Boala celiaca este o afectiune digestiva provocata de consumarea proteinei gluten, care se gaseste in paste, paine, prajituri, blat de pizza si orice alt aliment care contine faina, orz sau secara. Si produsele din ovaz pot sa contina gluten.
Cand o persoana cu boala celiaca mananca gluten se declanseaza in intestinul mic o reactie imuna care dauneaza suprafetei intestinului mic si nu permite organismului sa absoarba anumiti nutrienti din mancare.

Absorbtia scazuta a nutrientilor poate provoca deficitul unor vitamine, ceea ce lasa creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe fara hrana, iar pana la imbolnaviri grave nu mai este decat un pas.

Absorbtia scazuta a nutrientilor poate sa provoace probleme grave mai ales la copii, care au nevoie de nutrienti pentru a creste si a se dezvolta normal. Nu exista niciun tratament care sa vindece boala celiaca. Totusi, ea poate fi tinuta sub control prin dieta.

Nu exista semne si simptome specifice bolii. Cei mai multi bolnavi au simptome generale, precum crizele de diaree, balonare si dureri abdominale. Uneori este posibil sa nu existe niciun fel de simptome gastro-intestinale. Semnele bolii celiace pot sa semene foarte mult cu cele ale altor boli: sindromul colonului iritabil, ulcerul gastric, boala Crohn, infectiile parazitare, anemia, bolile nervoase.

Semnele malabsorbtiei provocata de boala celiac sunt: scaderea in greutate, diareea, grampele abdominale, balonarea, slabiciunea, scaunele uleioase, cresterea incetinita (la copii), osteoporoza.

Dermatitis herpetiformis este o boala de piele care rezulta tot din intoleranta la gluten. Ea se manifesta printr-o eruptie ce apare pe genunchi, coate si fese. Provoaca probleme ale intestinului identice cu cele ale bolii celiace. Se trateaza cu o dieta fara gluten si medicamente impotriva eruptiei cutanate.
Cunoscuta si sub numele de enteropatie gluten-sensibila, boala celiaca apare la persoanele cu intoleranta la gluten. In mod normal intestinull subtire este captusit cu mici proiectii, ca firele de par, numite vilozitati. Ele seamana cu perii unei mochete, dar sunt microscopice, iar scopul lor este acela de a absorbi nutrientii din alimente. Boala celiaca afecteaza aceste vilozitati. Fara ele, suprafata instinului subtire nu mai arata ca o mocheta ci mai degraba ca o placa de gresie. Astfel, corpul nu mai poate sa absoarba nutrientii necesari din mancare. Ca urmare, grasimile, vitaminele, mineralele sunt eliminate prin scaun.

Nu se cunoaste cauza exacta a bolii celiace, dar adesea ea este mostenita. Poate sa apara la orice varsta, dar simptomele nu sunt evidente inainte ca glutenul sa fie introdus in alimentatie. De multe ori, boala incepe sa se faca simtita dupa o trauma: o infectie, o rana, stresul sarcinii, o operatie.
Boala celiaca poate sa afecteze pe oricare dintre noi, dar pare sa fie mai comunca printre persoanele care sufera de boli autoimune: lupus eritematos, diabet de tipul I, artrita reumatoida, etc.

Tratamentul timpuriu este important in boala celiaca pentru ca poate preveni complicatiile grave precum anemia, anumite tipuri de cancer, osteoporoza. Trebuie consultat cat mai repedeun medic daca un copil devine palid, iritabil, inceteaza sa mai creasca, este balonat, sau scaunul are aspect schimbat. Multe boli pot avea aceste simptome, deci trebuie neaparat sa consulti medicul inainte sa treci pe o dieta fara gluten.

Daca nu este tratata, boala celiaca poate sa duca la:
malnutritie, din cauza malabsorbtiei. Malnutritia apare in ciuda unei diete aparent echilibrate pentru ca substantele necesare organismului nu sunt folosite ci sunt eliminate prin scaun. La copii malnutritia incetinete cresterea si dezvoltarea.

scaderea densitatii osoase, deorece calciul este eliminat prin scaun, odata cu ceilalti nutrienti. Unele personae cu boala celiaca nu pot tolera nici lactoza (intoleranta la lactoza) si trebuie sa evita produsele lactate. Atunci cand se trece pe o dieta fara gluten, intestinul subtire se vindeca si intoleranta la lactoza poate sa dispara.

Cancerul de colon apare mai adesea la cei cu boala celiaca decat la cei sanatosi. Complicatii, precum epilepsia si neuropatia periferica.

Nu exista tratament pentru boala celiaca insa ea poate fi tinuta sub control printr-o dieta fara gluten. Odata eliminat glutenul din dieta, inflamatia intestinului incepe sa dispara, de obicei in cateva saptamani. Uneori este nevoie de suplimente cu vitamine. Refacerea completa a vilozitatilor din intestin poate sa dureze cateva luni la cei tineri si pana la cativa ani la persoanele in varsta.

La copii, efectele dietei sunt foarte inseminate. Nu numai ca vor disparea simptomele fizice, dar si comportamentul copilului se va schimba. In plus, organismul isi va relua cresterea normala.
In tratamentul bolii celiace, este esential sa se evite alimentele cu continut de gluten. In cazul copiilor, o dieta este mai greu de tinut, mai ales daca boala a fost descoperita la o varsta mare, insa trebuie sa li se explice importanta regimului. Sunt o multime de alimente care pot fi consumate: carne, lactate, fructe, legume, orez, cartofi, faine fara gluten (de orez, porumb, soia, cartofi).
Cele mai multe alimente facute din cereale au un contiut mai mic sau mai mare de gluten. Aceste alimente trebuie evitate daca eticheta nu specifica “fara gluten”. Este vorba de: paine, cereale, biscuiti, paste, prajituri, placinte, sosuri.

Atunci cand mananca produse cu gluten, o persoana cu boala celiaca poate sa aiba simptome gastro-intestinale, sau poate sa nu aiba niciun fel de simptom. Dar asta nu inseamna ca glutenul nu le face rau. Chiar si cantitatile foarte mici de gluten din dieta pot sa faca rau, chiar daca dau sau nu simptome. O dieta cu intermitente, cu si fara gluten, poate sa duca la complicatii grave.

Un articol din Campania de Informare: „Parinte de nota 10 (zece)”