Cauta:
Ioan

Ioan
Numele
"Ioan" este de provenienta evreiasca: Yehohanan, "Yahve (Dumnezeu) a avut mila", „Dumnezeu este milos”. Trei milioane de romani si romance poarta numele de Ion, Ioan, Ioana. Variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana etc.

Numele de Ion/Ioana si derivatele acestuia sunt extrem de utilizate de catre cetatenii romani. Statisticile existente la nivel national arata ca, din totalul de aproximativ 22 de milioane de romani, peste 2,6 milioane de persoane poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul si isi sarbatoresc ziua onomastica la 7 ianuarie.


In 7 ianuarie, Biserica Ortodoxa praznuiste pe sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, glasul care striga in pustie "gatiti calea Domnului", care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament. Cunoscut pentru viata sa ascetica si, cu deosebire, prin regimul alimentar bazat pe consumul vegetal, Ioan Botezatorul a devenit patronul zilei in care se desfasoara complexele rituale populare in centrul carora se afla simbolul vegetal, asociat in mentalitatea traditionala cu gradina Edenului si viata vesnica.

 
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu