Laptele uman ramane „standardul de aur”, alimentul ideal pentru nou-nascutul la termen si pentru sugarul in primele 6 luni de viata. In afara de certe avantaje nutritionale, neegalate de nici o formula, oricat ar fi ea de sofisticata, alimentarea la san creeaza o relatie optima copil-mama, care va fi resimtita toata viata la nivelul celor doi.

Toti nou-nascutii sunt candidati la alimentatia la sanul propriei mame, si numai situatii care trebuie considerate ca exceptionale vor putea motiva privarea de acest avantaj si drept al copilului. Este vorba de prematuri cu greutate foarte mica la nastere, care nu au reflex de deglutitie (inghitire) sau au fost sever traumatizati neurologic intra – sau perinatal (in preajma nasterii). Orice nou-nascut, indiferent de greutate, care poate sa suga, va fi pus la san. Unele malformatii, cum sunt despicaturile labio palatine (malformatii congenitale ale buzelor – „buza de iepure” sau ale boltei palatine – „cerul gurii”), pot impiedica alimentarea naturala a nou-nascutului, dar aceste situatii sunt destul de restranse numeric. Dintre contraindicatiile care tin de mama, in afara de unele incidente locale care sunt trecatoare, se citeaza: starile febrile, starile septice (stari de infectie ale intregului organism), tuberculoza activa (mama poate transmite boala), neoplaziile (cancer) si infectia HIV diagnosticate la mama. Conform recomandarilor din pediatria clasica, o mama cu infectie luetica (mama care are sifilis) isi poate alapta propriul nou-nascut.

Recomandam pregatirea sanilor inca din timpul sarcinii, prin masaj, frectionari ale mameloanelor cu un prosop mai aspru.

Nou-nascutul va fi pus la san dupa primele 3-6 ore de viata, la inceput cate 5 minute la fiecare san, dupa care timpul va fi majorat la 10 minute. Se considera ca un supt nu trebuie sa se prelungeasca peste 20 de minute. Exista varianta de a se oferi sugarului cate un san, alternativ, la mese succesive, sau cate 10 minute la fiecare san, alternand in timpul aceleiasi alaptari. Singura metoda de a mentine secretia lactata in cantitate adecvata este suptul copilului, nici o alta metoda nefiind la fel de eficienta pentru stimularea lactatiei. Mulsul sistematic si repetitiv sfarseste prin a scadea nedorit cantitatea de lapte.

Metoda „liberala” de administrare a sanului „la cerere” este acceptata de medicii pediatri daca se obtine o curba ponderala optima (spor ponderal de 20 – 30g/zi). Nu exista lapte uman de calitate necorespunzatoare (argument care justifica introducerea alimentatie „superficiale”), ci numai lapte uman in cantitate insuficienta. Aceasta situatie este probata in primul rand de un ritm de crestere insuficient. Toata lumea se asteapta ca nou- nascutul care nu primeste sufient lapte sa planga de foame, ceea ce in practica este greu de sisizat; mai frecvent sugarul stationeaza, apoi scade in greutate, uneori prezinta semne de deshidratare, oligurie (urineaza putin) sau constipatie. In cazul acesta trebuie sa va prezentati de urgenta cu copilul la un medic pediatru. Dovedirea unei secretii de lapte de volum insuficient aducandu-se ca argument „curgerea sanilor” este neconvingatoare daca ritmul de crestere al nou-nascutului este nesatisfacatoare. Hipogalactia (putin lapte la mama) este o realitate, dar nu trebuie sa constituie un pretext pentru recurgerea nejustificata la alimentatia artificiala.

Prematurii cu greutate foarte mica la nastere vor primi, alaturi de laptele de mama, suplimente din formule destinate special acestor varste, pentru a obtine un ritm de crestere identic cu cel din viata intrauterina. Sunt foarte putine mamele care „refuza” sa-si alimenteze copilul la san.

Momentul alaptarii este un moment de intimitate, un moment special pentru relatia copil-mama, pe care acestia si-o acorda reciproc. El trebuie sa decurga intr-o atmosfera de calm si liniste, intr-o incapere separata, netulburat de agitatia casei. Daca nou-nascutul doreste o masa in timpul noptii, este bine sa-i fie satisfacuta aceasta cerere, deorece in primele luni de viata o pauza alimentara de 6-8 ore poate fi intolerabila pentru copil. De obicei, dupa masa din cursul noptii atat mama cat si copilul, dorm linistiti si fericiti. Comoditatea administrarii, lipsa oricarei investitii financiare si mai ales enormul avantaj nutritional pe care il ofera alimentarea sugarului cu lapte matern face din aceasta modalitatea optima de hranire a sugaruluii. Metoda da rezultate in special in mediile dezavantajate economic pentru care alimentarea cu formule este un lux pe care mamele nu si-l pot permite. Ministerul Sanatatii din Romania a adoptat masura asigurarii gratuite a laptelui destinat sugarilor alimentati mixt sau artificial.