Nu mai trebuie sa spunem cat de benefic este alaptatul pentru bebelus, cat de hranitor si usor digerabil este laptele mamicii si ce legatura puternica se formeaza intre mama si bebele alaptat. Insa natura are felul ei de a le potrivi pe toate, asa ca ce este benefic pentru bebe si pentru relatia lui cu mama, este extrem de sanatos si pentru corpul femeii.

Iata inca sapte motive pentru care fiecare mama ar trebui sa-si alapteze pruncul, desigur, in masura in care este posibil:

Alaptatul reduce riscul cancerului de san
Femeile care alapteaza cel putin un copil isi reduc cu pana la 25% riscul de face cancer la san. Evident, acest procent este direct proportional cu durata alaptarii. Cu cat iti hranesti copilul mai mult la san cu atat scad riscurile de aparitie a unei tumori mamare.

Alaptatul reduce riscul cancerului uterin si ovarian
Mamicile care alapteaza au mai putin sanse de a dezvolta, pe viitor o tumora ovariana sau uterina, arata studiile medicale recente. Un posibil motiv ar fi acela ca nivelul estrogenului scade in perioada de alaptare. Daca mucoasa uterina si ovarele sunt stimulate mai putin de hormonii estrogenii, scad riscurile ca ele sa formeze tumori maligne.

Alaptatul reduce riscul de aparitie a osteoporozei
Femeile care nu au alaptat niciodata au riscuri de patru ori mai mari sa faca osteoporoza in perioada post-menopauza. Chiar daca, la un moment dat, va face osteoporoza, o femeie care a alaptat va avea totusi riscuri mai mici de a suferi o fractura grava pentru ca boala nu va fi atat de avansata. Bineinteles, alaptatul nu este singurul factor care previne declansarea osteoporozei, deci nu trebuie sa ne bazam numai pe el.

Amenoreea de lactatie
Alaptatul intarzie reinstalarea ovulatiei dupa nastere, deci este o metoda naturala de contraceptie. Durata perioadei de infertilitate depinde, bineinteles, de durata alaptarii, de cantitatea de lapte pe care o consuma copilul. Medicul ginecolog poate oferi mai multe detalii cu privire la eficacitatea acestei metode contraceptive, in functie de organismul fiecarei mamici.

Alaptatul previne depresiile post-partum
A hrani copilul la san este benefic nu numai pentru corpul mamei ci si pentru psihicul ei ei. Pe langa relatia puternica intre mama si copil care se formeaza datorita alaptarii, studiile au aratat ca mamicile care isi granesc astfel bebelusii prezinta mai rar depresii si stari de anxietate post-partum. Una din explicatii este aceea ca suptul copilului declanseaza productia de oxitocina, «hormonul afectiunii», care creaza o stare de bine si intareste legatura dintre cei doi, mama si copil.

Alaptatul ajuta la refacerea siluetei
Pentru a produce hrana pe o zi a bebelusului, corpul mamei consuma un numar mare de calorii. Acest fapt, combinat cu o dieta usoara, bazata pe alimente naturale, o ajuta pe mamica sa piarda mai rapid kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Pe langa aceste beneficii recunoscute de specialisti, am adauga inca unul, deloc de neglijat pentru o familie tanara: este mai ieftin si mai comod sa alaptezi decat sa hranesti un copil cu lapte praf. Intr-un an de alaptat se pot economisi sume de bani uriase, care altfel s-ar duce pe formula, pe biberoane, sterilizatoare si alte accesorii.