Ce stiu sa fac

La aproape 3 ani, copilul tau numeste culorile si construieste un turn din 8 cuburi. Vorbeste tot mai clar, exprimandu-si un lung sir de emotii. Poarta o conversatie de 2-3 cuvinte si foloseste prepozitii (in, pe, deasupra, sub). Reuseste sa stea in varful degetelor de la picioare pret de cateva secunde si rasuceste degetul mare. De asemenea, poate acum sa numeasca cel putin 4 imagini dintr-o carte. Bravo, copilas! Felicitari, mami!

Bunicii mei dragi

Sfatul specialistului:

“Ceea ce este permis in casa bunicilor, nu este intordeauna acceptat si de catre parinti. Bunicii au in sa o personalitate si un mod de viata diferit, care trebuie intelese si respectate. Parerile diferite privind cresterea copilului, creeaza uneori confruntari intre parinti si bunici. Ei trebuie sa accepte deciziile parintilor, sa evite sfaturile necerute, sa intrebe cum ii pot ajuta mai bine si sa invete cum se ingrijeste coplul in zilele noastre. In unele tari, sunt chiar cursuri de ingrijirea copiilor mici, pentru educarea bunicilor. Parintii trebuie sa aiba ultimul cuvant in cresterea copilului, chiar daca bunicii nu sunt de acord.” (dr M. Gh. Ciobanu, autorul cartii “Copilul nostru”, Ed. Medicala Buc. si Ed. Accent Print, Suceava)

Nu deranjati, va rog!

Incepand cu aceasta varsta copilul simte nevoia sa petreca timp singur, in liniste. El are nevoie sa i se respecte intimitatea si sa nu i se invadeze spatiul personal atunci cand se simte in elementul lui, desfasurand o anume activitate. Multi copiii nu mai dorm peste zi deja de mult timp, in schimb, ei au nevoie de timp de joaca in liniste, de cateva minute de relaxare pe parcursul zilei. Daca puiul tau se retrage in camera lui pentru a se juca singur si nestigherit, daca nu te invita sa participi la jocul sau, inseamna ca el simte ca vrea sa fie singur. Cu siguranta ca are ce sa faca, bineinteles ca isi va gasi tot felul de activitati care sa-l tina ocupat.

Probabil ca va vorbi cu animalele de plus asa cum aude ca se vorbeste in casa, adesea va recita poezii sau va canta, cel mai probabil va desena sau va face un puzzle in liniste. Mami, incepi sa ai si tu timp, caci puiul tau a crescut vazand cu ochii si devine din ce in ce mai independent.

Vorbirea egocentrica

Copilul tau povesteste acum despre micile evenimente din viata sa si pune foarte multe intrebari. Cea mai frecventa intrebare este  „ce este asta?

La aceasta varsta, il surpinzi vorbind singur atunci cand se joaca. Vorbirea aceasta a fost numita de Piaget vorbire egocentrica. Ea nu are rolul de a comunica cu cei din jur, ci de a exprima in fiecare moment ceea ce gandeste copilul tau. Copilul care se joaca, vorbeste asa cum gandeste adultul in timp ce lucreaza.

Repetarea acelorasi silabe

La debutul vorbirii, se intampla frecvent ca un copil sa se balbaie. In jurul acestei varste unii copii se balbaie, ezita, folosesc un cuvant in locul altuia si se enerveaza daca nu sunt intelesi. Copilului ii este inca greu sa-si gaseasca cuvintele, in plus ii lipseste vocabularul necesar pentru a se exprima cu precizie. Este afectata fluiditatatea verbala deoarece in mintea copilului, ideile se succed mai repede decat cuvintele, iar lucrul acesta creeaza un fel de blocaj. Blocajului in vorbire i se asociaza adesea unele semne: copilul roseste si pot aparea chiar dificultati respiratorii sau transpiratie. Adesea, blocajele in vorbire survin in urma unor evenimente intens traite de copil. El se poate exprima corect in unele situatii, dar cand este contrariat, enervat, obosit, balbaiala i se poate accentua. Acest lucru demonstreaza inca o data modul in care anxietatea si starea psihica influenteaza vorbirea.

Nu te nelinisti peste masura, caci in cursul anumitor faze de achizitie foarte rapida a limbajului, „rateurile” nu sunt ceva anormal. Copilul trebuie sa se simta acceptat de cei din jurul lui, el trebuie sa poata interveni intr-o discutie linistit, cu incredere, fiind sigur ca este auzit si inteles totodata de catre cei care-l inconjoara. Nu-l intrerupe pentru a-l corecta si nu-i atrage atentia mereu. Lasa-l sa-si termine frazele asa cum poate el, si in timp lucrurile se vor indrepta. Daca nu dai atentie defectului, il vei ajuta pe copil sa se destinda. In cele mai multe cazuri, problema cursivitatii vorbirii se va regla singura, pe masura ce copilul va castiga usurinta in exprimare.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie,Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acestghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pecare il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu teingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN itirecomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurirelegata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagine: Sara Beatrice Ungur