Cauta:
Gheorghe

Gheorghe
Numele "Gheorghe" este foarte raspandit in lumea crestina, iar originea lui este greceasca: Georgios, de lageorgos = taran, lucrator al pamantului. La noi, formele traditionale Gheorghe, cu diminutive ca Gheorghita, Ghita etc. si Ghe(o)rghina, cu diminutive ca Gheorghita, Gherghinica,  sunt tot mai concurate de formele neologice latinizante George, Georgeta, Georgiana,cu diminutive ca Georgel, Gica, Gigi, Gigica, Geta, Getuta. Are forme, derivate si diminutive foarte numeroase, din care n-am retinut aici decat pe cele mai des uzitate.

Numărul celor botezați cu prenume derivate din numele Sfântului Gheorghe depășește un milion. Statisticile arată că  5% din populația țării poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Sf. Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit pe 23 aprilie. Dintre toti Sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat, si se bucura, Sfantul Gheorghe, la poporul nostru. In satele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui. Multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele. De asemenea si multe orase din tara. Al treilea brat al Dunarii, in Delta, se cheama, Bratul Sfantului Gheorghe. Se stie, apoi, ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe.

Asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul. Iar acest chip al Sfantului, doborand balaurul, a fost la noi ca un rasunet si ca o chemare a poporului la lupta crestinilor impotriva balaurului vremii, adica a paganilor otomani si impotriva diavolului. Sfântul Gheorghe este acela care prin rugăciunile făcute înaintea scaunului dumnezeiesc ne protejează de balaurii vremii: ură, viclenie, invidie, necredință, nepăsare, pentru ca noi să putem a ne bucura de un lăcaș sfânt în Împărăția Sfintei Treimi. .
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu