Cauta:
Creierul nou-nascutului

Creierul nou-nascutului

  Autor Echipa NN Data: 12.02.2009

Creierul nou-nascutului

Creierul uman este o minune a naturii pe care inca  nu o intelegem complet. El controleaza toate actiunile voluntare si involuntare ale organismului nostru si totusi stim atat de putine despre el. Pe de alta parte, creierul nou-nascutului este o si mai mare necunoscuta. Inca incomplet dezvoltat, el este totusi capabil de atatea si atatea minuni care ne uimesc zilnic.

Creierul copilului incepe sa se dezvolte la scurt timp dupa fecundare, cand celulele cerebrale incep sa apara in partea de sus a embrionului. La trei saptamani si jumatate dupa fecundare incepe sa se extinda tubul neural care va forma coloana vertebrala si creierul. In interiorul tubului neural incep sa se dezvolte si sa comunice intre ei neuronii (celulele cerebrale).
La inceput, neuronii se multiplica rapid, la o rata de 250.000 pe minut. Insa dupa saptamana 20 procesul incetineste, iar creierul se organizeaza in peste 40 de sisteme. In luna a sasea sunt deja formati toti neuronii necesari pentru a trai.

In ultimele trei luni, legaturile dintre neuroni devin mai stranse. Cele mai puternice dintre ele se vor transforma in parti distincte ale creierului. Sistemele formate astfel vor ajunge sa controleze vederea, limbajul, miscarea, auzul si celelalte functii ale corpului omenesc. Neuronii continua sa formeze miliarde de legaturi care vor alcatui sistemul nervos al fatului.

La un moment dat se credea ca nou-nascutii au creierul complet format. Astazi se stie ca abia dupa nastere se formeaza cele mai multe conexiuni ale creierului care determina ceea ce gandim, ceea ce suntem, cum ne controlam emotiile.

Desi s-a dezvoltat deja incredibil de mult, creierul unui nou-nascut este inca incomplet. Este foarte mic – doar 25% din dimensiunea si greutatea creierului adult – si inegal din punctul de vedere al dezvoltarii. La nastere, doar partile inferioare ale sistemului nervos – coloana vertebrala si baza creierului – sunt bine dezvoltate, in timp ce regiunile superioare – sistemul limbic si cortexul cerebral - sunt inca in faza primitiva.

Asadar, comportamentul unui nou-nascut este dictat in cea mai mare parte de baza creierului, responsabila cu reflexele. Iata de ce majoritatea actiunilor si miscarilor unui sugar sunt pur si simplu reflexe. Partea superioara a creierului, cortexul cerebral este responsabila de gandurile si sentimentele constiente, de actiunile voluntare care vor aparea mai tarziu in viata copilului.

Desi toti neuronii din cortex sunt produsi inainte de nastere, conexiunile dintre ei sunt slabe. Majoritatea conexiunilor sinaptice ale cortexulului sunt realizate dupa nastere, in perioada exuberanta, adica un interval de timp in care are loc o explozie masiva de noi aparitii ale sinapselor. In momentul sau de apogeu cortexul cerebral creaza doua milioane de noi sinapse in fiecare secunda! Odata cu aceste noi conexiuni, vin si momentele importante din dezvoltarea unui sugar: vederea in culori, atasamentul fata de parinti, primul cuvant.

La varsta de doi ani, cortexul cerebral al copilului contine peste 1000 de miliarde de sinapse. Incepand cu varsta de 9-10 ani si pana la sfarsitul adolescentei, numarul de sinapse scade treptat pana cand ajunge la nivelul creierului adult.

Capacitatea de invatare este invers proportionala cu varsta. Cu cat copilul este mai mic cu atat invata mai repede, in itmp ce adultii au o capacitate de invatare scazuta. Copilul se naste aproape orb, surd si lipsit de simturi. Acestea incep sa apara si sa se dezvolte sub influenta stimulilor vizuali, auditivi, tactili, daca ei au frecventa, intensitatea si durata potrivite.

Creierul creste si se dezvolta doar daca este folosit. E un lucru pe care niciun parinte nu trebuie sa-l uite. Chiar si imbratisarile, mangaierile parintilor, au un rol important in dezvoltarea creierului. Studiile au aratat ca dragostea si grija pe care le-o aratam copiilor nostri ajuta nu numai la crearea unei legaturi afective puternice, ci si la dezvoltarea creierului.

Sinapsele la nivelul creierului se creaza prin experiente. Atunci cand vorbesti cu copilul tau, cand il imbratisezi si il mangai ii creezi exeriente care vor forma noi si noi sinapse. Cu cat experientele sunt mai numeroase si mai pozitive, cu atat sinapsele sunt mai multe si mai puternice.

Pe de alta parte, lipsa de stimulare are efecul contrariu. Daca nu are parte de experiente (este neglijat, lasat in fata televizorului) sau are parte de experiente negative (este abuzat) creierul copilului nu primeste ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta. Copiii neglijati si abuzati  nu numai ca sunt mai slab pregatiti pentru viata dar au si creierul mai mic deat al celorlalti copii.

Expertii spun ca sugarii si copiii care cresc intr-un mediu sanatos, inconjurati de iubire, in primii trei ani de viata, sunt oarecum imunizati impotriva stresului pe care il vor infrunta mai tarziu in viata. Primii trei ani de viata reprezinta o perioada critica din punctul de vedere al dezvoltarii cognitive, emotionale si fizice. In acesti primi ani, orice stimul, negativ sau pozitiv, va avea o influenta extraordinar de mare asupra copilului.

Sa ne amintim aceste lucruri zilnic. Sa facem efortul de a gasi timpul necesar pentru copiii nostri. Sa-i iubim, sa-i mangaiem, sa-i imbratisam de cate ori avem ocazia. Este un fel de asigurare pentru anii ce vor urma.

Acest articol face parte din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"Read the English version of this article: Newborn`s Brain
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
12 comentarii
 • a spus
  joi, 26.03.2009
  interesant , cate lucruri poti afla despre creierasul celui mic [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 18.03.2009
  FOARTE BUN ARTICOLUL [ ... ]
 • a spus
  marţi, 10.03.2009
  Comentarii la articolul Creierul nou-nascutului pe nici un sait nu am mai citit un aricol asa de [ ... ]
 • a spus
  duminică, 15.02.2009
  FELICITARI NN -ce ne-am face deaca nu ati fii voi? -mi-a placut fff mult [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.02.2009
  foarte bun articolul....,am vazut gesturi asemanatoare la copil cu cele ale noastre.FELICITARI NN [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  Foarte bun articolul. Voi ne invatati sa fim parinti de nota 10. [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  Multumim NN,pentru aceste infiormatii utile. [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  Excelent articol,este foarte informativ!!! [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  este excelent subiectul bravo tineti-o tot asa [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  este un articol excelent nu stiam acest lucru dar oricum ii acordam copilului meu toata atentia si [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  da; f bun articolul; si eu sunt de acord; de aceea incerc sa-i acpord fetitei mele cat mai multa [ ... ]
 • a spus
  joi, 12.02.2009
  f bun acest articol si f util...!...Felicitari ! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu