Cauta:
Apariția copilului

Apariția copilului

  Autor Stefania Gubavu, psiholog clinician Data: 16.06.2009

Apariția copilului

Copilul se naște și crește la întâlnirea a două realități, a mamei și a tatălui.

Poate părea paradoxal pentru unii părinți, însă “nevoia de copil” vine să răspundă inițial unor dorințe personale: doresc să fiu fericit(ă), doresc să mă simt împlinit(ă), etc. Perioada sarcinii este deosebit de dinamică din punct de vedere al trăirilor emoționale pentru ambii părinți. Acum ei se confruntă cu teama și dorința față de viitorul rol de părinte, cu toate implicațiile pe care le aduce în viața fiecăruia această schimbare. Psihanalistul Donald Winnicott descrie copilul care intră în familie ca ocupând un loc și având un rol prestabilit (pe care familia i-l acordă), un copil al dorințelor și fantasmelor genitorilor. Am putea spune că acest loc pe care noua ființă vine să îl ocupe reprezintă o "urmă mnezică" transmisă din generație în generație care prefigurează dezvoltarea psihică.

Psihologia descrie copilul la începutul vieții ca intrând în trei scenarii de bază ale mamei și tatălui, sau teme fundamentale: copilul fantasmatic, copilul imaginar, copilul realității materiale.

Copilul fantasmatic "corespunde copilului dorinței de maternitate; el izvorăște direct din conflictele libidinale și narcisice ale mamei, adică este legat de conflictul oedipian al mamei" (Winnicott). Maternitatea reprezintă un ideal de împlinire de sine al femeii. Astfel, apariția copilului vine să întregească tabloul atributelor feminității, respectiv ale paternității. Foarte multe cupluri își fac griji în privința capacității de a avea copii, deoarece aceasta reprezintă în plan simbolic o “piatră de încercare” a unității și longevității cuplului.   

Copilul imaginar  este "copilul dorit, el se înscrie în problematica de cuplu ce este subîntinsă de viața fantasmatică a mamei și a tatălui"(Winnicott). Fiecare dintre cei doi părinții își creează un scenariu propriu pentru viitorul copil: “aș vrea să semene cu mine”, “să nu fie ca bunicul”, “să fie doctor”, “aș vrea să facă mai multe decât mine”, etc. Copilul apare în acest univers al dorințelor mamei, tatălui, deseori și al bunicilor. Fiecare membru al familiei, în mod inconștient, se va raporta la noua ființă prin filtrul dorințelor.  Conflictul sau congruența dintre acestea vor avea o influență deosebită asupra modului în care copilul se va percepe pe sine pe măsură ce crește. Este foarte important ca mama și tatăl să își formeze un scenariu imaginar comun pentru a-l putea ajuta pe copil să își dezvolte o personalitate armonioasă. 

Copilul realității  materiale este "cel care interacționeaza concret; el intră în rezonanță cu fantasmatica maternă și paternă "(Winnicott). Este ființa cu potențialul său propriu, care, pe drumul creșterii, caută să devină autentică. Este copilul care, în contextul fantasmatic și imaginar descrise mai sus, încearcă să fie el însuși. Copilul va reacționa la aceste presiuni fantasmatice prin prisma propriilor sale motivații, în funcție de cum a resimțit relația de hrănire și de îngrijire din partea familiei, fie intrând în scenariul propus, fie creînd un contrascenariu, fiind nevoit să lupte permanent pentru confirmarea și afirmarea propriei ființe.

Ca părinți este important să avem curiozitatea și curajul de a ne însoți copilul pe drumul devenirii sale, oricât de departe de noi ar merge.

Psiholog clinician Stefania Gubavu
Tel: 0744.884.165
e-mail: stefania_gubavu@yahoo.com


Read the English version of this article: The coming of the baby
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  marți, 04.08.2009
  Te face sa te simti implinita pe deplin...Imin iubeam sotul foarte mult inainte de aparitia fetitei, [ ... ]
 • a spus
  marți, 30.06.2009
  Aparitia copilului poate umple multe goluri in viata parintilor. Mi se pare normal sa ne facem [ ... ]
 • a spus
  marți, 16.06.2009
  Comentarii la articolul Apari?ia copilului parerea mea este ca trebuie lasati copiii sa-si aleagace [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu