Cauta:
Care sunt alimentele cariogene?

Care sunt alimentele cariogene?

  Autor Echipa NN Data: 29.10.2012

Bacteriile aflate in mod natural in zona bucala se hranesc cu zaharuri (glucide simple) si produc acizii care sunt responsabili de aparitia cariilor. Cu cat continutul de zahar este mai ridicat, cu atat bacteriile se vor dezvolta intr-un numar mai mare si vor produce o cantitate mai ridicata de acid.


Care sunt alimentele cariogene?
Pentru a repera alimentele daunatoare dintilor si responsabile pentru aparitia cariilor, tot ce trebuie sa faceti este sa verificati cateva aspecte esentiale ale compozitiei lor. De aceea, va prezentam cateva criterii esentiale pe care trebuie sa le treceti in revista pentru a descoperi potentialul cariogen al produselor alimentare.

1. Alimentul contine glucide?

Daca un anumit produs contine in principal lipide si proteine, acesta nu este cariogen, pentru ca bacteriile nu se hranesc cu astfel de substante. De aceea, carnea, pestele, ouale, nucile si semintele, precum si materiile grase (ulei, unt, margarina) nu sunt daunatoare pentru sanatatea dintilor.
Daca insa alimentul contine glucide, este foarte posibil ca acesta sa fie cariogen.

2. Un continut ridicat de zahar?

Zaharul exista sub doua forme: acela care se adauga in alimente (zaharul alb sau brun, mierea, melasa) si cel care se regaseste in mod natural in fructe si anumite cereale.
Verificati pe ambalajul produselor continutul de zahar al alimentelor si conparati-l cu greutatea totala a produsului pentru a afla procentul exact de zahar. Proportia de zahar a alimentului cumparat nu trebuie sa fie mai mare de 20%, iar produsele care depasesc aceasta limita trebuie consumate cu moderatie.

3. Amidon gatit la temperaturi inalte?

Amidonul prelucrat la temperaturi de gatire ridicate este descompus in zahar atunci cand ajunge in gura. Astfel de alimente ofera, deci, o hrana bacteriilor producatoare de carii. Acesta este cazul biscuitilor, a batoanelor de cereale si a chips-urilor, covrigeilor, saratelelor etc. Printre acestea nu se numara, insa, cartofii si orezul.

4. Se lipeste de dinti?

Anumite alimente, cu textura lipicioasa (prajiturile, caramele, nugaua, halvaua) au tendinta de a ramane prinse de gingii sau in spatiile goale dintre dinti. Zaharul, tinut astfel prizonier, constituie o rezerva de hrana substantiala pentru bacteriile cauzatoare de carii.

5. Bauturi acide?

Bauturile acide pot provoca eroziunea dintilor, si vorbim aici despre aproape toate licorile care ne racoresc de-a lungul zilei: bauturile carbogazoase (chiar si cele dietetice), ceaiurile, sucurile de fructe, bauturile energizante etc. 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu