Pregatirea sanului pentru alaptare se face inca din timpul sarcinii. Formarea mamelonului se exerseaza prin mangaiere usoara a areolei mamare timp de 5-10 minute pe zi.

Acelasi lucru se poate realiza, de fiecare data cand femeia gravida face dus, daca primul si ultimul contact cu apa calduta se face prin plasarea jetului de apa direct pe mamelon, cu precadere prim miscari circulare.

In cazul in care mamelonul este omblilicat, in timpul sarcinii mama se poate masa usor la nivelul areolei mamare, deplasand unul spre celalalt policele si aratatorul de la extremitatea areolei mamare pana la nivelul sfarcului care se exprima astfel si este cuprins intre cele doua degete; aceasta miscare se efectueaza pe mai multe diametre ale areolei mamare, timp de catreva minute pe zi. Apasarea este bine sa fie blanda.

Dupa nastere, pentru prevenirea iritarii sanului, se pozitioneaza corect copilul la san, asa incat sa cuprinda cu gurita nu numai mamelonul ci si areola mamara.

Este indicat, ca femeia care alapteaza, sa-si faca toaleta sanului mai rar, si de preferinta fara sapun, sau utilizand un sapun fara parfum; de asemenea este de evitat utilizarea deodorantelor sau parfumurilor la nivelul axilelor/sanilor.

In cazul in care apar iritatii sau fisuri la nivelul sanului in urma alaptarii, cel mai bun „medicament” este laptele mamei; se badijoneaza sanul cu lapte si se lasa sa se usuce prin expunere naturala la aer (lasarea sanilor descoperiti o scurta perioada de timp); curand, iritatia va dispare.