Lactatia este procesul prin care se realizeaza si se mentine secretia lactata. Cuprinde urmatoarele faze: mamogeneza, lactogeneza, lactopoieza, galactochineza.

Mamogeneza reprezinta dezvoltarea glandelor mamare (sanilor) pe parcursul sarcinii, in sarcina, in urma careia acestea pot sa secrete laptele.

Lactogeneza reprezinta mentinerea secretiei latate pe parcursul perioadei de alaptare.

Galactochineza reprezinta ejectia laptelui.

Mamogeneza incepe de la inceputul sarcinii si se manifesta prin: cresterea numarului canalelelor galactofore (canalele prin care se secreta laptele), dezvoltarea acinilor glandulari (zonele de la nivelul sanului unde se produce laptele).

Lactogeneza (productia laptelui) incepe dupa nastere. Pana in ziua a 5-a dupa nastere este secretat colostrul, care este un lichid galben-oranj ce contine mai multe minerale si proteine (globuline) si mai putine glucide si grasimi decat laptele. Colostrul se transforma treptat in lapte in decurs de 4 saptamani. In colostru s-a constatat si prezenta anticorpilor Ig A asigurand protectia nou-nascutului impotriva germenilor patogenici enterici (bacterii din intestin care pot provoca infectii). Pe langa imunoglobuline in colostru se mai gasesc: macrofage, complement, limfocite (factori cu rol in apararea impotriva infectiilor) precum si multi alti factori care fac din laptele uman alimentul ideal pentru nou-nascut si sugarul pana la 6 luni.

In ziua a 5-a dupa nastere, colostrul este inlocuit cu secretia de lapte. La femeia care alapteaza secretia lactata este mentinuta prin actul suptului, acesta declasand eliberarea de prolactina.

Secretia lacatata are la 2 saptamani de la nastere un volum de 500 ml, iar la 2 luni 800-1000ml. Principalele componenete ale laptelui sunt: proteine, lactoza, apa si grasimi.

Principalele proteine sunt: lactalbumina, lactoglobulina, cazeina.

Aminoacizii esentiali provin din sange, iar aminoacizii neesentiali sunt derivati o parte din sange si o parte sunt sintetizati in glanda mamara.

Totodata, concentratia de Fe in laptele matern este scazuta, ceea ce impune suplimentarea alimentatiei nou-nascutului cu alimente cu un continut crescut de Fe.

Hormonii implicati in lactatie sunt urmatorii: progesteronul, estrogenii, hormonul lactogen placentar, prolactina, cortizonul si insulina care actioneaza spre a stimula si dezvolta glanda mamara.

Pe parcursul sarcinii inceperea lactatiei este inhibata prin progesteronul si estrogenii secretati de placenta.

Dupa nastere apare o scadere abrupta a nivelului acestor hormoni ceea ce face sa dispara influentele lor inhibitorii. Apare astfel o crestere a productiei de lactalbumina (o proteina din lapte) care duce si la cresterea lactozei (un glucid din lapte). Prolactina (hormon secretat la nivelul hipofizei) actioneaza si ea declansand secretia lactata. Prolactina este esentiala pentru secretia lactata.

Oxitocina, un alt hormon eliberat la nivelul hipofizei, este cea care stimuleaza eliminarea laptelui, determinand contractia celulelor ce formeaza ductele (canalele de secretie) glandelor mamare. Eliminarea laptelui are la baza un reflex initiat de actul suptului. Suptul stimuleaza eliberarea de oxitocina ceea ce determina si o eliberare reflexa de prolactina, aceste mecanisme stimuland in continuare productia si secretia lactata. De aceea suptul este foarte important pentru a mentine o productie normala de lapte, in lipsa suptului, cantitatea de lapte pe care o secreta sanul mamei reducandu-se progresiv.

In timpul sarcinii, in primul trimestru, daca se exprima mameloanele (apasand usor pe ele) se poate observa secretia catorva picaturi de colostru. Dupa nastere, pana in ziua a 5-a este prezenta secretia de colostru.

Exista trei faze in ciclul lactatiei: golirea (prin suptul copilului-7-20 min), refractara ( in care nu se mai secreta lapte- aproximativ 3 ore si de umplere (20-30 min).

In timpul suptului, asa cum spuneam se elibereaza oxitocina care are rol si in contractilitatea uterina si involutia uterina (adica revenirea acestuia la dimensiunile dinainte de sarcina). Suptul stimuleaza si eliberarea prolactinei care va intarzia instalarea ciclului ovarian, amenoreea putandu-se prelungi 5-6 luni dupa nastere daca mama alapteaza in acest timp, obtinandu-se astfel si un mijloc natural de contraceptie, care nu este insa 100 % eficient, ca de altfel oricare alt mijloc de contraceptie.