Cauta:
Consecintele stilurilor parentale

Consecintele stilurilor parentale

  Autor psihoterapeut Anda Pacurar Data: 30.05.2008

Consecintele stilurilor parentale


Urmatoarele lucruri sunt consecinte probabile ale stilurilor parentale percepute in copilarie si concluziile trase. Lucrurile pot sta insa si altfel. Nu este ca un fel de determinism. Intotdeauna alegem cum sa ne purtam, e drept ca nu suntem mereu constienti de alegerea facuta.

Democratic. Ca adult, ajunge sa aiba o atitudine pozitiva, sa vrea sa-si imbunata‘easca viata. Vrea sa-i ajute pe ceilalti, sa contribuie. Poate sa conduca dar si sa fie cooperant. In relatiile intime se simte egal cu partenerul. Ofera grija si iubire.

Prea liber. Rasfatat, plictisit, fara vointa, fara initiativa. Asteapta de la ceilallti sa-i anticipeze dorintele. Nu-i place sa munceasca, nu persevereaza. Se ataseaza de parteneri indulgenti, incearca sa inspire mila.

Prea supus. Este impulsiv, dificil, extravagante, are accese de furie. Este obisnuit sa faca numai cum vrea el, nu se gandeste la ceilalti. Asteapta admiratie pentru eforturi modeste. In cuplu vrea in permanenta ca partenerul sa se ocupa de el.

Prea costrangator. Vrea totul sau nimic.Poate face pe seful, e rebel dar poate sa se si supuna, amana mereu. Casatoria e vazuta ca o datorie, relatiile nu-i aduc satisfactii.

Perfectionist. Frecvent deprimat. Viata e vazuta ca o lupta fara satisfactii. Nu accepta laude. Se simte superior, poate fi critic si greu de multumit. Trebuie a se intreaca mereu pe sine. In relatie nu e afectuos, cauta mereu partenerul perfect.

Excesiv de responsabil. Foarte greu se relaxeaza. Isi asuma mai multe obligatii decat poate duce. Se simte presat, se teme de esec. Nici in relatie nu se relaxeaza si-i este greu sa petreaca timpul liber cu familia.

Neglijare. Impulsiv, vrea sa-si umple un vid permanent, este singur. Are relatii superficiale si pe care le exploateaza. Pastreaza distanta. Poate sa fie orientat excesiv spre afirmare sociala si bunastare materiala. Vrea ca partenerului sa-i fie parinte, sa primeasca atentie nelimitata. Poate avea mai multi parteneri deodata ca sa obtina cat mai mult pentru sine.

Respingere. Ostil, suspicios, distant. Se simte fara valoare, e foarte sensibil la esec, prefera sa munceasca singur, ii plac animalele. Este insetat de dragoste dar se asteapta sa fie respins. Atras de parteneri duri.

Cu pedepse. Se simte nedreptatit, asteapta revansa. Invidiaza, e gelos, pedepseste si asteapta sa fie pedepsit. Atras de profesii rigide, munceste excesiv. In relatia intima poate fi abuzator, infidel, gelos.

Hipocondriac. Preocupat excesiv de sanatate, se trateaza mereu. Ii place ca ceilalti sa-l compatimeasca. Munca e o povoara. Partenerul trebuie sa joace rol de medic sau de asistenta, nu simte placere si nu-si doreste raporturi intime.

Stimulativ din punct de vedere sexual. Tendinta de a sexualiza aspecte diferite ale vietii sau dimpotriva, respinge. Se foloseste de atractia sexuala pentru diverse beneficii. Poate sa-si foloseasca partenerul.

Sursa: www.psihocenter.ro

Read the English version of this article: The consequences of parenting styles
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    joi, 21.05.2009
    Pacat ca parintii nu au calificarea necesara. Ar fi fost ideal ca un parinte sa stie mai multe [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu