Pentru moment, in afara prezervativelor, contraceptia este responsabilitatea femeii: pilula contraceptiva, diafragma, steriletul, toate cad in grija ei. Dar, conform sondajelor de opinie, multe persoane, atat barbati cat si femei, considera ca barbatii ar trebui sa se gandeasca si sa se ocupe mai mult de problema contraceptiei. Si totusi, contraceptia este inca o problema feminina. Nici nu-i de mirare, avand in vedere cate optiuni au femeile, si cat de limitate sunt cele ale barbatilor.

In curand, lucrurile se vor schimba. Dupa aproape 40 de ani cercetari, pilula masculina este aproape gata.

Acum, intrebarea care se pune este: sunt barbatii gata sa foloseasca pilula?

Metoda contraceptiei masculine a fost descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh. Ei au gasit o modalitate de a opri productia de sperma, pastrand nivelul normal de testosteron. Nu a fost deloc usor, avand in vedere ca un barbat elibereaza milioane de spermatozoizi la o singura ejaculare, in timp ce femeiea elibereaza un singur ovul intr-o luna.

Dar cercetarile de la Universitatea Edinburgh nu sunt singurele. Un alt studiu este in acest moment in derulare, iar subiectii sunt 120 de barbatii, cu varste cuprinse inte 18 si 45 de ani. Ei un implantat sub piele, pe brat, un mic dispozitiv care elibereaza progestogen (substanta care se gaseste si in pilula feminina) pentru a intrerupe productia de sperma. 

Pentru a-si pastra libidoul si caracteristicile masculine, acesti barbati primesc o data la 4-6 saptamani o injectie cu testosteron.

Pilula masculina, in toate formele ei, contine desogestrel – un hormon sintetic care intra si in compozitia pilulei feminine – si testosteron. Aceasta combinatie de hormon intrerupe productia de spermatozoizi, dar mentine caracteristicele masculine si libidoul. Ca si pilula feminina, cea masculina trebuie luata zilnic.

In ce priveste eficienta, pilula masculina pare sa fie cea mai buna metoda contraceptiva. In studiile clinice la toti subiectii, numarul de spermatozoizi a cazut la zero, ceea ce inseamna ca pilula masculina ar trebui sa fie mai eficienta decat prezervativul si pilula feminina.

Potrivit organismului american Food and Drug Administration, prezervativul are o rata de esec de 14% in conditii normale, pe cand pilula feminina are o rata de esec de sub 1%. Pilula masculine s-a dovedit a fi 100% eficienta, insa mai este nevoie de studii care sa confirme acest fapt.

In plus, pilula masculina permite o placere sexuala mai mare (cel putin fata de prezervativ) si este o alternativa buna atunci cand femeia nu poate pilula din cauza efectelor secundare.

Pe de alta parte, si noua pilula are defectele sale. Ca si versiunea feminina, pilula masculina trebuie luata zilnic, altfel nu este eficienta. In plus, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Multi specialisti considera ca aparitia pilulei masculine va mari incidenta BTS-urilor pentru ca va incuraja barbatii sa renunte la prezervativ.

Pilula poate fi luata de orice barbat. Deocamdata nu s-a stabilit o lista cu contraindicatii, dar specialistii spera ca ea va fi preferata de barbatii implicati in relatii monogame, de lunga durata.

In testele clinice nu s-au gasit efecte secundare in afara de cateva cazuri de aparitie a kilogramelor in plus. Dar asta nu este nimic in comparatie cu ametelile, greata, durerile de cap pe care le au uneori femeile care iau contraceptive. Oricum, este inca nevoie de studii pentru a stabili exact care sunt efectele secundare ale pilulei masculine.

Pretul pilulei masculine nu va fi stabilit pana cand medicamentul nu este gata de lansare, dar ar trebui sa fie egal cu cel al contraceptivelor feminine. In functie de frecventa raporturilor sexuale, pilula masculina ar putea sa fie doar putin mai scumpa sau chiar egala ca pret cu prezervativele.

Efectul pilulei este complet reversibil. La toti barbatii implicati in studiu, numarul de spermatozoizi a revenit la normal in 16 saptamani. 

In conluzie, noile contraceptive masculine par promitatoare: usor de folosit, acceptabile ca pret si foarte eficiente. Insa ramane intrebarea: sunt gata barbatii sa le foloseasca? Studiile arata ca majoritatea sunt deschisi si vor sa le incerce. Dar numai timpul ne va arata care este distanta de la teorie la practica. Deocamdata se pare ca in scurt timp, si noi, femeile, vom putea intreba “Iubitule, ti-ai luat pilula?”