Noteaza-ti cuvintele noi

Pe masura ce creierul se dezvolta, bebelusul tau incepe sa rosteasca tot mai multe cuvinte. Ai putea sa notezi intr-un carnetel toate cuvintele pe care le stie puiul tau; il veti rafoi cu nostalgie cand acesta va creste. Continua sa-l sprijini, fiind atat un bun ascultator, cat si un parter de discutie activ.

Deja poate sa actioneze conform indicatiilor tale, daca acestea nu sunt complicate. Cere-i lucruri simple pe care sa le poata realiza: „Arata-mi gura ta”, „Unde este nasul?”, „Ridica jucaria, te rog”, „Da-mi mingea, te rog!”. Lauda-l intotdeauna.

Invata-l sensul si importanta lui „Multumesc!” si „Te rog„, folosindu-le chiar tu cat mai des.

Numarati scarile si repetati culorile jucariilor, a florilor din parc, a hainelor cu care il imbraci.

Cand ii citesti, cand ii numesti personajele desenate, implica-l si pe el cerandu-i sa le arate cu degetul. Daca ii lasi cartea la indemana, bebe o rasfoieste cu placere. Daca este o carte cu pagini subtiri inca nu reuseste sa intoarca pagina cu pagina. Multi sunt atrasi de revistele mamei, le place sa le rasfoiasca, sa le studieze, unii sa le rupa in bucati mititele.

Cu pasi marunti

Daca bebe a prins gustul libertatii, nu mai poate sta locului. Fie ca merge de-a busilea, fie in picioare, isi va dori sa fie pretutindeni. Il poti ajuta sa se simta mai liber daca nu esti mereu in spatele lui. Urmareste-l cu privirea, fii vigilenta, dar lasa-l cateva momente singur cand intra intr-o alta camera, inainte sa mergi dupa el. Atasamentul dintre mama si copil este atat de puternic, incat i-ar prinde bine bebelusului sa invete sa petreaca macar cateva momente singur. Ai rabdare si nu intra in panica daca va cadea pe jos. Daca reactionezi puternic, bebe se sperie si incepe sa planga. Nu te grabi sa il ajutati decat daca este ceva serios, lasa-l sa exerseze. S-ar putea sa se ridice singur, fara sa-ti ceara ajutorul. Nu te grabi sa-i cumperi prea multe perechi de ghetute. Cand este posibil, lasa-l sa mearga cu picioarele goale, astfel i se construiesc muschii si i se dezvolta simtul echilibrului. Alege-i incaltamintea cu mare grija. Aceasta trebuie sa fie din piele, cu talonet. Daca micutul incepe sa mearga bine, invata-l cateva lucruri pe care poate sa le faca cu corpul lui, cum ar fi sa stea ghemuit fara sa se sprijine. Prin acest exercitiu, in curand, va putea sa faca genuflexiuni. Daca se simte frustrat ca nu poate sa mearga singur, ofera-i o jucarie cu roti si maner, pe care poate sa o impinga si de care poate sa se sprijine.

Sfatul specialistului:

“Mersul se dezvolta treptat, pe masura ce muschii si reflexele se maturizeaza: la inceput este leganat, cu picioarele indepartate, primii pasi sunt pe varfuri, cu piciorul intors in afara, gambele pot fi curbe, cu genunchii usor departati, forma ce se corecteaza ulterior prin dezvoltarea muschilor. Forma curbata a gambelor poate fi si un semn de rahitism. Trebuie consultat pediatrul.” (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)
 
 
Jucarii zgomotoase

La aceasta varsta, puiul tau manuieste deja cu siguranta jucariile, le apuca cu incredere, folosindu-se de degetul mare si aratator. Unii bebelusi in varsta de 11 luni pot sa-si concentreze atentia asupra unei activitati linistitoare, care nu-i solicita prea mult, timp de 2-5 minute. Totusi, majoritatea prefera jocurile zgomotoase, jucariile care canta si vibreaza puternic, instrumentele muzicale de jucarie, numai bune pentru galagie. La aceasta varsta bebelusului ii place sa pocneasca, sa arunce, sa loveasca, sa tranteasca jucariile pentru a auzi ce zgomot produc.

Suzeta

Daca te numeri printre parintii care au cumparat la nastere o suzeta , iar daca puiul tau a acceptat-o, inseamna ca acum o foloseste frecvent. Desi ti-ar putea parea prea dur sa-l privezi pe bebe de obiectul ce-i este atat de drag, expertii sunt de parere ca acum este momentul cel mai potrivit pentru renuntarea la suzeta. Cu cat vei amana mai mult momentul, cu atat mai greu va fi. In plus, bebe isi dezvolta tot mai mult limbajul in perioada aceasta. N-ar putea pronunta cuvintele prea usor si corect cu suzeta in gura. Ar putea fi acesta un argument pentru a incerca sa-l dezveti de suzeta? Nu-ti va fi usor. Iti trebuie o strategie si multa rabdare.

Ce parere ai?

Din candin cand cere-i parerea si bebelusului tau. Intreaba-l cu ce pereche desosete vrea sa il imbraci, cele albastre sau cele albe. Ofera-i doardoua variante si arata-i-le cand ii ceri parerea, lasa-l sa-si aleaga culoarea.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Alexia Herman

Doresc sa primesc LUNAR articole despre „Dezvoltarea copilului” MEU