Cauta:
Permisiunile sau cum se pot contracara mesajele parentale negative

Permisiunile sau cum se pot contracara mesajele parentale negative

  Autor Psiholog Cezara Dasu Data: 04.08.2006

Permisiunile sau cum se pot contracara mesajele parentale negative

In articolul anterior am prezentat o lista de interdictii pe care parintii le pot transmite in moduri variate copiilor. Consecintele lor sunt extrem de puternice blocand decizia de a fi fericit, cu atat mai mult cu cat cel mai des persoana nu este constienta de acest bagaj de mesaje pe care il poarta la nivel inconstient.

Exista indicatori care pot confirma prezenta unora sau altora dintre interdictii. Acesti indicatori sunt aspecte ce tin de comportamentul nonverbal, predilectia catre anumite sintagme, modele de comportament care se repeta fara o cauza aparenta.

Identificarea interdictiei este un pas foarte important in drumul spre inlaturarea ei. Tot pe acest traseu se afla si inlocuirea interdictiei cu o permisiune. Toti avem nevoie de permisiuni pentru a-si valoriza capacitatile. Altfel acestea raman la stadiul de potential, uneori pentru toata viata.
Fiecare stadiu de dezvoltare vizeaza anumite probleme a caror rezolvare depinde de disponibilitatea si suportul parintilor. Atunci cand suntem privati de ceea ce avem nevoie din partea lor, este foarte posibil sa primim in schimb o interdictie.

Cum arata o lista de permisiuni de care cineva are nevoie pentru a putea fi fericit?
Prima si cea mai importanta este permisiunea de A EXISTA, de a fi in lume. Inca din momentul nasterii copilul primeste mesaje daca este dorit sau nu. Asadar, radacinile acestui mesaj sunt foarte timpurii.

Fiecare persoana care este in viata, a primit ceva din aceasta permisiune. Daca un bebelus este mangaiat cu dragoste si ingrijit adecvat, el nu numai ca va resimti aceasta permisiune dar va dezvolta si un sentiment de optimism si incredere. Si ulterior va invata ca este in ordine sa fie in viata cu nevoi, dorinte, sentimente, chiar daca intalneste o persoana cu care este in dezacord.

Cel mai important interval pentru primirea acestei permisiuni este primul an de viata. Daca permisiunea nu este resimtita suficient de clar in acest timp, exista riscul de a primi in locul ei interdictia de A NU EXISTA, care se va manifesta prin tentative de suicid, accidente, dependenta de alcool sau orice alt tip de dependenta, depresie.

O alta permisiune care este necesar sa fie data de timpuriu, de la nastere si in primul an de viata este aceea de A AVEA SENZATII SI DE A FI CONSTIENT DE ELE. Copilul are nevoie de a accepta toate senzatiile lui corporale: foame, sete, durere, atingere, temperatura. Toate cele 5 simturi este nevoie sa fie disponibile. Altfel copilul va intelege ca are voie sa isi foloseasca doar o parte din simturi, cele care nu ii deranjeaza pe parinti.

O mama care este deranjata de plansul de foame al copilului si carei ii displace sa il hraneasca poate genera urmatoarele consecinte: copilul nu numai ca se va opri din plans, dar isi va suprima si senzatia de foame si va invata sa manance doar pentru ca vede ca asa fac si cei din jur, la anumite intervale de timpRead the English version of this article: Permissions and how to counteract negative parental messages
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu