Cauta:
Rolul tatalui in viata bebelusului

Rolul tatalui in viata bebelusului

  Autor Psih. Sofia Manuela Nicolae Data: 01.06.2010

Rolul tatalui in viata bebelusului
Rolul tatalui intervine inca din viata intrauterina a bebelusului. Acesta aude vocile din jur incepand cu a cincea luna si, in special, vocea tatalui, care nu ajunge la el atat de estompata precum ajunge vocea mamei. De asemenea, este important ca tatal sa se afle psihic alaturi de mama, creandu-i o stare de siguranta pe care ea, la randul sau, o transmite fatului si ajutand-o sa depaseasca momentele uneori dificile ale sarcinii.

Chiar daca in primele 6 luni dupa nastere primeaza relatia mama - bebelus, tatal are si el un rol semnificativ. Este important sa participe, alaturi de mama, la majoritatea activitatilor care il privesc pe bebelus: baie, schimbat, plimbat, etc; sa-i vorbeasca si sa-i poata tine companie in absenta mamei fara ca bebelusul sa devina anxios.

Este bine ca mama, care se presupune ca isi petrece mai mult timp cu bebelusul, sa-i vorbeasca acestuia despre tata (de exemplu, sa-i spuna ca e plecat la serviciu si se va intoarce acasa); cand exista conflicte intre parinti este de preferat ca niciunul dintre ei sa nu-si "verse oful" in fata copilului.

Tatal este acela care face legatura cu lumea, cu societatea. Din diadica (mama-copil), lumea psihologica a copilului devine, treptat, triadica (mama-tata-copil). Un tata calm, bland, corect, il va ajuta pe copil sa perceapa lumea in acesti termeni. Pentru copilul cu un tata aspru sau neimplicat, societatea va fi adesea dura, de neinteles, cruda. Dupa modelul tatalui, fata isi va alege viitorii parteneri de viata. Acelasi model al tatalui va fi introiectat si copiat de catre baietel sau, din contra, cand tatal este violent sau alcoolic, baiatul cauta sa se identifice cu tipul opus, timid si retras.

Tatal este acela care aduce "legea" in viata bebelusului. El trebuie sa fie acela care impune interdictii, judeca, disciplineaza - tocmai deoarece el reprezinta relatia bebelusului cu societatea. Bebelusul are nevoie de un mediu afectuos si sigur, asigurat de mama si tata, dar si de limite, create de catre tata.
De asemenea, alaturi de mama, tatal are rolul de a trezi interesul pentru activitate si joc al copilului.

Unii tati, neavand suficienta incredere in sine, se tem "sa manipuleze" bebelusul sau sustin ca rolul lor este doar acela de a asigura baza financiara a familiei. Din pacate, printr-o astfel de atitudine, ei pierd niste clipe absolut incredibile din viata copilului si, totodata, startul unei relatii indelungate. De asemenea, sunt tati care devin gelosi pe proprii copii atunci cand relatia mama-copil este fuzionala sau sunt gelosi pe mama, atunci cand copilul, in mod firesc pentru primii ani de viata, pare mai atasat de aceasta. De obicei, cand simt ca "nu mai au loc", tatii tind sa se retraga intr-o relatie extraconjugala sau sa se lase absorbiti de munca. Rolul lor este, de fapt, acela de a interveni cu blandete intre mama si copil, contribuind, astfel, la separarea treptata a copilului de mama si, implicit, la maturizarea acestuia.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    marşi, 01.06.2010
    Imi place articolul. Intradevar rolul tatalui este foarte important in dezvoltarea micutului. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu