Stresul este inamicul numarul unu al unei femei insarcinate. Indiferent ca ne place sau nu, sarcina este una dintre cele mai stresante perioade din viata unei femei. Hormonii, schimbarile, insasi vestea in cauza, grijile pentru rezultatele analizelor, pentru viitorul bebelus, pentru nastere. Toate sunt surse de stres. Si cum femeile insarcinate din Romania primesc tot mai putin sprijin din partea autoritatilor in acest sens, iata ca stresul continua sa fie prezent pe parcursul tuturor celor 9 luni de sarcina.

Si pentru ca este inevitabil stresul, putem, totusi, invata sa-l controlam si sa ne relaxam in aceste perioade cu ajutorul celor din jur si a multor tehnici in acest sens.

Cauzele stresului

Prima cauza a stresului in timpul sarcinii sunt hormonii de sarcina, naturali, normali. Hormonii de sarcina sunt responsabili de transformarea femeii in cauza. Reactii necontrolate, gesturi bruste, sensibilitate excesiva, stari diferite si greu de controlat, toate cauzeaza aparitia stresului in cantitati diferite.
O alta cauza a stresului din timpul sarcinii se poate datora modificarilor corpului. Abdomenul umflat, balonarile, sanii excesiv de mari. Multe femei se pot ingrijora din cauza siluetei lor. Insa, daca acesta este un motiv de stres pentru dvs., trebuie sa stiti ca exista foarte multe metode de protejare a siluetei in timpul sarcinii. Sportul, exercitiile usoare, alimentatia sanatoasa, produsele cosmetice, fac minuni in timpul sarcinii in privinta corpului dvs.
Indiferent daca stresul dvs. este cauzat de situatia din familie, de job sau de modificarile hormonale, trebuie sa reusiti sa-l controlati deoarece acesta poate afecta grav dezvoltarea bebelusului dvs. Specialistii considera ca stresul poate fi generatorul unei nasteri premature, al unui bebelus cu o greutate mica la nastere, al anumitor afectiuni ale bebelusului pe viitor.

Solutii!

O prima solutie pentru inlaturarea stresului, indiferent ca e vorba de o femeie insarcinata sau nu, este odihna suficienta. Un ceai linistitor, un pahar cu lapte cald, o baie, acestea cuntribuie la un somn linistit.
Sportul este inamicul numarul unu impotriva stresului. Plimbarile in aer liber, inotul, yoga sau alt gen de exercitii inlatura stresul din viata dvs.
O activitate pentru dvs., un hobby, va poate ajuta sa depasiti cu bine acest gen de perioade. Cititi, ascultati muzica sau pur si simplu crosetati, pictati. Toate sunt activitati relaxante pentru gravidute si bebelusi.
Mancarea sanatoasa are si ea un rol important in privinta inlaturarii stresului. Gustarile satioase, sanatoase, bogate in vitamine si minerale, sunt necesare in perioada de stres, in timpul sarcinii.