Reguli de igiena

Mami, la aceasta varsta copilul tau ar putea deprinde regulile de igiena. Asadar poti sa incepi sa-l inveti sa se spele pe maini inainte de masa, sa se spele pe dinti inainte de culcare. Cumpara-i un inaltator, un scaun pe care copilul tau sa se urce si care sa-i permita sa ajunga la lavoar pentru a se spala pe maini, pe fata, pe dinti.

Ingrijirea dintilor

Desi copilul tau te surpinde pe zi ce trece cu rapiditatea cu care invata sa se descurce singur in anumite situatii, iti recomandam ca inca sa ii dai o mana de ajutor la spalatul dintilor pentru a te asigura ca treaba este bine facuta. Multi copii se joaca cu periuta, mananca pasta de dinti si se joaca cu apa daca sunt lasati singuri sa-si curete dintii. Daca insista, lasa-i placerea de a se spala si singur, dar definitiveaza tu activitatea, curatand cu atentie dintii copilului tau deoarece cariile pot sa apara chiar si la cei mai mici copii. Este important ca micutul tau sa se spele pe dinti inainte de culcare pentru ca bacteriile si zaharurile ce raman in gura sa nu atace dintii in timpul somnului.

Este bine de stiut ca desi sunt dinti tremporari si vor fi schimbati in jurul varstei de 6 ani, ei trebuie sa ramana pe arcade 2 ani inainte de varsta lor de inlocuire. Altfel, pot aparea deficiente in cresterea si dezvoltarea oaselor fetei si complicatii la nivelul dentitiei
definitive.

Sfatul specialistului:

“Copilul mic trebuie dus la dentist, inainte de a implini 2 ani, si apoi cel putin o data pe an. Nu trebuie asteptata aparitia cariilor sau a durerilor de dinti pentru a merge cu copilul la stomatolog. Tratamentul preventiv nu este o pierdere de timp si de bani. Alegerea stomatologului pentru copil se bazeaza pe competenta sa clinica, reputatia profesionala, accesibilitatea, placerea de a lucra cu copiii si posibilitatile de plata ale parintilor.”(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)

Jucariile preferate

Copilului tau de 17 lui ii place sa puna jucariile intr-o anumita ordine, sau intr-un sertar sau un recipient, ori in cutia cu jucarii. Ii plac cuburile de construit mari si se incumeta sa construiasca castele, turnuri si ziduri cat mai inalte. Odata inaltat castelul, placerea cea mare este de a-l darama, nu-i asa? Apoi, neobosit, o ia de la capat…

Fete sau baieti, copiii adora masinile pe care le pot „conduce”. Cumpara-i un astfel de mijloc de locomotie, iar daca este dotat si cu maner de impingere, cu atat mai bine. Masinuta poate fi folosita atat in casa cat si in parc, utila fiind chiar si pentru tine deoarece atunci cand micutul tau oboseste poti impinge tu masinuta.

Jucariile ce imita bucataria, un atelier sau o masa educativa ii ofera copilului tau sansa de a imita adultii. O investitie intr-o jucarie de acest fel este una pe termen lung deoarece interesul nu ii va scadea pentru cateva luni de acum inainte. In timp, va descoperi noi moduri de a se juca cu aceste jucarii, iar jocul va deveni din ce in ce mai complex.

Orice minge care este usor de tinut in mana este o jucarie interesanta pentru copilul tau. Aceasta este perioada in care iti poti invata copilul sa prinda mingea. Asezati-va fata in fata si aruncati mingea de la unul la celalat. Insoteste joaca de explicatii simple despre cum sa tina mainile pentru a prinde mingea, cum sa execute aruncarea.

Daca n-ai facut-o pana acum, cumpara-i creioane. Nu-i da prea multe creioane deodata si fixeaza hartia de suprafata pe care o asezi.

Un somn in timpul zilei

Copilul tau se apropie de varsta la care doarme o singura data pe zi.
Nu este cazul sa insisti sa doarma mai mult decat are el nevoie.
Multi copii la aceasta varsta au un singur somn de 2-3 ore, dupa masa de pranz si siesta.
In perioada 1-3 ani, copilul tau ar trebui sa doarma intre 10 si 13 ore pe zi.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani , Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: Alexia Herman