Cauta:
Nou nascutul dismatur

Nou nascutul dismatur

  Autor dr. Eugen Prajinariu Data: 28.03.2006

Termenii sinonimi sunt: malnutritie fetala, Intarziere In cresterea intrauterina, nou nascut cu greutate mica pentru varsta gestationala.

Definitie: nou nascut cu greutatea la nastere sub percentilul 10 pe standardele de crestere intrauterina. Sunt copii care au greutatea la nastere care se Incadreaza In limite normale, Insa se considera dismaturi datorita raportului mic Intre talie si greutate. Talia si greutatea unui nou nascut sunt cei mai importanti indicatori dupa care se calculeaza un indice ponderal care stabileste cu exactitate Incadrarea nou nascutului. Greutatea normala la nastere este Intre 2500-4100 grame, Insa o treime din nascutii cu mai putin de 2800 grame sunt de fapt cu retard In cresterea intrauterina.

Cauzele de dismaturitate sunt:

 • Boli ale mamei care duc la un aport insuficient de substante nutritive la fat sau tulburari de metabolism ale fatului: boli cardiace, hipertensiunea mamei, boli pulmonare, boli autoimune, boli de rinichi, anemii, malnutritie, dieta necorespunzatoare, deficit de vitamine si minerale, unele medicamente, fumatul, alcoolismul, droguri, varsta mica sau mare a mamei (sub 16 ani sau peste 40 ani), mame care locuiesc la altitudini mari datorita lipsei de oxigen;
 • Afectari ale placentei si anexelor sale: dezlipirea de placenta, hematoamele si infarctele placentare, insertia anormala a placentei (placenta previa), circulara de cordon, anomalii congenitale de conformatie ale cordonului (angioame, artera ombilicala unica, tromboze ale vaselor ombilicale;
 • Boli ale fatului: boli genetice sau malformatii congenitale, infectii intrauterine.

Clinic, dismaturitatea se clasifica In: dismaturitate armonica (simetrica) si disarmonica (asimetrica). In primul caz, toate dimensiunile si organele nou nascutului sunt la fel afectate. Cauza determinanta actioneaza devreme In timpul sarcinii (Inainte de 25 de saptamani). La dismaturitatea disarmonica (mai frecventa), factorul determinant actioneaza mai aproape de finalul sarcinii si determina o afectare inegala a dimensiunilor, dar organele interne sunt dezvoltate normal. In aceste cazuri (cel mai des Intalnite), e vorba despre un copil lung si subtire, cu pielea Incretita si grasimea subcutanata In cantitate redusa. Prognosticul este mult mai sever In cazul afectarii simetrice (dismaturul simetric).

Complicatii posibile la un nou nascut dismatur:

 • Moartea intrauterina;
 • Malformatii;
 • Asfixia la nastere cu complicatiile secundare acesteia (vezi articolul "Hipoxia la nastere");
 • Suferinta respiratorie severa (detresa respiratorie);
 • Hemoragii;
 • Tulburari de metabolism;
 • Infectii.

Prognosticul depinde In primul rand de complicatiile imediate. Astfel pot apare complicatii neurologice severe ca paraliziile, sau numai o perturbare a curbei ponderale.

In unele cazuri implicatiile acestei perturbari de dezvoltare se regasesc la varste mai mari: la scoala apar tulburari de atentie, memorare, Invatare, tulburari de vorbire, indice de inteligenta scazut, probleme de comportament, sau chiar afectiuni psihice. La adulti pot apare diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Gradul afectarii intrauterine si mai ales varsta mica a sarcinii la care actioneaza factorul agresiv sunt indicatorii cei mai buni care dau prognosticul de viata.



Read the English version of this article: Dismature Newborn
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
7 comentarii
 • a spus
  duminică, 22.08.2010
  Acest subiect se discuta si pe forum aici: viewtopic.php?f=92&t=8247 [ ... ]
 • a spus
  joi, 26.03.2009
  primul copil a avut 4200g iar al doilea 3200g nu au fost nici dismaturi dar ambele fetite au luat [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 25.10.2008
  A trecut timpul asa de repede iar micutul meu dismatur are acum 7 luni si 6 kg, si ai dreptate [ ... ]
 • a spus
  joi, 02.10.2008
  Pentru "sofica",as vrea sa iti spun ca bebelul meu s-a nascut si el la 37 de saptamani si [ ... ]
 • a spus
  duminică, 13.07.2008
  Buna ziua, eu sunt o mama care a nascut acum 4 luni un dismatur la 37 de saptamani care a avut la [ ... ]
 • a spus
  luni, 20.11.2006
  te rog frumos sa imi spui si mie ce probleme ai cu copilasul tau si ce probleme ai avut l nastere. [ ... ]
 • a spus
  marți, 28.03.2006
  imi place articolul bogdi e dismatur, chiar au spus doctorii si terapeutul ca s-au mirat cum de are [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu