Cauta:
Divortul - o drama pentru copilas

Divortul - o drama pentru copilas

  Autor Echipa NN Data: 07.05.2012

Divortul - o drama pentru copilas
A fi parinte este o provocare in orice conditii. Da atunci cand viata personala este complicata printr-un divort, "slujba" de parinte devine o adevarata cursa cu obstacole. Nu numai ca parintii trebuie sa incerce sa "administreze" cat mai bine aceasta despartire, dar acestia - fiecare in parte - trebuie sa gestioneze cat mai bine drama din viata copilasului, mai ales daca divortul nu se desfasoara in conditii amicale.

Daca treceti printr-o astfel de experienta, nu uitati ca cel mic este prioritatea dumneavoastra. Avand grija de el, veti reusi sa treceti si dumneavoastra, cu bine, peste clipele grele ale despartirii si sa va obisnuiti treptat cu noua situatie.

Iata un mic ghid al parintelui divortat, din care puteti invata ce este indicat sa faceti si ce trebuie cu desavarsire evitat.

Asa DA!
  • Discutati cu fetita sau cu baietelul dumneavoastra despre necesitatea separarii de celalalt parinte. Copilul dumneavoastra simte nevoia sa fie asigurat ca nu a jucat niciun rol in decizia dumneavoastra de a divorta si ca nu poarta nicio vina pentru acest eveniment dramatic.
  • Nu uitati ca cel mic va trebui sa treaca prin tragedia pierderii familiei. Acest lucru inseamna traversarea unor etape firesti de tristete, despresie, revolta si furie. De asemenea, va simti nevoia sa puna intrebari, sa comunice, sa discute cu cineva apropiat. Daca dumneavoastra unteti parintele caruia i s-a incredintat copilul, veti fi, prin urmare, si tinta predilecta a emotiilor sale. Pastrati-va calmul, chiar daca copilul dumneavoastra va invinovateste sau va acuza. Nu uitati ca dumneavoastra sunteti adultul in aceasta relatie. Nu trebuie sa va justificati alegerea in fata lui, dar trebuie sa raspundeti intrebarilor sale, tinand cont de varsta pe care o are.
  • Incercati sa stabilizati cat mai mult situatia, sa va pastrati obiceiurile si obisnuintele. Nu este momentul sa mutati copilul la alta scoala sau gradinita, sub pretextul ca vreti sa rupeti legatura cu trecutul.
  • Vorbiti cu educatoarea sau invatatoarea celui mic - in masura posibilitatilor, comunicati cu toti adultii din preajma sa - pentru a le explica situatia noua din viata copilului si pentru a-i indemna sa va comunice daca observa la cel mic un comportament ciudat sau inadecvat.
  • Implicati-va copilul in planurile pe care le aveti. Schimbarea locuintei, dorinta de a-i gasi un alt tatic sau mamica sunt decizii care-i pot bulversa universul. Discutati cu el inainte de a lua o decizie.
  • Ascultati-va copilul si cereti-i parerea despre gesturile care-i pot afecta viata. Oricat de insignifianta ar fi o situatie din punctul dumneavoastra de vedere, pentru copil poate avea o importanta majora. 
  • Petreceti mai mult timp cu cel mic, "inventati" noi traditii de familie si distractii comune, pentru a-i oferi copilului senzatia ca viata sa nu este pusa intre paranteze.
Asa NU!
  • Nu vorbiti in termeni negativi despre celalalt parinte. Orice ati crede despre fostul dumneavoastra partener, copilul inca il iubeste. Daca il fortati sa aleaga o tabara sau alta, va puteti confrunta cu o posibila "intoarcere a armelor" impotriva dumneavoastra.
  • Nu transmiteti fostului sot mesaje prin intermediul copilului. Comunicati direct cu acesta, oricat de greu v-ar fi sa faceti acest gest. Daca este vorba despre un mesaj negativ, cel mic se va simti manipulat, folosit, si va adauga frustrarii sale de a fi rupt de familie, mania de a se simti o jucarie a capriciilor celor mari. 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu