Cum sa te motivezi sau sa-i motivezi pe altii ?
Când te pregatesti sa renunti la consumul tigarilor sau a altor produse cu tutun, ia în considerare pe cei 4 R: relevanta, riscuri, recompense, obstacole si repetitia

Relevanta
La fel cum oamenii încep din anumite motive sa consume produsele din tutun, tot diverse motive ii convinge sa renunte la fumat. Ce te-ar motiva sa renunti la fumat?
Ia-ti câteva clipe de ragaz si citeste câteva motive pentru a renunta la fumat. Daca esti mama, citeste motivele pentru care mamele ar trebui sa renunte la fumat. S-ar putea sa descoperi ca exista mai multe motive întemeiate sa renunti la fumat decât sa continui cu fumatul.

Riscuri
Ce te îngrijoreaza cel mai tare daca continui sa fumezi? Fa o lista, si discut-o cu medicul tau specialist. S-ar putea sa te îngrijoreze:

  • Actualele probleme sau griji in legatura cu sanatatea. Te preocupa faptul ca respiri mai greu, s-au înmultit simptomele acute de astm, faptul ca poti face rau unui bebelus, impotenta si infertilitatea?
  • Riscurile pe termen lung ale sanatatii. Te îngrijoreaza riscul de a face un infarct cardiac sau un accident vascular cerebral, bolile de plamâni si cancerul? Ti-e teama ca vei deveni infirm din cauza acestora?
  • Riscurile pentru altii. Te îngrijoreaza pericolul ca un membru al familiei tale sa faca cancer la plamâni sau o boala de inima sau de riscul ridicat ca si copiii tai sa fumeze? Ti-e teama ca nou-nascutul tau ar putea sa fie dismatur sau chiar ar putea muri datorita sindromului mortii infantile subite (SIDS)? Esti îngrijorat ca tot mai des copiii tai vor avea infectii la ureche si alte infectii respiratorii, sau ca e mult mai probabil ca ei sa faca astm?

Recompense
Care consideri ca ar fi recompensa sau beneficiul tau daca ai renunta la fumat? În timp ce majoritatea oamenilor considera sanatatea ca motiv principal ca sa renunte la fumat, multi oameni sunt motivati sa renunte la fumat deoarece doresc sa:

  • Sa aibe un trup mai sanatos, sa arate mai tineri.
  • Sa dea un exemplu pozitiv celorlalti (în special copiilor)
  • Daca fumezi, este foarte probabil ca si copiii tai sa fumeze.
  • Daca adolescentul tau fumeaza, este de 1,5 ori mai probabil ca el sau ea sa renunte la fumat daca tu vei renunta.
  • Daca în anii adolescentei, copilul tau nu a fumat, este foarte probabil ca în viitor el sau ea sa nu mai înceapa niciodata sa fumeze.
  • Sa economisesti bani eliminând cheltuielile pentru fumat.

Obstacole
Obstacolele din calea abandonarii fumatului ar putea fi evenimentele, locurile, oamenii sau situatiile care îngreuneaza hotarârea ta de a renunta. S-ar putea sa nu poti evita definitiv pe cei care reprezinta obstacole, cum ar fi prietenii fumatori, dar ia legatura cu ei cât mai rar posibil. Nu apleca urechea la nici un comentariu negativ facut de acestia sau la mesajele descurajatoare trimise de ei.
Alte obstacole ar putea fi:

Sevrajul nicotinei. Oamenii care fumau zilnic deseori au simptome (cum ar fi dureri de cap, tulburari ale somnului, frustrari si incapacitatea de a se concentra) când încearca sa se lase de fumat. Renuntarea la consumul altor produse care contin tutun provoaca aceleasi reactii ale sevrajului la nicotina ca si în cazul tigarilor. Exista medicamente care ajuta la controlarea acestor simptome.

Esecul la încercarile precedente. Daca nu ai reusit sa te lasi de fumat în trecut, nu te lasa descurajat. Studiile au demonstrat ca de fiecare data când cauti sa te lasi de fumat, tu devii mai puternic si afli mai multe despre ce te ajuta si ce te împiedica în aceasta întreprindere.

Cresterea în greutate. Când ai încetat sa mai fumezi, îti va fi mai usor sa fi activ si sa-ti menti greutatea ideala. În afara de aceasta, mai exista si medicamente care sa împiedice cresterea ta în greutate pâna când esti gata sa dai jos prin miscare, kilogramele puse în urma renuntarii la fumat.

Depresia. Exista medicamente eficiente care pot fi folosite la tratarea depresiei.

Lipsa suportului moral din partea medicului, familiei, sau prietenilor. Gasirea oamenilor care sa sustina eforturile tale poate mari sansa de reusita.

Ambianta plina de stres. Stresul poate conduce la fumat, ca mijloc de lupta împotriva stresului. Cauta noi metode de înfruntare a stresului pentru a evita acest obstacol.

Viata alaturi de cineva care fumeaza. Daca persoana respectiva s-ar lasa de fumat împreuna cu tine, amândoi ati avea de câstigat si ti-ar fi mai usor sa renunti.

Absenta obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau imposibilitatea de a evita situatiile care te indeamna la fumat. Oamenii care fumeaza trabuce sau pipa au aceleasi dificultati sa faca fata obiceiurilor si ritualurilor din timpul fumatului sau situatiilor care ii indeamna la fumat ca si cei care fumeaza tigari.

Absenta grupului de fumatori de la serviciu. Renuntarea la acest grup social poate fi dificila pentru unii oameni care renunta la fumat.

Dependenta fizica de nicotina nu este un factor la fel de mare pentru cei care fumeaza trabuce sau pipa. Oricum, încercarea de a trece de la tigari la pipa sau trabuc poate conduce la probleme.
Femeile, mai ales fetele, se tem ca vor creste în greutate, ca nu vor fi acceptate la evenimente sociale, ca nu vor fi capabile sa faca fata unor situatii de stres daca renunta la fumat. Absenta mirosului, mai ales a respiratiei de tutun, maresc sansele succesului în societate. Mai adauga faptul ca o persoana cu o conditie fizica buna, face mult mai bine fata stresului decât una care fumeaza.

Repetitia
Fa o lista cu motivele pentru care renunti la fumat si beneficiile pe care le astepti din aceasta. Daca esti parinte unul din motive ar fi ca nu mai miroase a fum prin casa, lucru care avea un efect negativ asupra sanatatii copiilor tai, sau ca reprezinti un exemplu de nefumator.
Pune lista cu motive pe dulapul din dormitor, pe dulapiorul cu cosmetice din baie, lipeste-o de frigider. Reciteste-o de fiecare data când ai greutati sa te lasi de fumat. De fiecare data când un nou motiv sau beneficiu îti vine în minte, adauga-l la lista.
Ai mai încercat si în trecut sa te lasi de fumat si a fost greu, dar nu uita ca majoritatea oamenilor au avut de la 5 la 7 încercari pâna sa aiba succes. Nu te da batut.

Tradus si adaptat de: Editor coordonator Varvaruc Dana
Sursa: www.emedicine.com; www.cancer.org