In societatea moderna se observa o incercare de intoarcere la natura: cautam din ce in ce mai mult hrana naturala, cosmeticele pe baza de plante, plimbarile in natura. Nici medicina, cu toate ramurile ei, nu face exceptie. Tot mai multe cupluri infertile apeleaza la tratamente naturiste, pentru ca acestea li se par mai putin invazive si mai putin susceptibile de a avea efecte secundare.

Plantele medicinale

Multe femei iau Caulophyllum thalictroides (planta originara din America de nord, foarte des folosita de femeile din triburile indienilor americani) care regleaza ciclul menstrual, gandindu-se ca doua-trei picaturi dintr-un extract de plante nu poate sa faca niciun rau. Uneori nu e chiar asa. Caulophyllum thalictroides poate sa duca la aparitia unor contractii uterine care perturba implantarea unui embrion deja fertilizat si ameninta viata unui embrion deja implantat. Unele studii au aratat ca nou-nascutii ai caror mame au luat Caulophyllum thalictroides pentru a provoca nasterea, sufera de boli ale inimii si ale tiroidei.

Cei care practica medicina traditionala chinezeasca – un sistem care trateaza intregul organism, nu doar organul afectat de boala – spun ca folosesc cu success diferite plante pentru a atrata infertilitatea. Totusi, medicina moderna occidentala este rezervata in ce priveste tratamentul infertilitatii prin intermediul plantelor medicinale.

Dr. Alison Zimon, medic american specialist in fertilitate si professor la Universitatea Harvard, spune ca "nu avem informatii suficiente in legatura cu eficacitatea acestor plante. Si chiar daca am avea aceste informatii, adevarata problema este ca nu cunoastem efectele secundare ale plantelor".

Daca ai luat deja plante medicinale pentru a creste fertilitatea (ginseng, vitex agnus castus – cunoscut si ca fructul castitatii, piperul calugarului sau mielarea) spune-i si medicului tau despre acest lucru. Multe plante cunoscute pentru cresterea fertilitatii pot afecta fatul daca sunt luate in doze mari.

Cuplurile care vor sa-si mareasca sansele de a concepe se pot intreba daca amestecurile speciale de multivitamine sunt eficiente. Multe din aceste produse sunt pur si simplu multimvitamine care contin si extracte de plante. Eficacitatea lor nu a fost dovedita. Dr. Robert Oates, professor asociat la Universitatea din Boston, spune ca "Sa nu uitam ca reproducerea e un proces natural. Fertilitatea noastra nu depinde de un supliment nutritional. Daca ar fi fost asa, omenirea n-ar mai fi existat de mult."

Avand in vedere si pretul destul de ridicat al suplimentelor pentru fertilitate, dr. Oates, ca si majoritatea specialistilor, ne recomanda sa renuntam la ele. In schimb, ambii parteneri trebuie sa se mentina cat de sanatosi posibil prin exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata si diversificata. Totusi, exista un supliment care si-a demonstrat influenta pozitiva asupra reproducerii feminine: acidul folic. Pentru a avea o sarcina sanatoasa si pentru a reduce riscul apartiei unor defecte neurologice la fat, este important sa iei zilnic 400 mg de acid folic, timp de cel putin trei luni inainte de conceptie.

Lubrifiantii

Raporturile sexuale frecvente, dupa program, iti pot afecta dorinta, ducand la uscarea vaginului. Multe cupluri rezolva problema folosind lubrifianti din comert. Din pacate acestia au un PH care creeaza un mediu ostil pentru spermatozoizi. Exista si unii lubifianti care se lauda ca ar creea un mediu propice pentru sperma. Oricum, asigura-te ca ai citit cu atentie eticheta produsului inainte de al folosi. Unii medici americani spun ca albusul de ou si uleiul de masline sunt lubrifiantii cei mai inofensivi pentru spermatozoizi. Albusul de ou este facut din proteina pura, ca si sperma, deci nu are de ce sa faca rau spermatozoizilor. Ba mai mult, se pare ca albusul mareste calitatea mucoasei vaginale si ajuta spermatozoizii in miscarea lor. Inainte de a folosi albusul trebuie sa te asiguri ca nu esti alergica si sa-l separi foarte bine de galbenus.

Tratamentul secret: rabdarea

Daca dorinta de a avea un copil este ceva personal si intim, infertilitatea e o "industrie" care face trei miliarde de dolari pe an, desi e presarata cu cercetari fara rezultat, lipsa de legi clare, restrictii asupra cercatarilor, campanii dubioase de marketing. Inainte de a baga mana adanc in portofel pentru a-ti cumpara calea spre o conceptie rapida gandeste-te ca foarte mult cupluri suspecte de infertilitate reusesc pana la urma sa aiba copii in mod natural, fara nicio interventie din partea medicilor. Renunta la fumat, pastreaza-ti organismul cat mai sanatos, comunica eficient cu medicul tau si iti poti spori sansele de a deveni mama unui copil sanatos. Nu strica sa adaugi in dulapiorul cu medicamente cateva medicamente speciale pentru fertilitate, atata timp cat le alegi cu intelepciune si tii cont de sfatul medicului tau. A tine minte: in acest caz, cel mai bun tratament naturist este rabdarea!