Cauta:
Adultul si copilul

Adultul si copilul

  Autor Stan Valentin Data: 02.05.2006

Adultul si copilul
Copilul ravneste la lumea adulta iar adultii isi amintesc cu placere vremurile in care erau de seama odraslelor lor si nu aveau grija si responsabilitatea pe care o au in ziua de azi. Desi par doua universuri diferite la prima vedere, ele sunt de fapt asemanatoare si asta se datoreaza faptului ca motivatiile mai profunde ale adultilor au la baza de multe ori dorinte mai puerile decat am fi tentati sa credem la o prima vedere.

Psihologul austriac Alfred Adler precizeaza faptul ca etapa copilariei este cea mai importanta pentru definirea adultului de maine. In aceasta parte a vietii, precizeaza el, se formeaza un mod particular de a ne reprezenta lumea din jurul nostru si de a invata modalitati comportamentale de a reactiona la situatii problematice .Drept urmare, se naste un "stil de viata" ce are o anumita persistenta in timp. Tot acest proces al formarii unui mod de rezolvare a problemelor are la baza, relatia adult-copil in urma careia micutul "isi trage propriile concluzii" cu privire la "functionarea" lumii in general. In linii mari ideea de lume ostila, neprimitoare sau de lume binevoitoare se formeaza in aceasta etapa si sunt niste linii directoare de raportare la societate. De aici si pana la trasaturi de caracter relativ stabile si persistente in timp nu mai este decat un mic pas. Am sa incerc in continuare sa schitez cateva din greselile cele mai frecvente pe care le fac adultii in relatiile cu copiii si consecintele acestora.

Rasfatandu-si copilul, parintii se satisfac inconstient pe ei insisi, isi fac placere, ca si cum, prin identificare, ceea ce dau copilului lor corespunde simbolic cu ceea ce le-ar fi placut sa primeasa de la proprii parinti. Aceasta satisfacere fortata este reflexul nevoilor lor nesatisfacute sau al tentativei lor de reparare, intotdeauna prin intermediul copiilor, a ceea ce le-a lipsit atat de mult. Este vorba de un fenomen normal de compensare a anumitor nevoi care n-au fost satisfacute la timp si care-si gasesc o puternica expresie in imaginea copilului "imbuibat".

Aceasta este o dinamica care produce confuzii in relatia parinti-copii, mai ales, aceea a diferentierii dintre sine si altii. In relatia adult-copil, nu exista intotdeauna constientizarea faptului ca micutul poate avea cu totul alte dorinte decat parintii sai. O alta confuzie posibila ar fi intre a oferi dragoste si a acoperi cu cadouri, ca si cum aportul material ar fi suficient pentru a satisface nevoile afective reale ale unui copil. Acest scenariu contine de obicei replici de genul: "Nerecunoscatorule" sau "ïżœsi cate am facut eu pentru tine"Read the English version of this article: The adult and the child
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  marți, 09.09.2008
  Articolul este foarte bun.Ma invata sa-i arat si sa-i demonstrez micutului ca-l iubesc dar sa nu-l [ ... ]
 • a spus
  marți, 09.09.2008
  Am un baietel de 1 an si 1 luna.Am observat la micutul meu ca are 2" tipuri"de plans:1 de [ ... ]
 • a spus
  vineri, 29.08.2008
  eu nu sunt de acord cu lasatul copilului cu orele sa planga sa-si "dezvolte plamanii"! m-i [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 27.06.2007
  Bnua am si eu un BB de 1 luna si nu stiu exact cum sa fac sa fie cat mai bine pt el...sa il iubesc [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 06.01.2007
  Stan Valentin, am citit articolul si l-am gasit chiar pe gustul meu. Am doar o nelamurire. Nu [ ... ]
 • a spus
  marți, 05.09.2006
  Fie ca vrem, fie ca nu, trebuie sa acceptam faptul ca universul este creatorul nosru...Daca evaluam [ ... ]
 • a spus
  marți, 05.09.2006
  Fie ca vrem, fie ca nu, trebuie sa acceptam faptul ca universul este creatorul nosru...Daca evaluam [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.05.2006
  articolul este foarte util pentru un parinte, mai ales daca este interesat de oferirea unei educatii [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.05.2006
  Buna Stela, sunt Cristina. Ai mare dreptate, nici eu nu mi-am lasat copilul "sa-si dezvolte [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.05.2006
  Este un articol care abordeaza foarte bine importanta educatiei copilului mic. Pana nu demult se [ ... ]
 • a spus
  marți, 02.05.2006
  articolul este foarte util pentru un parinte, mai ales daca este interesat de oferirea unei educatii [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu