Cauta:
Prezentatiile si pozitiile anormale

Prezentatiile si pozitiile anormale

  Autor Echipa NN Data: 12.01.2009

Aproape toti copiii (aproximativ 95%) sunt asezati in ceea ce se numeste prezentatie normala. Restul de 5% sunt asezati intr-o prezentatie anormala care, de cele mai multe ori, necesita o nastere prin cezariana. 


Prezentatiile si pozitiile anormale

Prezentatia este asezarea fatului la iesirea din uter, mai precis partea din corpul copilului care va iesi prima.

Acest factor este foarte important in desfasurarea nasterii si felul cum va avea loc.

Prezentatia considerata normala este cea craniana

Asta insemna ca fatul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamei, cu capul in jos, si barbia in piept. In acest caz prezentatia este normala, asezarea este normala, iar gradul de flectare a gatului este, de asemenea, normal.

Asezarea fatului se refera la pozitia pe care o are coloana vertebrala a fatului fata de cea a mamei. Pentru ca asezarea sa fie normala coloana fatului trebuie sa fie asezata pe aceeasi directie cu cea a mamei. Este ceea ce se numeste asezare cefalica. In cazul in care coloana fatului realizeaza un unghi cu cea a mamei, vorbim de o asezare oblica. Iar atunci cand coloana fatului si cea a mamei formeaza un unghi de 90 de grade, vorbim de o asezare transversala.  

Daca asezarea este altfel decat cefalica, nasterea vaginala este dificila sau chiar imposibila. Dar principalul pericol sta in faptul ca nu exista nimic care sa blocheze colul atunci cand se rup membranele, iar atunci cand se scurge lichidul amniotic poate sa ia cu el si o parte din cordonul ombilical. Astfel are loc ceea ce se numeste prolaps de cordon ombilical. Cordonul face o bucla in afara uterului si este presat de tesuturile mamei, astfel incat curgerea normala a sangelui este impiedicata.

Asezarea oblica sau transversala apare la 1 din 300 de nasteri.

Riscul este mai mare daca nasterea este prematura.

Prezentatia propriu-zisa se refera la acea parte din corpul copilului care este prima la iesirea din uter. In prezentatia normala, prima parte care se va vedea este crestetul capului. Orice alta pozitie este anormala. Cele mai des intalnite sunt:
Prezentatia pelvina. Fatul este asezat cu picioarele, sezutul sau genunchii inainte. Majoritatea copiilor sunt asezati astfel pe parcursul sarcinii, dar la un moment dat se intorc cu capul in jos. Vorbim de prezentatie pelvina franca tunci cand copilul iese cu sezutul inainte, picioarele fiind indoite in sus, cu genunchii drepti. Prezentatia pelvina este completa atunci cand fatul iese cu sezutul inainte, iar picioarele sunt indoite in sus, dar cu genunchii flexati, de obicei cu gambele incrucisate. In sfarsit, vorbim de prezentatie pelvina incompleta, atunci cand unul din picioare este indoit in sus, cu genunghiul flexat, iar celalt este drept si va iesi primul.

Exista si alte variatii ale prezentatiei pelvine, Se intampla ca fatul sa iasa cu ambele picioare inainte, cu unul inainte, iar celalalt paralele cu corpul, etc.

O prezentatie pelvina inseamna un travaliu mai lung si mai dificil, pentru ca sezutul fatului nu poate dilata colul la fel de usor ca si capul. Foarte des se recurge la nasterea asistata cu forcepsul sau cu vacuumul. Uneori, medicul poate sa schimbe pozitia fatului, ghidandu-se cu ajutorul ecografului si apasand usor pe abdomenul mamei. Aceasta manevra se face inainte de saptamana 37, altfel va fi mai dificila din cauza lichidului amniotic.
Prezentatia compusa. Doua parti diferite ale corpului ies in acelasi timp, de exemplu capul si un brat. Daca pelvisul mamei este indeajuns de larg pentru a permite trecerea fatului, nasterea poate sa aiba loc vaginal. Daca nu, va fi nevoie de cezariana.

Prezentatia umerala. Se intampla atunci cand fatul este asezat transversal sau oblic. Prima data ar iesi unul din umeri, capul fiind indoit catre celalalt umar. Insa nasterea vaginala este imposibila in aceasta prezentatie. Daca fatul nu poate fi intors prin manevrele medicului, se va trece la cezariana.

Gradul de flectare al gatului este al treilea factor care influenteaza nasterea. El se refera la pozitia capului fata de corp. Intr-o prezentatie normala, se va vedea mai intai crestetul capului, barbia fiind impinsa in piept.

Din acest punct de vedere, sunt anormale:

Prezentatia faciala. Fatul priveste inainte, fata lui va iesi prima.
Prezentatia “cu sprancenele”. Capul copilului este intre prezentatie faciala si craniana. Un grad de flectare anormal, necesita, cel mai adesea, cezariana, caci capul copilului nu incape prin col si vagin decat in prezentatie craniana.

Acest articol face parte din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"Read the English version of this article: Abnormal Presentations and Positions
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  joi, 07.05.2009
  am avut parte de medici competenti care au reusit sa ma ajute sa aduc pe lume copii sanatosi [ ... ]
 • a spus
  marți, 05.05.2009
  copilul meu era in pozitie pelviana si l-am nascut pe cale naturala extrem de greu dar am reusit, [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 04.04.2009
  fetita mea s-a intors in ultimele doua spatamani eram programate la cezariana pe 27 decembrie dar [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.03.2009
  fetita mea s-a intors in ultima saptamana.foarte interesant articolul [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.02.2009
  Sunt in luna a opta si nu s-a intors. CRED CA NU SCAP DE CEZARIANA... [ ... ]
 • a spus
  duminică, 18.01.2009
  Comentarii la articolul Prezentatiile si pozitiile anormale fetita mea s-a intors la 7 luni [ ... ]
 • a spus
  marți, 13.01.2009
  la mine doar la 8 luni era in pozitia normala,pana atunci era transversal....desi vroiam sa nasc [ ... ]
 • a spus
  marți, 13.01.2009
  mirelastancioi. Foarte bun articolul. Baietelul meu la 6 luni era deja in pozitie normala, totusi eu [ ... ]
 • a spus
  marți, 13.01.2009
  fetita mea statea de la 6 luni in pozitia normala.foarte bun articolul [ ... ]
 • a spus
  luni, 12.01.2009
  Mi-a pacut fff mult acest articol noi suntem pozitionati dar nu doreste sa vina pe lume -mai avem [ ... ]
 • a spus
  luni, 12.01.2009
  nici copilul meu nu era bine pozitionat si am fost propusa pt cezariana [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu