Este o decizie care trebuie luata respectand mai multe criterii si imbinand informatiile aflate prin diverse recomandari cu propriile dumneavoastra „investigatii”. In fond, ceea ce este ideal pentru cineva, nu-i la fel de bun pentru dumneavoastra.

Hotararea trebuie luata in deplina cunostinta de cauza, dat fiind ca nu este recomandat sa schimbati pediatrul, medicul copilasului dumneavoastra trebuind sa-i poata urmari evolutia si sa-i stie bine istoricul.

Prima etapa: recomandarile utile

  • Discutati cu prietenele dumneavoastra care au copilasi mai mari si vedeti daca este posibil sa va inscrieti la pediatrul lor. Puneti intrebarile care va framanta. Este un medic atent? Competent? Foarte ocupat? Cum are programul? Prietenele dumneavoastra au deplina incredere in sfaturile sale?
  • De asemenea, cereti parerea medicului de familie. Experienta sa indelungata si relatiile cu ceilalti medici va pot oferi mai multe alternative viabile.
  • Intrebati-va chiar medicul obstetrician daca va recomanda un coleg pediatru din aceeasi clinica.

Un criteriu important: apropierea de casa

Este esential ca dispensarul, clinica sau cabinetul medical al pediatrului sa se afle in apropierea locuintei dumneavoastra, pentru a ajunge rapid la consultatii in caz de urgente si nu numai. Nu uitati ca, dupa vaccinare, bebe nu trebuie sa stea prea mult afara si, daca nu aveti masina, este foarte important sa parcurgeti repede drumul pana acasa. De asemenea, cu cat este mai departe locatia cabinetului, cu atat va veti face mai greu timp pentru vizitele regulate (in afara celor obligatorii).

Investigatii pe cont propriu

In urma discutiilor cu apropiatii si a eliminarii cabinetelor foarte indepartate de casa, va vor ramane pe lista doar cativa medici. De aceea, va puteti informa la fata locului si veti putea vedea daca doctorul corespunde cerintelor dumneavoastra. Pentru asta, ideal este sa incepeti cautarile inainte de nastere, cand aveti timpul necesar pentru astfel de incursiuni.
Cum procedati? Fie va programati pentru o consultatie, fie mergeti la cabinet si observati direct care este timpul de asteptare pe hol, cum se comporta medicul cu micii sai pacienti, daca persoanele deja inscrise la pediatrul respectiv sunt multumite etc.

Intrebari esentiale

Faceti-va o lista cu intrebarile pe care le aveti pentru medic si cu cele mai importante cerinte pe care doriti ca acesta sa le indeplineasca. Iata, mai jos, cateva dintre intrebarile utile:

  • Ce experienta are medicul?
  • Cat de mult se asteapta pana la intrarea in cabinet? Se respecta ora stabilita la programare?
  • Cat de mult dureaza consultatia? Medicul nu trebuie sa fie grabit, nu trebuie sa trateze cu superficialitate pacientul.
  • Este dispus sa acorde consultatii telefonice?
  • Face vizite la domiciliu?
  • Programul sau este comod (are ore de consultatie si dimineata si dupa-amiaza)?
  • Va inspira incredere?
  • Disponibilitatea de a asculta problemele mamei si de a-i lamuri intrebarile.