Daca unele femei sunt foarte sigure pe ele, dezinvolte si nu considera nuditatea un tabu, altele sunt pudice, rusinoase si se tem de goliciunea trupului. Insa oricat de sfioasa ai fi, in momentul in care devii mama totul se schimba. Ajunge sa ne gandim la zecile de vizite la ginecolog. Dupa care urmeaza nasterea, unde trupul tau gol, poate fi « admirat » in voie, de atatia si atatia membrii ai personalului medical, timp de cel putin cateva ore. Apoi urmeaza cel putin cateva luni de alaptat, moment in care sanii tai, pana atunci ascunsi cu grija, devin sursa de hrana pentru bebe. Daca ai mai mult de un copil deja raman putine persoane in tara care sa nu-ti fi vazut partile intime macar o data.

Vrand-nevrand te obisnuiesti cu situatia si nuditatea nu ti se mai pare atat de deranjanta.

Cu barbatii lucrurile nu stau chiar asa. Ei nu sunt nevoiti sa-si expuna corpul in fata nimanui sau sa-si hraneasca copiii folosind cele mai intime parti. De aceea, ei raman adevarati pudici toata viata, trasatura care se manifesta si in familie.

Daca mamica si-a crescut copiii langa corpul ei gol, hranindu-i la san si incalzindu-i cu pielea ei, tatal are cu ei o relatie putin mai distanta din punct de vedere fizic. Chiar daca isi ia bebelusul in brate si il incalzeste la piept, tatal nu o sa aiba niciodata un contact fizic atat de intim ca mama.

De aceea, daca mamicile isi pot arata corpul in fata copiilor pana la varste destul de inaintate, taticii sunt putin mai pudici. Corpul mamei este cunoscut, atins, mirosit si adorat de bebelus inca de la nastere, pe cand al tatalui ii este oarecum strain, iar la o anumita varsta curiozitatea isi va face aparitia. Ce ascunde taticul cand inchide usa de la baie, de ce nu am voie sa intru ? Sunt intrebari pe care si le va pune copilul. La 3-4 anisori el nu vede nuditatea ca pe ceva interzis sau rusinos, mai ales ca vede mereu corpul gol al mamei, deci nu intelege de ce tati are ceva de ascuns.

Curiozitatea copilui trebuie tratata cu naturalete. Chiar daca incearca sa da buzna in baie, peste tati, nu inseamna ca face ceva rau. Pur si simplu incearca sa invete cate ceva despre lumea care il inconjoara, maia les ca pe la 3 anisori incepe sa sesizeze diferenta intre sexe si este curios sa vada prin ce difera sexul opus.  Si cu cat i se ascunde mai mult ceea ce vrea sa afle, cu atat curiozitatea este mai mare, la fel ca si « ceata » din mintea lui. Tocmai de aceea, situatia trebuie rezolvata cu tact, printr-o discutie care sa puna la punct intrebarile si nelamuririle copilului. Discutia trebuie sa traseze o linie clara intre ceea ce este permis si ce nu. De exemplu, baieteii au voie sa intre in baie cu tati, fetitele nu. Astfel se traseaza reguli pe care copilul le va respecta nu numai acasa ci si la gradinita, la scoala, in cercul de prieteni.