ÎN PÂNTEC: SARCINÃ MULTIPLÃ
National Geographic: 11 februarie 2006, de la ora 22.00

Tehnologia revolutionara 4D va dezvaluie lumea fragila a sarcinilor multiple.

Ovulul si spermatozoidul se întâlnesc si creeaza un mic embrion ce porneste într-o calatorie intrauterina plina de peripetii. Dar daca în aceasta calatorie se afla doi, trei sau chiar patru indivizi? Tehnologia ultramoderna va poarta în lumea extraordinara a gemenilor, tripletilor si a cvadrupletilor. Se pot ei tine de mâna atunci când se afla în pântecul mamei? Atunci când unul împinge, celalalt împinge la rândul lui? Oare jocurile prenatale continua si în timpul copilariei? Având premiera pe data de 11 februarie, de la ora 22.00 pe National Geographic Channel, documentarul În pântec: Sarcina multipla va dezvaluie, pe parcursul a doua ore, date uimitoare si teorii surprinzatoare despre universul misterios si fascinant al dezvoltarii fetale. Creat ca o continuare a apreciatelor programe „În pântec” si „În pântec: Animale”, acest documentar special foloseste imagini 4D cu ultrasunete pentru a va face cunoscut modul în care fetusii se dezvolta si lupta pentru supravietuire în timpul complicatelor sarcini multiple. Programul analizeaza povestile a trei femei însarcinate si va ofera sansa de a urmari micutii fetusi interactionând între ei: împingându-se, lovindu-se si chiar, dupa toate aparentele, jucându-se si sarutându-se. Astfel, ei îsi contureaza legaturile si comportamentele ce-i vor defini, cu mare probabilitate, pentru tot restul vietii lor. Imagini uimitor de detaliate arata cum gemenii identici monoamniotici se tin de mâna, îsi ating picioarele si se trag reciproc de cordonul ombilical.

Potrivit cercetatorilor, aceste comportamente prenatale, fie ca sunt agresive sau submisive, pot continua dupa nastere si caracteriza relatiile dintre frati timp de mai multi ani. Ecografiile pot dezvalui, de asemenea, disparitia unuia dintre fetusi, în urma absorbtiei acestuia în uter, cei sau cel ramas continuând sa se dezvolte. Acest fenomen poarta numele „sindromul geamanului care dispare” si este descris în programul În pântec: Sarcina multipla.

Unii cercetatori speculeaza ca acest fenomen se petrece mai frecvent decât s-ar crede si suspecteaza ca unii indivizi stângaci ar fi partea supravietuitoare dintr-o astfel de pereche sau grup. În pântec: Sarcina multipla foloseste tehnologie CGI (computer generated imaging) avansata pentru a înfatisa diversele forme pe care le poate îmbraca o sarcina multipla, de la transformarea unui ovul fertilizat în gemeni fraternali pâna la cvadrupletii identici ce apar o data la 64 de milioane de sarcini. Acest program special prezinta diviziunea unui embrion pentru a forma gemeni identici, carora li se alatura apoi un alt ovul fertilizat, aducând o surpriza mamei care asteapta acum tripleti. Programul include si o rara operatie endoscopica cu laser pentru a corecta „sindromul transfuziei de la geaman la geaman”. Aceasta complicatie pune în pericol viata fetusilor înainte de nastere, deoarece sângele de la un fetus este directionat catre celalalt frate prin placenta comuna, astfel unul din frati acumulând o cantitate prea mare de sânge, în timp ce celalalt ramâne cu o cantitate prea mica. Aceasta procedura noua si salvatoare consta în folosirea unui laser si a unei camere miniaturale aflate la capatul unui endoscop. Acestea sunt introduse în cavitatea amniotica pentru a închide arterele minuscule ce transmit sânge de la un fetus la altul. Informatiile medicale tot mai avansate fac posibila astazi supravietuirea si nasterea în conditii bune de sanatate a tot mai multor fetusi proveniti din sarcini multiple.

De la interactiunile lor foarte apropiate pâna la miracolul si pericolele nasterii, În pântec: Sarcina multipla va poarta într-o lume misterioasa si fascinanta.