Cauta:
Alaptarea in primele zile dupa nastere

Alaptarea in primele zile dupa nastere

  Autor Diana Barglazan Data: 22.06.2006

Alaptarea in primele zile dupa nastere
Desi studiile arata ca sunt foarte putine femei care nu pot alapta din motive fiziologice sau medicale, numarul mamicilor care nu reusesc sa alapteze este mult mai mare. Numeroase probleme si dificultati intampinate in primele zile/saptamani dupa nastere le determina sa renunte foarte repede. In maternitate, proaspetele mamici nu trebuie sa ezite in a cere sfatul si ajutorul personalului calificat, ori de cate ori au probleme.

 

Este insa foarte bine de stiut:

1. Laptele este un lichid produs de corpul uman; pentru a putea fi produs, este necesar ca organismul mamei sa fie bine hidratat. Atat timp cat alapteaza, mama trebuie sa consume mai multe lichide decat de obicei; daca in mod normal se recomanda consumul a 1,5 - 2 litri de lichide/zi, pe perioada lactatiei ar trebui consumat in jur de 3 litri de lichide/zi.

Acest aspect este cu atat mai important in primele zile dupa nastere. In timpul travaliului corpul femeii se deshidrateaza, din cauza efortului intens si indelungat; cu atat mai mult in cazul in care pe durata travaliului nu au fost consumate suficiente lichide - exista foarte multe spitale care descurajeaza sau chiar interzic consumul de lichide pe perioada travaliului, pentru a pastra cat mai multe optiuni posibile de anestezie, in cazul aparitiei unor complicatii. In plus, in multe saloane din maternitate este foarte cald. Aceasta inseamna ca dupa nastere, mama trebuie sa consume foarte multe lichide. Mama este suficient de hidratata daca nu are senzatia de sete, nu are senzatia de gura uscata, merge suficient de des la toaleta, iar urina nu are o culoare intensa.

2. Furia laptelui. Exista cazuri in care aparitia laptelui este brusca; laptele umple sanii si daca mai exista si canale infundate, apare o senzatie de sani angorjati si durerosi. Atentie! Consumul de lichide in cantitati mari poate favoriza aparitia "furiei laptelui"; ca urmare, este indicat sa se consume multe lichide dupa nastere, insa nu dintr-odata, ci treptat (ex: 200-300 ml in fiecare ora); In cazul in care apare senzatia de angoejare a sanilor, este mai bine sa se intrerupa consumul de lichide pentru cateva ore (pana la rezolvarea problemei).

Daca bebelusul este impreuna cu mama, aceasta ii poate oferi sanul. S-ar putea sa fie o solutie perfecta pentru toata lumea: bebelusul se hraneste, goleste sanii, iar mama scapa de senzatia de angorjare si de durere. Pentru a facilita suptul, este preferabil ca mama sa isi maseze usor sanii inainte, si eventual sa mulga cateva picaturi, pentru ca sfarcurile sa se formeze si sa poata fi mai usor apucate de bebelus. Daca bebelusul are ore fixe de alaptat si nu va fi adus la san decat peste cateva ore (sau daca doarme si nu poate fi trezit sau se trezeste dar nu doreste sa suga), se recomanda ca mama sa isi maseze sanii si sa se mulga pana cand sezatia de angorjare dispare

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
7 comentarii
 • a spus
  luni, 28.02.2011
  Angela, esential e sa ai lapte si , evident laptele sa fie bun, suficient de bogat in nutrientii [ ... ]
 • a spus
  vineri, 25.02.2011
  eu alaptez de 10 zile dar bebelul meu sa obisnuit sa manance si supliment. Ce este de facut? [ ... ]
 • a spus
  luni, 11.05.2009
  E normal sa-ti vina mii de intrebari si dubii la inceput despre alaptare cum mi s-a intamplat si mie [ ... ]
 • a spus
  luni, 11.05.2009
  articol f. bun,este f. important sa alaptezi in primele zile. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.04.2009
  Foarte frumos articol!Mi-am adus aminte de primele mele zile dupa ce am nascut.Eram stresata ca nu [ ... ]
 • a spus
  luni, 21.07.2008
  bun,tare bun,dar pana cand? mai avem un pic si facem 2 ani pe 15 septembrie si nu ne putem [ ... ]
 • a spus
  marşi, 04.07.2006
  Cel mai bun laptic din lume este de la mama... nimic nu se compara cu el ! - are tot ce-i trebuie [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu