Cauta:
Anteprescolarul la 23 de luni

Anteprescolarul la 23 de luni

  Autor Adina Hrincu, psiholog

Anteprescolarul la 23 de luni
Aptitudinile copilului

La 23 de luni, copilul are un vocabular de aproximativ 50 de cuvinte. El poate sa loveasca o minge inainte si urmeaza cererile in doi pasi (de exemplu ia jucaria si o aduce la tine). Imita comportamentul celorlalti, poate face un puzzle simplu si poate desena o linie dreapta. Identifica mai multe parti ale corpului si se imbraca singur. Copilul intelege lucrurile opuse (mic-mare, gras-slab, cald-frig etc), face un turn din 4 cuburi si numeste o poza simpla dintr-o carte. Devine mai interesat sa se joace cu alti copii si intreaba "de ce?"

Ba este AL MEU!

Nu te ingrijora daca puiul tau inca nu a invatat sa imparta jucariile, daca iesirile in parc sunt adevarate aventuri, pentru ca el nu se lasa induplecat si nu vrea nici in ruptul capului sa ofere jucariile sale partenerilor de joaca, ba mai mult, si-ar dori sa plece acasa cu jucariile celorlalti. Este normal la varsta aceasta, asa ca inarmeaza-te cu rabdare pentru ca este doar o perioada, care, ca toate celelalte, va trece.

Important este sa nu lasi lucrurile la voia intamplarii, doar gandind ca lucrurile se vor schimba, caci nu se schimba de la sine. Ceea ce este "al meu" defineste autonomia, il asigura asupra valorii sale personale, dar rolul tau este sa-i explici ca nu totul i se cuvine numai lui, ca lucrurile care nu-i apartin pot fi imprumutate doar, si ca, asa cum el tine la lucrurile sale, tot asa si ceilalti au grija de ale lor si ca trebuie respectati. Aminteste-i sa ceara respectuos un obiect, adresandu-se cu "te rog", multumind cand il returneaza. Fa-l sa inteleaga ca lucrurile tale nu sunt jucarii si ca nu-i permiti sa umble printre ele, sa le rascoleasca decat cu aprobarea ta. La aceasta varsta multi ar putea incepe sa invate sa ceara voie inainte de a lua ceva.

Dezvoltarea spirituala

Sfatul specialistului:

Dezvoltarea spirituala este legata de cea morala. Copiii au o spiritualitate innascuta; ei vor sa creada in Dumnezeu, sa stie ca sunt protejati de El si vor raspunsuri la intrebarile despre misterele lumii. E nevoie sa-i dezvolti credinta ca exista un Dumnezeu; daca nu ai crezut niciodata cand erai copil, iti va fi foarte greu sa gasesti calea spre El, cand vei fi batran. Pe masura ce incep sa inteleaga limbajul, copiii mici pot intelege povestirile despre ingeri si Dumnezeu. O rugaciune scurta la culcare poate deveni un bun obicei.

Sugestii:
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor , Educatie, Agenda Medicala.

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  joi, 13.10.2011
  Si noi avem 23 luni...si vorbim si in propozitii...numim toti membrii fam..mami, tati [ ... ]
 • a spus
  luni, 27.09.2010
  In cazul nostru suntem fericiti....stim mult mai mult de 50 de cuvinte...mi se umple inima de [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 30.12.2009
  Nici a mea nu stiu daca a ajuns pana la 50 de cuvinte. In schimb poate face puzzle (pe suport) din [ ... ]
 • a spus
  marşi, 09.06.2009
  Nici copilul meu nu cred ca stie 50 de cuvinte, dar este adev ca repeta tot ce aude...asa cum ii [ ... ]
 • a spus
  luni, 25.05.2009
  In schimb eu sunt tot mai uimita de cuvintele spuse .Intradevar cum aute un cuvit il si repeta Fiie [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 15.04.2009
  nu stiu daca vocabularul copilului meu are minim 50 de cuv, sincer nu cred, e vreao problema? [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu