Cauta:
Maria

MariaNumele "Maria" vine din aramaica, Maryam = doamna, stapana. Dupa Fericitul Ieronim (traducatorul Vulgatei), care-l explica prin limba ebraica, numele s-ar compune din mar = picatura + yam =mare, deci "picatura [de apa] de mare", in lat. stilla maris (de unde si stella maris = steaua marii- de mai tarziu, celebra denumire a Fecioarei in imnologia apuseana). Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri =a iubi, cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga", "cea iubita". Maria este un nume pentru care s-au avansat peste 60 de solutii etimologice.

Aproximativ 2,1 milioane de români poarta numele de Maria/Marian sau derivate ale acestora, din care 1.700.000 sunt femei si 400.000 sunt bărbati.

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraică Miryam) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Isus din Nazaret. Principala sărbătoare a Mariei este pe 15 august ("Sfânta Maria Mare"), sărbătoare care se numește oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului".

Recent, biserica anglicană a introdus "Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria" pe aceeași dată. În plus, toate aceste biserici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului ("Sfânta Maria Mică"), pe , iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătorește Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte și încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor).
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu