Ga-ga, ba-ba, da-da..

In jurul aceste varstei incepe procesul de lalatiune.

Lalatiunea reprezinta o faza superioara a ganguritului si este o expresie articulata, care consta dintr-o intensa emisie de repetitii de silabe.

Incepanad cu aceasta varsta si continuand pana la varsta de 6 luni, cercetatorii sunt de parere ca bebelusul incepe sa-si dezvolte abilitatile de vorbire. El recunoaste acum majoritatea sunetelor.

Dezvolta-i capacitatea de comunicare imitandu-i gesturile si sunetele. Spune „bau„, si el va incerca sa repete, iar astfel va intelege importanta limbajului si isi va da sema ca, atunci cand gangureste, atentia ta se va concentra asupra lui. S-ar putea sa il auzi silabisind chiar „ma-ma” si „ta-ta”, dar inca nu va face asocierea cu voi doi.

Stiu cum ma cheama

Bebelusul tau stie deja cand il strigi pe nume, recunoaste numele sau si-si intoarce capul dupa tine daca te aude ca-l strigi. Rosteste-i numele, iar el va fi fericit si va raspunde inapoi in felul sau.

Capteaza-i atentia

Daca te intrebi cum invata bebelusul tau, este util sa afli ca, in primele 6 luni de viata, curiozitatea este extrema, iar bebe isi doreste sa stie tot. Nu-ti va fi greu sa-i captezi atentia pentru ca el este, oricum, cu ochii pe tine. La aceasta varsta, puiul tau decodifica numeroase aspecte din mimica adultului.

Desi bebelusul inca nu stie sa-si exprime sentimentele intr-un mod complex, precum adultii, abilitatile lui de a-si manifesta fericirea, supararea, plictisul si umorul acum se dezvolta. Daca te strambi caraghios la el, acesta va rade. Joaca-te astfel cu el si va fi si mai fericit! Vorbeste-i daca vrei sa-i captezi atentia. La aceasta varsta bebelusii nu invata limbajul de la radio sau televizor, asa ca este de preferat sa le inchizi si sa te folosesti de un dialog real.

Pot sa-mi tin singur biberonul

La aceasta varsta, multi dintre bebelusi pot sa bea tinandu-si singuri biberonul sau canita. Incurajeaza-ti copilul sa se descurce singur, dar nu-l lasa nesupravegheat pentru ca exista si unele riscuri la aceasta varsta. Daca biberonul este prea plin, micutul tau ar putea bea prea mult sau s-ar putea ineca. Daca adoarme, laptele ramas in gurita poate duce la aparitia cariilor din cauza zaharului pe care il contine laptele. Acesta se poate scurge in ureche si poate provoca infectii. Ramai langa el doar pentru a-l supraveghea. El se va bucura de independenta, iar tu vei fi mandra de progresele sale.

Pot sa stau singur in fundulet

Bebelusul tau de 5 luni ar putea acum sa stea in pozitia de sezut. Aseaza-l pe burta si vei vedea ca se va impinge in brate, incercand sa se ridice. Daca reuseste sa stea singur, fara ajutor, ramani totusi langa el ca sa-l protejezi in momentele in care probabil ca se plictiseste si exista riscul de a cadea. Inconjoara-l cu perne si materiale moi. Unii bebelusi stau foarte bine in fundulet la aceasta varsta, dar daca bebelusul tau nu reuseste inca, nu-l forta.

Cauza si efect

Ti s-a intamplat sa culegi adesea de pe jos obiectele pe care bebelusul tau le tot arunca? Multi bebelusi lasa sa le cada din mana obiectele. O fac intentionat, dar nu este un motiv real sa te enervezi, nu-i asa?

La aceasta varsta el incepe sa inteleaga ca actiunile pe care le face aduc si rezultate. De aceea, el va arunca obiectele pe jos pentru a vedea unde si cum cad acestea si asteptand ca tu sa le ridici. Nu te supara pe el, nu te enerva. Bebelusul tau descopera cauza si efectul. In curand va invata ca este la fel de amuzant sa ridice obiectul cazut pe jos, iar atunci lumea lui va deveni si mai fascinanta. Incearca sa te obisnuiesti. Urmeaza o perioada in care vei curata mult dupa puiul tau, dar nu uita ca astfel invata sa descopere lumea. Pe langa mizeria careia va trebui sa-i faci fata, va fi mai multa galagie de acum inainte, caci bebelusul tau a descoperit sunetele produse prin lovirea obiectelor. Este o provocare pentru tine, transform-o in distractie!

De-a v-ati ascunselea

Ai observat, probabil, ca bebelusul este tot mai ager la identificarea si localizarea obiectelor de mica dimensiune, ca le apuca si le trage inspre el. Deja el poate sa recunoasca un obiect, chiar daca il zareste partial. Daca ai observat aceste progrese la copilul tau, v-ati putea juca v-ati ascunselea. Foloseste una din jucariile sale preferate si ascunde-o sub patura lui. Arata-i doar o parte din ea, apoi ascunde-o din nou sub patura. Se va amuza teribil, mai ales daca joaca va fi insotita de zambete si dialog. Activitatile de acest fel ajuta la contopirea universurilor mama si copil. Alege jucarii colorate, caci bebelusul tau incepe sa observe tot mai bine paleta de culori. Jucariile trebuie sa fie moi, potrivite varstei. Cu cat mai multe materiale, cu atat mai bine, caci bebelusul tau este curios sa pipaie diferitele texturi.

Sugarul, fiinta sexuala

Sfatul specialistului:
“La aceasta varsta manipularea organelor sexuale genitale este un mod natural de explorare a corpului. Incercarea de a-l opri, poate doar intari interesul copilului pentru aceasta zona nou descoperita. Copiii sunt fiinte sexuale inca inainte de a se naste. La fetii masculini au fost observate erectii inca din uter. Un baiat poate avea o erectie atunci cand este atins in timpul baii, cand se freaca de scutec sau cand este alaptat. Erectiile clitoridiene ale fetitelor sunt probabil tot atat de frecvente, dar mai putin remarcate. Nu necesita nici o interventie din partea parintilor.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.