Organizatia mondiala a sanatatii estimeaza ca jumatate din copiii lumii sunt expusi frecvent la fum de tigara. Afla care sunt riscurile fumatului pasiv la copii, inclusiv la cei nenascuti.

Pe cand mama mea era copil toata lumea din casa ei fuma. Tatal ei fuma in fiecare zi trei pachete de tigari fara filtru. Si mama ei fuma zilnic. La momentul respectiv mama mea nu si-a dat seama ca si ea era fumatoare, fumatoare pasiva.

La sfarsit de saptamana, bunica mea invita opt doamne la jocuri de carti. Stateau toate in jurul unei mese si isi aprindeau tigare de la tigare. Mamei mele ii placea sa aiba atatia oameni in casa. Doar ca nu stia ce pericole aduceau cu ele doamnele invitate.

Desi fumatul, se spune ca ar fi aparut acum 3000 de ani, in America Centrala, legatura dintre tutun si cancerul la plamani a fost descoperit pe timpul tineretii mamei mele. La fiecare tigare, un fumator expira peste 3700 de substante chimice dintre care 200 otravitoare si 50 de substante cancerigene. Fumul expirat de un fumator sau cel care provine de la o tigare arzanda conduce la fumatul pasiv si este periculos pentru cei din jur, mai ales pentru copii. Acest fum periculos mareste riscul de aparitie al infectiilor aparatului respirator, urechilor si poate mari riscul de moarte subita la sugari.

Pana la urma tot fumul inhalat i-a afectat mamei mele plmanii, ducand la o criza de astm la varsta de 13 ani. Cand bunica mea a dus-o la doctor, acesta i-a spus ca ar suferi de alergii si i-a recomandat sa scoata covoarele si draperiile din camera copilului. Medicul nu a pomenit nimic legat de fumul de tigara.

„Asa era moda atunci”, spune bunica mea. „Uita-te la filmele din acea perioada. Ai sa vezi ca nu apare nimeni fara o tigara in mana. In plus, restaurantele si avioanele permiteau fumatul in acea perioada”.

Mama mea nu a fost singura afectata de fumul de tigara. Organiatia mondiala a sanatatii estimeaza ca 700 de milioane de copii, adica jumatate din copiii lumii, sunt frecvent expusi la fum de tigara acasa.

In ultimii 30 de ani medicii au inceput sa cunoasca mai bine efectele fumatului pasiv asupra copiilor. Acum se stie ca fumatul pasiv agraveaza simptomele astmului si declanseaza astmul la mii de copii anual. Astmul a devenit cea mai raspandita boala cronica la copiii din SUA.

Sarcina si alaptarea

Cel mai potrivit moment pentru ca o femeie sa se lase de fumat este atunci cand apare o sarcina sau atunci cand ea este planuita. Daca o femeie insarcinata continua sa fumeze placenta va absorbi substantele din tigara, precum nicotina si monoxidul de carbon. Femeia insarcinata trebuie sa evite si fumatul pasiv, care poate cauza probleme de sanatate copilului. Riscurile pe care le aduce fumatul in timpul sarcinii sunt:

  • Sanse sporite de avort
  • Nastere prematura, inainte ca plamanii copilului sa fie complet dezvoltati
  • Greutate foarte mica a copilului.
  • IQ scazut al copilului

Femeia care renunta la tigari in timpul sarcinii trebuie sa stie ca reluarea obiceiului dupa nastere nu este deloc indicata. Chiar daca mama nu fumeaza in apropiera sugarului, acesta este totusi amenintat de substantele daunatoare pe care le primeste prin laptele matern.

Deci cum iti poti ajuta cpilul sa nu devina fumator pasiv? Iata cateva sfaturi

  • Cel mai evident: renunta la fumat. Se poate daca vrei cu adevarat.
  • Daca o femeie insarcinata renunta la fumat in primele trei sau patru luni de sarcina reduce riscurile ca fatul sa fie afectat de fumat
  • Nu fuma in camera in care se afla copilul si nu permite nici altora sa fumeze in prezenta lui.
  • Roaga musafirii sa fumeze in afara casei.

Acum 50 de ani fumatul era ceva normal „Facea parte din vietile noastre, nu era considerat ciudat sau daunator” spune mama mea.

Astazi, cercetarile au schimbat aceasta impresie. Daca adultii ar renunta la tigari si copiii nu ar incepe deloc sa fumeze, numarul de cazuri de cancer la plamani ar scadea cu 30%.