Gelul cu aloe vera calmeaza arsurile solare. Poti sa-l cumperi gata preparat sau poti sa cresti o planta de aloe intr-un loc insorit. Ajunge sa rupi o frunza de aloe pentru ca gelul sa iasa dinauntru si il poti folosi in starea sa naturala pentru calmarea ranilor si arsurilor minore. Copiilor le place idea de a fi tratati cu o simpla frunza, deci poti transforma aloe vera intr-un panaceu universal, pentru toate ranile minore ale copilului.

Medicamente naturale

Ceaiul de musetel calmeaza sistemul nervos si atrage somnul. O cana cu ceai de musetel indulcit cu miere poate calma imediat un copil agitat, furios sau speriat. Pentru a calma arsurile solare poti folosi pliculetele de ceai ude.

Echinaceea ajuta la intarirea sistemului imunitar. Totusi, unii oamenii nu reactioneaza chiar bine la tratamentul cu echinaceea, de aceea trebuie sa obtii mai intai aprobarea medicului pediatru. Daca esti sigura ca nu exista pericole, pastreaza pastilutele, ceaiul sau tinctura cu echinaceea la indemana in perioadele cand cel mic exte expus la raceli si gripa.

Ceaiul din flori de galbenele calmeaza sistemul nervos, imbunatateste digestia si calmeaza colicile.
Ceaiul de fenicul este un bun antiacid. El neutralizeaza ecxesul de acid din stomac, stimuleaza digestia si calmeaza colicile.

Nepeta Cataria, cunoscuta si ca menta pisicii, iarba mâtei sau catusnica, este o planta mai putin cunoscuta, dar care nu ar trebui sa lipseasca din cosuletul tau. Este o planta care relaxeaza si poate trata colicile, sau durerile provocate de cresterea dintilor. Cateva picaturi de tinctura, inainte de masa vor imbunatai digestia.

Lemnul dulce este folosit pentru tuse, dureri si inflamatii ale gatului.

Roinita are proprietati calmante, antivirale si antiseptice. Poate fi folosita ca sedativ usor. Din roinita se poate prepara un ceai delicios, care se serveste cu lamaie si miere si care poate inlatura stresul si anxietatea.

Urzica este bogata in vitamine si minerale, mai ales fier si calciu. Ea poate trata alergiile si calmeaza durerile de crestere la copii mici.

Ceaiul de menta se poate folosi pentru tratamentul si prevenirea diareei la copii mici si sugari, dar nu in cantitati exagerate, deoarece poate produce constipatie.

Ceaiul de chimen atenueaza durerile provocate de colici.

Alte provizii

Carpe inchise la culoare pentru a spala ranile sangerande. Din cauza culorii inchise micul pacient nu va vedea sangele, care, altfel, l-ar speria, marind socul.
Un vaporizator poate fi util in caz de raceala. Imprastie seara in camera apa in care ai diluat cateva picaturi de ulei de eucalipt pentru a calma tusea pe timpul noptii.
Solutie anti-intepaturi. Prepara o solute de apa si cate trei picaturi din uleiul de eucalipt si uleiul de levantica. Foloseste-o pentru a spala intepaturile de tantari sau albine.
Bandaje si pansamente frumos colorate. Modelele frumoase si culorile vesele vor distrage atentia de la durere.
Un saculet cu levantica uscata pe care copilul il poate strange in mana in timp ce tu ii pansezi rana.
O jucarie din plus trebuie sa fie mereu la indemana in caz de boala sau rani mici.

Cum administrezi plantele medicinale
La copiii mici, plantele se administreaza sub forma mai blanda de ceai. La cei mai mari se pot folosi tincturile, care contin alcool si glicerina. Daca iti tratezi copilul cu tincturi trebuie sa le diluezi in ceai, apa sau suc.

O alta optiune este sa folosesti plantele sub forma de pudra din care poti face mingiute. Amesteca pudra din plante cu miere (nu folosi miere pentru copiii mai mici de un an) sau unt de arahide si nuca de cocos rasa. Fa mingiute mici din acest amestec si pastreaza-le la frigider.

Nu uita ca natural nu inseamna intotdeauna sigur. Ce este bun pentru un copil poate sa fie pericols pentru altul. Discuta cu pediatrul tau despre tratamentele naturiste pe care le poti aplica copilului tau acasa.