Pentru ca alaptarea este o tehnica nu foarte usor de invatat, care depinde atat de respectarea unor reguli stricte de catre mami, cat si de colaborarea puiului ei, se poate intampla sa intampinati cateva dificultati de parcurs.

Primele saptamani vor fi foarte derutante, pentru ca nu veti sti daca bebe papa suficient, daca extrage tot lapticul necesar, daca dumneavoastra inseva „produceti” destul lapte sau daca acesta este in exces.

Iata de ce este bine sa va orientati dupa cateva semne clare care va arata cum stati. Lapticul este prea mult sau prea putin?

Daca laptele este in exces…

… veti sti acest lucru pentru ca veti avea sanii umflati si usor durerosi. Daca deja v-ati obsinuit cu alaptarea si sunteti sigura ca bebe suge suficient (ia in greutate, doarme linistit, face caca dupa fiecare masa), inseamna ca laptele este, intr-adevar, mai mult decat poate manca sugarul. Daca nu sunteti convinsa ca bebe papa atat cat este nevoie, apelati la proba cantarului (cantariti copilasul inainte si dupa masa).

In ambele cazuri insa, va trebui sa mulgeti laptele in exces si sa-l congelati pentru ca bebe sa-l pape din biberon la mesele ulterioare.
Pentru a mulge laptele, respectati cu strictete urmatoarele reguli:
– Spalati-va cu grija pe maini si pe sani cu apa si sapun si stergeti-va cu un servetel din hartie, prin tamponare.
– Sterilizati materialele utilizate si incercati sa efectuati operatiunea de muls cat mai rapid. Ramanand in recipientul de colectare mai mult de o jumatate de ora, laptele se contamineaza cu bacterii si nu mai poate fi utilizat.
– Laptele se poate pastra la frigider timp de 24 de ore sau la congelator cateva saptamani (la 18 grade Celsius). Acesta se va decongela in frigider sau prin incalzire pe baie de aburi, dar niciodata la microunde (pentru ca exista riscul distrugerii nutrientilor), si trebuie consumat imediat.

Daca laptele este insuficient…

… inainte de a va ingrijora, verificati situatia. Bebe slabeste, nu are scaune si nu face pipi?

Atunci este cazul sa actionati.
– Evitati stresul. Situatiile stresante au ca efect perturbarea lactatiei.
– Puneti-va copilul la san mai des. Pentru a favoriza sporirea lactatiei, bebe trebuie sa suga cat mai mult la san.
– Evitati sa-i oferiti biberonul. Obisnuit cu efortul minimal de a trage din biberon, bebe va considera ca alaptarea la san este mai anevoioasa si nu va mai papa. Sanii vor produce mai putin lapte si, astfel, intrati intr-un cerc vicios.
– Folositi ceaiuri galactogene si beti multe lichide.