Cauta:
Prolapsul de cordon ombilical

Prolapsul de cordon ombilical

  Autor Echipa NN Data: 13.01.2009

Prolapsul de cordon ombilical este o complicatie rara, care apare inainte de nastere sau in timpul ei. Cordonul aluneca prin colul deschis si prin vagin inaintea copilului. Acest lucru nu ar reprezenta o problema, din moment ce cordonul este inca atasat si de placenta si de fat, insa devine o problema in momentul in care fatul se angajeaza pe canalul nasterii. Greutatea lui va apasa pe cordonul care ramane prins intre peretii colului si corpul fatului. Prin comprimare se intrerupe circulatia sangelui prin cordon in timpul nasterii, canf fatul are inca nevoie sa primeasca de la mama sange oxigenat.

Prolapsul de cordon ombilical

Cordonul ombilical este o structura flexibila, de forma unui tub, care asigura legatura dintre mama si fat pe timpul sarcinii. El transporta sangle oxigenat si plin de nutrienti catre fat, asigurandu-i supravietuirea. Imediat dupa nastere, cordonul este taiat, insa fatul are nevoie de el si in timpul nasterii, pana in momentul cand vede lumina zilei si poate respira singur.

Cea mai des intalnita cauza a prolapsului de cordon este nasterea prematura. Dar exista si altele:

 • Nasterea mai multor copii (gemeni, tripleti)
 • Un volum prea mare de lichid amniotic.
 • Prezentatia pelvina sau umerala.
 • Un cordon ombilical mai lung decat normal.

Prolapsul de cordon ombilical este tratat ca o urgenta obstetricala deoarece reprezinta un pericol major pentru copil. Daca fatul apasa pe cordon, el va intrerupe circulatia sangelui si, odata cu ea, alimentarea cu oxigen a organelor fetale. Daca nu se intervine rapid, fatul poate chiar sa moara.

Prolapsul de cordon este usor de observat de catre medic in timpl examenului pelvin. El va vedea sau va simti cordonul in col sau in vagin. In lipsa unui examen pelvin, daca se masoara pulul fatului, se va observa ca ritmul sau cardiac scade iar medicul isi va da seama ca ceva este in neregula.

Din cauza riscurilor majore pe care le pune, prolaspul de cordon trebuie remediat imediat. Daca descopera un cordon cazut, medicul va indeparta fatul de cordon pentru a minimiza compresia asupra lui. Medicul poate incerca sa grabeasca cat de mult posibil nasterea vaginala.

Dar in unele cazuri, fatul trebuie scos imediat prin cezariana. In timpul pregatirilor pentru operatie medicul sau moasa va incerca sa impinga inapoi in uter acea parte din corpul copilului care a patruns deja in col pentru a-l impiedica sa apese pe cordonul ombilical.

Daca problema este rezolvata imediat, fatul se va naste sanatos sau fara leziuni permanente. Totusi, cu cat se intarzie mai mult, cu atat creste riscul ca el sa-si piarda viata sau sa sufere leziuni cerebrale permanente. Conform OMS rata mortalitatii fetale in caz de prolaps ombilical este de 11-17%.

Acest articol face parte din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"Read the English version of this article: Prolapsed Umbilical Cord
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  joi, 07.05.2009
  DIN FERICIRE SUNT F PUTINE CAZURI [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 24.01.2009
  destul de infricosator .si eu am 2 nasteri dar multumesc lui d-zeu sunt bine a fost f greu la [ ... ]
 • a spus
  luni, 19.01.2009
  Comentarii la articolul Prolapsul de cordon ombilical foarte interesant articol [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 17.01.2009
  Da,este un articol bun,de asta prezenta medicului este f importanta la nastere.Daca aceasta problema [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 14.01.2009
  DA; ESTE UN ARTICOL F BUN; DIN FERICIRE SUNT F PUTINE CAZURI; DAIA E BINE CA DOCT SA TE EXAMINEZE [ ... ]
 • a spus
  marți, 13.01.2009
  Mi sa facut putin frica -sper numai sa nu patesc eu acest lucru -dar in schimb este un subiect ff [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu