Incaltat cum se cuvine

La 13 luni, piciorul este foarte delicat ºi flexibil, oasele nu sunt unite inca, partea din fatã a piciorului este mai lata, iar curburile piciorului nu sunt formate inca. O cantitate mare de tesut adipos si muschi nedezvoltati dau piciorului un aspect „plat”. Pentru ca puiul tau se afla in etapa de dezvoltare a mersului, acorda un interes crescut incaltamintei pe care o cumperi. Exista diferente imense in ceea ce priveste forma picioarelor copiilor, de diferite varste, iar aceste diferente trebuie sã se reflecte in structura pantofului. Picioarele perfect sanatoase sunt formate din 26 de oase cu ligamente si muschi. Muschii copiilor sunt delicati si extrem de sensibili la solicitare si presiune. Daca incaltamintea nu se potriveste, piciorul tinde sa se adapteze formei pantofului si este posibil sã cauzeze diferite probleme in viitor. Pentru a permite oaselor si muschilor sã se dezvolte in cele mai bune conditii posibile, incaltamintea trebuie sa se potriveasca perfect copilului, sa nu fie mai mare sau mai mica, sa nu jeneze sau sa roada piciorul copilului, sa nu fie confectionata din material sintetic. Citeste mai multe aici.

Haideti toti la masa!

Copiii de aceasta varsta adora sa stea la masa cu cei mari. Este o modalitate excelenta de a petrece timp impreuna. Bunele maniere se invata inca din pruncie, iar copilul le va deprinde de la tine. Nu uita ca tu esti modelul sau. Aseaza o musama sub scaunul copilului, lasa-i la indemana lingurita si furculita de plastic, ofera-i chiar si un servetel, inarmeaza-te cu rabdare si lasa-l sa-si savureze mancarea in voie, chiar daca la final va trebui sa-l speli si sa cureti in jurul sau. Daca tu ii vei arata rolul servetelului, vei constata ca si copilul tau va gasi interesant sa-l foloseasca frecvent. Nu va trece mult timp pana cand va deveni indemanatic si independent la masa.

Diversifica-i tot mai mult alimentatia. La aceasta varsta poate sa aiba 3 mese principale si doua gustari. Nu uita lactatele, sursa pretioasa de calciu (lapte, iaurt, branza de vaci) si fructele sau sucul de fructe proaspete. Serveste-i carne sau peste in cantitati mici (5-6 lingurite pe zi). Incearca si ouale, pastele fainoase, orezul. Pentru a-i varia meniul poti opta si pentru produsele conservate prin congelare profunda (legume, fructe). Uneori, calitatile nutritive ale acestora pot fi superioare produselor proaspete. Nu te grabi sa-i servesti mancaruri gatite, foarte condimentate si grase. Grasimea in dieta copilului poate duce la obezitate.

Dieta vegetariana

Sfatul specialistului:

“ Regimul alimentar strict vegetarian la copilul mic, care exclude toate produsele animale, inclusiv laptele, este daunator, fiind sarac in proteine, calorii, calciu, fier, uneori seleniu, zinc, iod, vitamine A, D, B12 si acizii grasi omega 3- toate necesare pentru crestere si dezvoltare. Laptele de soia nu inlocuieste complet laptele de san, iar fara lapte, copilul nu primeste suficient calciu. Soia nu poate inlocui in totalitate carnea, in plus, soia contine fitoestrogeni al caror efect hormonal nu este indeajuns cunoscut la copii. Regimul vegetarian la care se adauga produsele lactate si ouale poate fi suficient pentru copilul in crestere, desi proteinele de calitate superioara din carne sunt foarte necesare pentru dezvoltarea optima. Sugarii ale caror mame sunt vegetariene stricte, au un nivel scazut de vitamina B12 si acizi grasi esentiali, substante foarte importante pentru dezvoltarea vederii, a creierului si pentru crestere. Specialistii nutritionisti recomanda evitarea dietei vegetariene in primii ani de viata, iar ulterior, doar cu o cunoastere corecta a proteinelor din alimente.(dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”) 

Disciplina

Pana acum nu ai sanctionat nazbatiile copilului tau pentru ca puiul tau nu a fost responsabil de comportamentul sau. Era inutil sa-i ceri sa isi controleze actiunile pentru ca bebelusul nu putea sa faca acest lucru. Pana la un an, nu se punea problema disciplinei. Dupa varsta de un an, campul de investigatie al copilului se largeste deoarece curiozitatea lui se extinde si ea. Astfel, perspectivele se schimba. Poti incepe sa-i comunici copilului tau reguli, sa-l inveti despre responsabilitate. Vorbeste-i despre consecinte, motiveaza-i de ce nu ii permiti sa actioneze intotdeauna dupa bunul sau plac. Chiar daca inca nu stie sa vorbeasca, va intelege mesajele tale atata timp cat folosesti consemnele si cuvintele potrivite si esti constanta in atitudine.

NU UITA, MAMI!

Intre 13 si 15 luni se face vaccinarea antirujeolica, antirubeolica, antiurlian – ROR. Copilul tau este destul de mare pentru a-si manifesta anxietatea odata ajuns intr-un centru medical. Crearea unei relatii pozitive intre copil si medic il va ajuta sa paseasca cu mai putina teama si mai multa incredere in cabinetul doctorului.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, NN te invita sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie , Agenda Medicala

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.