Astazi exista tendinta de a vorbi mai degraba despre parinti decat despre mama si tata. Se spune ca cel mai important este sa-i oferi copilului dragoste, lucru pe care il poate face orice parinte, fie ca este mama sau tata. Totusi, sunt multe modalitati unice, caracteristice mamei si tatalui, prin care cei doi se pot apropia de copil. Se pot vedea aceste lucruri in viata reala. Contributia tatalui, ca si a mamei, conteaza intotdeauna si inca foarte mult.

Un copil care creste cu ambii parinti alaturi beneficiaza de o ingrijire mai bogata, de o atentie mai mare si mai variata. Prin mama si tata, copilul are acces la o retea vasta, incluzand bunici, veri, matusi, unchi, prieteni de familie, fiecare cu experienta lui, cu povestea lui. Mama si tata ii ofera punti de legatura cu aceste persoane din afara familiei si o modalitate de acces la o experienta mai vasta. Daca tatal este prezent si implicat in viata celui mic, posibilitatile de relationare sunt duble, caci pe langa « puntile » create de mama se adauga si cele din partea tatalui.
 
Prezenta tatalui este importanta nu numai pentru copii ci si pentru mama. Daca ea poate sa se bazeze pe tatal copiilor ei pentru ajutor privind treburile gospodaresti, plata facturilor sau pur si simplu, pentru a imparti cu cineva grijile zilnice, va fi mai relaxata, mai puternica, va fi un parinte mai bun, ceea ce pana la urma este tot in beneficiul copiilor. Mama se simte in siguranta stiind ca tatal copiilor este in totalitate dedicat familiei.

De obicei se folosesc generalizari atunci cand se vorbeste despre diferentele intre mama si tata, ceea ce nu este gresit. Daca aceste diferente sunt innascute sau dobandite prin presiunea sociala, nu se stie inca. Cert este ca ele exista. Mama si tata au modalitati diferite de a-si educa copii, de a se juca cu ei, de a-si impune autoritatea, au roluri diferite in familie. Roluri diferite, dar care se completeaza reciproc, deci nu sunt interschimbabile si fiecare dintre ele este necesar pentru dezvoltarea psihica a unui copil.

In trecut, psihologii care studiau dezvoltarea copilului se concentrau aproape exclusiv pe relatia copilului cu mama. Astazi, toti specialistii recunosc ca tatal joaca un rol unic si foarte important in cresterea unui copil. Chiar se crede ca majoritatea tatilor pot fi la fel de grijulii si de sensibili ca si mamele, mai ales cand copiii lor sunt inca bebelusi.

Bebelusii au nevoie de siguranta si rutina, pe care le obtin daca mama si tata raspund intr-un mod constant, potrivit si prompt plansului, zambetelor si altor semnale pe care ei le trimit. Pe masura ce bebelusul stabileste o relatie cu mama si tata, el incepe sa-i prefere pe ei dintre toti adultii, ceea ce inseamna ca s-a atasat de ei. Psihologii considera ca bebelusii foarte atasati de parinti au sanse mai bune sa devina niste copii, adolescenti, apoi adulti fericiti si de succes. Copiii tind sa apeleze mai mult la mama atunci cand au nevoie de confort, siguranta, dragoste, deoarece mama este cea care il ingrijeste cel mai mult. Dar legaturi puternice se formeaza si cu tata, care tinde sa raspunda nevoilor celui mic, la fel ca si mama. Petrecand mult timp alaturi de copil, tata invata sa recunoasca fiecare semnal al lui, ceea ce ii permite sa raspunda prompt.

Efectele atasamentului fata de tata sunt variate si de durata. De exemplu, un studiu a aratat ca micutii de scoala primara au o capacitate mai mare de empatie, daca au avut o relatie apropiata de tatii lor. Acesti copii au putut sa inteleaga cum se simt colegii si prietenii de aceeasi varsta si au incercat sa-i ajute.
Atat mama cat si tata isi incurajeaza copiii sa cerceteze, sa manipuleze obiecte, sa exploreze lumea inconjuratoare si relatiile dintre obiecte. Totusi, mama si tata au moduri diferite de a face acest lucru. Mama tinde sa sopteasca cuvinte de incurajare, intr-un ritm repetitiv si sa-si imbratiseze copilul. Tatii ofera o stimulare verbala si fizica, atingandu-i usor, si comunicand prin sunete bruste. Pe masura ce copilul creste, el va prefera sa se joace cu tata, care ii ofera o interactiune imprevizibila, stimulanta si interesanta. Acest tip de stimulare este important pentru ca ajuta la dezvoltarea creierului si are efecte de durata asupra dezvoltarii sociale, emotionale si intelectuale. Copiii care se joaca mult cu tata au rezultate mai bune la testele de inteligenta si indemanare.

Cand bebelusii cresc si incep sa se deplaseze singuri, parintii nu mai trebuie doar sa le indeplineasca nevoile de baza (hrana, somn, etc). Ei trebuie sa se ocupe si de alte lucruri noi : il ajuta pe micut sa cerceteze lumea din jur si impun limite potrivite. Jucandu-se cu copilul sau, tatal are un rol deosebit in indeplinirea acestor noi nevoi. Cel mic invata astfel de la tata cum sa rezolve problemele si cum sa se inteleaga cu ceilalti.
Tata tinde sa se joace cu cel mic mai mult decat mama si tinde sa fie mai activ in timpul jocului. Iar majoritatea copiilor pur si simplu iubesc acest tip de joc. Astfel chiar daca tata petrece mai putin timp cu pustiul, el devine o persoana speciala, prin joc.
In timpul jocului, tatal face mai mult decat sa-si amuze copilul. El ii ofera un mediu sigur dar plin de provocari in care sa invete cum sa interactioneze cu lumea si cu oamenii. Prin jocurile putin mai dure, tata creaza obstacole pe care cel mic trebuie sa le depaseasca pentru a putea invata sa-si respecte limitele. In acelasi timp, barbatul isi provoaca copilul si il incurejeaza sa-si foloseasca puterea si abilitatile. Un copilas care trebuie sa gaseasca o cale de a lua mingea din mana lui tati exerseaza diverse moduri de rezolvare a unei probleme.  

Dar joaca alaturi de tata ii ajuta pe copii sa se dezvolte si din punct de vedere emotional. Ei invata sa-si identifice propriile emotii, sa recunoasca emotiile altora si sa identifice cauza acestor emotii. Copiii trebuie sa invete de asemenea cum sa-si controleze trairile si comportamentul. Este o conditie de baza pentru a putea trai in societate si o abilitate pe care o deprind tot de la tata, tot prin joc.
Influenta tatalui asupra dezvoltarii emotionale nu este limitata la joc ci se face si prin interactiune zilnica. Studiile au aratat ca acei copii care au tati afectuosi se inteleg mult mai bine cu fratii si surorile, dar au relatii mai bune si cu ceilalti copii de aceeasi varsta.

Sunt numai cateva din lucrurile care il fac pe tata deosebit. Caci beneficiile pe care le aduce prezenta lui zilnica, grija si atentia lui sunt infinite. Investeste timp si efort in viata copilului tau si efortul iti va fi rasplatit cand vei avea un pusti educat, descurcaret, inteligent si sociabil.

Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”