Cauta:
Vine al doilea bebelus!

Vine al doilea bebelus!

  Autor Psiholog-logoped, Veronica Stancescu Data: 18.07.2006

Vine al doilea bebelus!

In familie, de obicei primul nascut este tratat cu multa dragoste pe care parintii o revarsa asupra copilului, dragoste care este de o intensitate atat de mare ca nu se va mai repeta fata de copiii urmatori.

La primul copil parintii au placerea sa petreaca alaturi de copil intervale mari de timp, sa intervina in joaca acestuia. La inceput, mai ales in primele saptamani, mama se joaca foarte mult cu cel mic, este foarte grijulie, urmareste primele surasuri, verbalizari pe care le repeta odata cu cel mic, iar pentru copil acest lucru inseamna ca este destul de bagat in seama si i se acorda atentia necesara. In acest moment fiecare realizare a copilului reprezinta un succes formidabil atat pentru copil cat si pentru parinti.

Presiunea parintilor asupra copiilor poate avea efecte negative
Dar un alt aspect asupra caruia trebuie sa reflectam reprezinta presiunea exercitata de parinti asupra copilului. In ciuda faptului ca orice pas de dezvoltare este un miracol pentru parinti, in momentul in care copilul nu face fata asteptarilor parintilor este posibil ca ei sa devina extrem de neintelegatori si sa aiba standarde foarte inalte pentru el.

Un mare avantaj pentru primul nascut este faptul ca are ocazia sa invete sa creasca si sa educe, sa devina responsabil. Un studiu efectuat a demonstrat faptul ca parintii care in copilarie au avut frati mai mici au mai mult curaj si sunt mai hotarati in legatura cu alegerile si responsabilitatile lor.

Este foarte important sa pregatiti primul copil pentru venirea celui de-al doilea
In momentul in care in familie urmeaza sa vina al doilea copil este foarte important ca familia sa realizeze demersuri de pregatire a noului venit in care primul nascut sa aiba un rol care sa-l ajute sa nu se simta ignorat, parasit, mai ales ca acum nu el va reprezenta centrul atentiei parintilor lui.

Un prim pas care trebuie facut este acela ca trebuie sa i se explice copilului ca urmeaza sa aibe un fratior sau o surioara, care va deveni pentru el un partener de joaca, o persoana apropiata pe care se poate baza cand va fi mare si pe care la inceput va trebui sa-l ajute sa creasca. Este bine ca sarcina mamei sa evolueze in prezenta copilului, acesta sa traiasca alaturi de mama lui miracolul celor 9 luni in care fratiorul sau surioara se ve dezvolta in pantecul mamei.

Implicati primul copil in alegerea jucariilor si accesoriilor pentru noul venit
Este bine sa fie indemnat sa-i aleaga jucarii noului venit, hainute, sa-i amenajeze camera. Astfel, traind toate aceste momente frumoase, copilul nu va trai niciodata sentimentul ca este uitat, ignorat, sau ca cineva ii va lua locul in inima parintilor lui. Nu va simti niciodata nevoia sa se ia la intrecere cu fratele sau sora lui, va avea o gandire si un comportament constructiv, va fi stapan pe sine, fectuos, diplomat, responsabil si un bun mediator.Read the English version of this article: Parents` Guide - The second baby is coming
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  duminică, 17.01.2010
  si eu as vrea k fetita mea sa aibe o surioara sau un fratior, dar nu am puterea de a o lua de la [ ... ]
 • a spus
  joi, 02.04.2009
  Abia astept sa creasca putin David si sa am placerea de ai da vestea ca va avea o surioara!Sper ca [ ... ]
 • a spus
  vineri, 20.03.2009
  E adevarat ca un copil trebuie sa fie pregatit atunci cand un nou membru al familiei vine pe lume. [ ... ]
 • a spus
  luni, 01.09.2008
  mi se pare reusit articolul. si eu ma tot gandesc de o perioada incoace la al doilea copil ca ar cam [ ... ]
 • a spus
  marți, 18.07.2006
  Este foarte important sa pregatesti copilul pentru venirea celui de-al doilea bebe. Rolurile se [ ... ]
 • a spus
  marți, 18.07.2006
  E adevarat tot ce scrie in articol in timpul celei de-a doua sarcini, fiind nevoita sa stau o [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu