Viata fiecaruia dintre noi se afla sub influenta ciclurilor indiferent de natura acestora. Insasi viata este un ciclu complet care incepe in momentul din care ne-am nascut si se incheie odata cu sfarsitul vietii. In astrologie notiunea de ciclu este fundamentala si ea sta la baza oricarei analize. Ne referim aici la ciclurile planetelor, Lunii si a Soarelui. Exista cicluri cu durata mica (Luna de exemplu) sau cu durata mai mare (Saturn cu aprox. 28 de ani).

Din momentul in care ne nastem aceste cicluri incep sa se activeze si noi trecem prin o multime de astfel de perioade de crestere-descrestere dar cu efecte in planuri si domenii de viata diferite.

Cel mai rapid ciclu este cel al Lunii si care are aproximativ 28 de zile. Astfel incat la fiecare 28 de zile noi ne reinnoim amprenta energetica indicata de Luna conform pozitiei in tema natala. Cu alte cuvinte la fiecare 28 de zile un nou ciclu emotional incepe. Un ciclu nu seamana cu celalalt si fiecare ne aduce ceva nou in viata.

Pentru un copil primul ciclu este extrem de important pentru ca el traverseaza pentru prima data o gama intreaga de emotii si senzatii indicate de miscarea Lunii de-a lungul cercul zodiacal. Astfel un copil care se naste cu Luna in Capricorn timp de 28 de zile el va experimenta diferite stadii emotionale in functie de modul in care Luna traverseaza zodiacul: dupa Capricorn urmeaza Varsator, continuat de Pesti , Berbec, Taur etc.

Ceea ce este important si care face ca acest ciclu sa fie individualizat sunt momentele in care Luna traverseaza pozitiile celorlalte planete din astrograma natala. De exemplu daca un copil la nastere are Luna la 12 grade Berbec si Venus la 24 grade Balanta atunci la 14 zile Luna va traversa Venus-ul tin tema sa natala. Luna are o miscare de aproximativ 12 grade pe zi. Deci ea sta doar 2 zile jumatate intr-un semn.

Aceste momente de trecere ale Lunii peste pozitiile celorlalte planete sunt importante si marcheaza o serie de reactii emotionale din partea bebelusului. De exemplu in momentul in care Luna trece peste planeta Marte atunci putem asista la o reactie emotionala foarte puternica din partea lui. Poate plange brusc, sa devina agitat etc. Cum tranzitul Lunii peste un element tine doar cateva ore de obicei aceste momente trec cu vederea si nu pot sa aiba un motiv foarte exact. Dar aceste informatii pot ne pot ajuta sa stim dinainte cand sa ne asteptam la aceste evolutii ale bebelusului nostru.

Odata cu revenirea Lunii in pozitia initiala un nou ciclu lunar incepe. Acest ciclu este esential pentru intocmirea horoscopului lunar personal. Practic se creaza o noua astrograma si care se interpreteaza atat independent cat si in legatura cu astrograma natala. Semnificatiile acestei astrograme sunt valabile pe perioada celor 28 de zile ale ciclului lunar si ne ofera informatii importante privind tendintele si evenimentele ce pot avea loc in aceea perioada.