sigur in timpul sarcinii de a bea alcool. Nici nu se cunoaste vreun tip de alcool care a ar putea fi consumat in siguranta in timpul sarcinii.Cand esti insarcinata si bei alcool: bere tare, vin, lichior tare, sau alte bauturi, alcoolul intra in sange.

Alcoolul din sangele tau trece in sangele copilului tau prin cordonul ombilical. Cand alcoolul intra in corpul copilului tau, pate sa-i incetineasca cresterea, sa-i afecteze creierul, si sa-i cauzeze malformatii congenitale. Tulburarile fetale datorate alcoolului (FASD), reprezinta un termen se a descrie efectele ce pot sa apara la o persoana a carei mama a consumat alcool in timpul sarcinii. Unii oameni cu FASD pot avea un viitor anormal, o crestere si un sistem nervos central cu probleme.

Oamenii cu FASD pot avea probleme cu invatatul, memoria, comunicare cu ceilalti oameni, concentrarea atentiei, vederea si/sau auzul. Problemele acestea pot duce la altele de genul acesta in scoala si in decursul comunicarii cu cei din jur.

Efectele FASD sunt pe viata. Daca esti insarcinata si consumi alcool, opreste-te acum pentru ati proteja copilul. Daca ai nevoie de ajutor pentru a renunta la alcool vorbeste cu doctorul tau sau cu asistenta.

Ar tebui sa evit cafeaua intimpul sarcinii?

Cafeaua este un stimulent ce se gaseste in cola, cacao, ceai, ciocolata, si in unele medicamente. Consumata in cantitati mari, cafeaua poate provoca nervozitate, iritabilitate si insomnie, de altfel si o greutate mica la nastere a copilului.

Cafeaua este de asemenea si un diuretic si poate deshidrata corpul de surplusul de apa. Unele studii arata ca, in timpul sarcinii cafeaua poate dauna fatului. Dupa cum bine este cunoscut, cafeaua trebuie evitata. Cafeaua este continuta de multe retete prescrise si in multe medicamente. Vorbeste cu doctotul tau inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.

De ce femeile insarcinate „tanjesc” dupa anumite feluri de mancare

Zeama de la muraturi sau inghetata � alegeri ale femeii insarcinate ce pot fi reflectii ale schimbarilor in nevoile de nutritie. Nevoile nutritive ale mamei si ale fatului incep sa se absoarba si sa se metabolizeze in factori nutritive diferiti. Aceste nevoi normale incep sa se dezvolte la copil prin nevoi de lapte, sau alaptatul, dupa ce copilul este nascut.

Chiar trebuie sa mananc „cat pentru doi”?

In timpul sarcinii ai nevoie de factori nutritivi suplimentari pentru a fi sanatoasa si pentru a avea un copil sanatos.

Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa mananci de doua ori mai mult. Ar trebui sa-ti sporesti consumul de calorii cu 300 pe zi. Un cartof copt are 120 de calorii, asa ca nu iti va fi greu sa obtii aproape 300 de calorii pe zi, consumand 2 cartofi.

Ai grija sa ai un regim alimentar variat, daca nu se intampla asa, atunci ia-ti necesarul de proteine, vitamine si minerale care sunt necesare pentru copilul nenascut sau care este deja in corpul tau. Un aport redus de calorii poate face ca grasimile pe care mama le are in depozite, sa fie consumate, ceea ce poate duce in cazuri severe la formarea de substante numite cetone.

Cetonele care se gasesc in sangele mamei si in urina, sunt un semn de infometare sau un stadium de infometare. Productia constanta de cetone are ca rezultat nasterea unui copil ca un retard mintal.

Problemele puse de diabet si de nutritie in timpul sarcinii

Daca ai deja diabet si ai vrea sa ramai insarcinata, sansele de a avea un copil sanatos sunt aproape bune. Dar, este foarte important sa-ti planifici sarcina si sa urmezi urmatorii pasi:

  • Controleaza-ti diabetul inainte de a ramane insarcinata. Incearca sa-ti verifici nivelul glicemiei cu trei-sase luni inainte de a ramane insarcinata.
  • Masoara-ti nivelul glicemiei in timpul sarcinii si incearca sa-l tii sub control.
  • Echilibreaza-ti mancarea, insulina si exercitiile.
  • Vorbeste cu doctorul tau sau cu un dietitician sa te a jute sa urmezi un regim alimentar. Nu uita, pe masura ce creste copilul tau, corpul tau se schimba si aceste schimbari vor afecta nivelul glicemiei. Daca nivelul glicemiei creste prea mult, sporesc si zaharidele care trec in placenta si in felul acesta rezulta un fetus mare, un fetus foare dezvoltat cu defecte la nastere sau un copil care are probleme cu nivelul de glcemie in sange.
  • Asigura-te ca ei suficienta vitamina B si acid folic in fiecare zi. Femeile cu diabet pot avea un risc crescut de a avea un copil cu serioase probleme la nastere. Luand suficient acid folic in fiecare zi, poti reduce aceste riscuri.

Diabetul din timpul sarinii este o forma de diabet care incepe in timpul sarcinii si de obicei continua si dupa nasterea copilului. Daca ai un diabet in timpul sarcinii, inseamna ca ai un nivel crescut de glicemie in sange in timp ce esti insarcinata. Aceasta forma de diabet poate fi controlata prin dieta, tratament si exercitii, dar lasat netratat, diabetul din timpul sarcinii poate ridica probleme de sanatate atat pentru mama cat si pentru copil. Daca ai un astfel de diabet, doctorul tau ar trebui sa te indrume spre un dietitician care sa-ti recomande un regim alimentar adecvat.

De ce ma trezesc dimineata cu o senzatie de rau si greata si ce pot face in privinta asta?

Greturile de dimineata sunt o problema comuna pentru femeile insarcinate. Cele mai multe greturi se intampla sa le ai in prima perioada de sarcina si in cele mai multe cazuri ajung pana in trimestrul doi de sarcina, la inceput. Pentru unele femei, greturile de dimineata si senzatia de rau pot dura pana in primele etape de sarcina.

Schimbarile din corpul tau pot cauza senzatia de greata sau voma cand mirosi sau manaci anumite tipuri de mancare, cand esti obosita au stresata, sau fara nici un motiv special ti se poate face rau. Greata de dimineata in fiecare sarcina este o conditie ce duce la schimbarile din corpul tau atunci cand mananci. Incearaca acesti pasi:

  • Manaca mese mici in fiecare zi, sase sau opt mese mici decat trei uriase;
  • Evita sa nu ma mananci pentru o perioada mai mare de timp;
  • Bea lichide intre mese dar nu in timpul meselor;
  • Evita mancarurile care sunt grase, prajite sau cu un nivel ridicat de prajeli;
  • Evita tot ceea ce este rau mirositor si evita si parfumurile;
  • Odihneste-te atunci cand esti obosita.

Sursa: www.4women.gov
Tradus si adaptat de Dana Varvaruc